perjantai 11. maaliskuuta 2016

Natsi-Saksan karmea suunnitelma Suomen varalle – Seura: Puolueet nurkkaan, koko maasta takapajula

Saksan diktaattori Adolf Hitlerillä ja muilla natsijohtajilla oli tiukat suunnitelmat Suomea varten: jos Saksa olisi voittanut toisen maailmansodan, Suomesta olisi tehty Saksan talutusnuorassa oleva valtio. – Kuvassa Hitler puhumassa valtiopäiville joulukuussa 1941.
Wikipedia
Adolf Hitlerin Saksassa leivottiin suuria suunnitelmia sen mahdollisuuden varalle, että natsi-Saksa liittolaisineen olisi voittanut toisen maailmansodan. Hanketta valotetaan juuri suomeksi ilmestyneessä Chris McNabin teoksessa Natsi-Saksan salaiset suunnitelmat – uusi maailmanjärjestys.
Suunnitelmaa arvioidaan Seura-lehdessä.
Suomalaisille Saksan suunnitelmat eivät olisi luvanneet hyvää, sillä koko maasta ajateltiin tehdä tiukasti Saksan talutusnuorassa oleva puoli-itsenäinen, takapajulaksi taantunut valtio.
Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan, valtiotieteen tohtori Markku Jokisipilän mukaan Suomi olisi ollut lähinnä raaka-ainetoimittajan roolissa.
– Suomesta olisi viety ainakin puuta ja kenties vähän pidemmälle jalostettuna paperia. Petsamon nikkeli oli jo sodan aikana Saksalle tärkeä asia, Jokisipilä pohtii.
– Suomella olisi ollut eräänlainen satelliittivaltion rooli, joka olisi liittynyt nimenomaan Saksan suurvalta-aseman palvelemiseen.
Jokisipilän mukaan Suomen tuotantoelämä olisi täysin alistettu Saksan poliittiseen ohjaukseen. Tällöin nykyisen hyvinvointivaltion rakentaminen olisi jäänyt aivan alkutekijöihinsä.
– Ehkä meillä olisi voinut olla samankaltainen järjestelmä kuin Itä-Saksassa, joka tosiasiallisesti oli yksipuoluejärjestelemä, mutta muitakin puolueita oli olemassa, Jokisipilä arvioi.
– Mitään äärivasemmistoa ei olisi ollut lainkaan ja sosiaalidemokraatitkin olisivat joutuneet hyvin ahdistettuun asemaan. Valta olisi ollut oikeistokonservatiivisen porukan käsissä.
Loppupeleissä voittoisankin Suur-Saksan kohtalo olisi voinut olla sama kuin Neuvostoliiton: se olisi romahtanut ja hajonnut.
– Pidän sitä aika todennäköisenä. Teknologinen kehitys on muissakin tapauksissa ajanut totalitaarisista diktatuureista ohi. Neuvostoliiton kansalaiset alkoivat 1980-luvulla nähdä minkälainen kulutustaso kapitalistisessa lännessä oli. Sitä myötä he menettivät uskonsa kommunistiseen järjestelmään.
Natsi-Saksa olisi Jokisipilän mukaan voinut pyristellä jonkin aikaa pidempään kuin Neuvostoliitto, koska järjestelmässä oli mukana myös kapitalistinen elementti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti