torstai 17. maaliskuuta 2016

Moskova ja Peking edellyttävät Syyrian opposition laajaa osallistumista Geneven kokoukseen


Moskova, 11.3. (SANA ) - - Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on todennut, että Venäjällä ja Kiinalla on yhtenevät näkemykset Syyrian konfliktista ja alkaneen rauhanprosessin menettelytavoista. 

Maiden samanlaiset näkemykset tulivat korostetusti esille Lavrovin tavatessa Kiinan ulkoministeri Wang Yin Moskovassa perjantaina pidetyssä yhteisessä lehdistötilaisuudessa. 

Lavrov sanoi, että kaikkien Syyrian kansallista oppositiota edustavien ryhmittymien on oltava edustettuina Genevessä pidettävissä Syyria-neuvotteluissa lukuun ottamatta terroristeja, jotka ovat vihollisuuksien lopettamista koskevaan sopimuksen ulkopuolella. 

Hän kehotti kaikkia osapuolia noudattamaan YK:n päätöslauselmia, jotka liittyvät Syyrian kriisin ratkaisemiseen ja vihollisuuksien lopettamista koskevaan sopimukseen, jotka antavat toivoa siitä, että Geneven Syyria-neuvottelut edistävät rauhanomaisen ratkaisun saavuttamista. 

Hän vaati, että YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymää periaatetta kaikkien Syyrian sisäisten ryhmittymien osallistumisesta meneillään oleviin neuvotteluihin on noudatettava siten, että kaikki oppositiovoimat ovat edustettuna, mukaan lukien ne, jotka olivat osallistuneet kokouksiin Moskovassa, Kairossa ja Riadissa sekä opposition Syyriassa pitämiin kokouksiin. 

Lavrov varoitti yrityksistä jättää joitakin ryhmiä neuvotteluiden ulkopuolelle ja korvata ne Saudi-Arabiasta käsin johdetun niin sanotun Korkean neuvottelukomission ("The High Negotiations Commission”) edustajilla.

Lavrov huomautti, että yritykset pitää jotakin näistä ryhmistä muita tärkeämpänä neuvotteluissa Syyrian hallituksen kanssa eivät vastaa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa esitettyjä vaatimuksia ja ovat ristiriidassa kansainvälisen Syyria-tukiryhmän (International Syria Support Group, ISSG) normien kanssa. 

Lavrov sanoi, että Moskova on alusta lähtien vaatinut Syyrian kurdien osallistumista Geneven Syyria-neuvotteluihin ja totesi, että heidän osallistumisensa estäminen olisi riskialtista ja osoittaisi kansainvälisen yhteisön heikkouden. 

Venäläisdiplomaatti lisäsi, että Turkki on ainoa ISSG-maa, joka haluaa estää kurdien osallistumisen Syyria-keskusteluihin muiden ryhmän jäsenten antaessa tukensa kurdien osallistumiselle ja muistutti, että Turkin äskettäinen toiminta ei ainoastaan Syyriassa vaan myös keskusteluissa EU:n kanssa osoittaa, että Turkki on vakaasti päättänyt jatkaa provokaatioita. 

Lavrov jatkoi sanomalla, että ne, jotka vaativat neuvotteluita ilman kurdeja kantavat vastuun hyvin huolestuttavien näkymien toteutumisesta ja lisäsi, että ei pidä hyväksyä sellaisten riskien ottamista, koska kyseessä on vain yhden ISSG:n jäsenvaltion päähänpisto. 

Hän sanoi luottavansa siihen, että YK:n Syyrian erityislähettiläs Staffan de Mistura kykenee tekemään konkreettisia päätöksiä tässä asiassa. 

Wang puolestaan sanoi, että Pekingissä ymmärretään Moskovan merkitys pyrittäessä saamaan aikaan poliittinen ratkaisu Syyrian kriisiin. 

Hän vahvisti, että taistelu terrorismia vastaan ja poliittinen prosessi ovat kaksi rinnakkaista tietä pyrittäessä luomaan asianmukaiset olosuhteet Syyrian sisäiselle vuoropuhelulle ja toisti vaatimuksen Lavrovin esille nostamasta vaatimuksesta Syyrian terrorismin vastaisten oppositiovoimien laajasta edustuksesta. 

SANA / KOMINFORMN 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti