torstai 17. maaliskuuta 2016

Venäläisministeri: Turkin lopetettava hyökkäykset Syyrian kurdeja vastaan



Teheran, 13.3. (FNA) - Venäjän varaulkoministeri Gennadi Gatilov on pyytänyt Turkkia lopettamaan hyökkäykset kurdikohteita vastaan Syyriassa, koska se vaikeuttaa Syyrian sisäisiä rauhanneuvotteluja. 

Turkin puolelta tuleva tykistötuli samoin kuin Turkin sallima aseiden kuljettaminen rajansa yli Syyriaan on lopetettava, jotta voitaisiin luoda rakentavampi ilmapiiri Syyrian sisäisille rauhanneuvotteluille ja nykyistä kestävämmälle tulitauolle, sanoi Gatilov. 

Turkki on ampunut tykistöllä kurdijärjestö YPG:n (Kurdish Protection Units) kohteita Pohjois-Syyriassa pitkin Turkin rajaa viime helmikuun jälkeen estääkseen kurdeja saamasta lisää jalansijaa alueella. Ankara pitää YPG-järjestöä Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) liittolaisena. Kurdistanin työväenpuolue on separatistinen liike, joka taistelee Kaakkois-Turkin kurdien itsemääräämisoikeuden puolesta. 

Aiemmin tässä kuussa Venäjän asevoimat sanoi, että Ankara on täysin vastuussa vihollisuuksien jatkumisesta Aleppon ja Idlibin maakunnissa Syyriassa, koska Turkki takaa aseiden vakaan toimittaminen terroristeille ja tulittaa tykistöllä kurdien miliisiryhmiä, jotka taistelevat Jabhat al-Nusra -rintaman militantteja vastaan. 

Syyrian pohjoisissa maakunnissa Turkin rajalla olevat kurdit ovat syyttäneet Ankaraa myös rajan pitämisestä avoimena epämääräisille sotilaallisille ryhmittymille ja aseiden toimittamiselle näille joukkioille. 

Syyria ajautui vuonna 2011 sisällissotaan, jossa Syyrian presidentti Bashar al-Assadille uskolliset hallituksen joukot taistelevat lukuisia militanttiryhmittymiä ja ääriryhmiä vastaan. Tällaisia ryhmittymiä oivat Isis ja al-Nusra -rintama, jotka on kielletty useissa maissa eri puolilla maailmaa, mukaan lukien Venäjä. Syyrian kurdit ovat jo vuosien ajan taistelleet Isis/Daesh -ryhmittymiä vastaan. 

Venäjä ja Yhdysvallat pääsivät 22.2. sopimukseen Syyrian tulitauosta, joka astui voimaan keskiyöllä 27.2. 

Keskustelut Syyrian hallituksen ja maan oppositioryhmittymien edustajien välillä alkoivat Genevessä 29.1.2016. 

FNA / Kominform 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti