torstai 10. maaliskuuta 2016

Tutkija: Yhdysvallat leikkii tulella uhitellessaan Kiinalle sen omilla lähialueilla


Teheran, 10.3. (Press TV) -- Yhdysvallat leikkii tulella - koko maailman väestön vahingoksi - haastaessaan Kiinan sen omalla takapihalla, sanoo kansainvälisiin kysymyksiin vuosikymmenien aikana perehtynyt amerikkalainen politiikantutkija ja professori Dennis Etler. 

Kaliforniassa sijaitsevan Aptos Cabrillo Collegen antropologian professori Dennis Etler puhui asiasta iranilaiselle Press TV-kanavalle keskiviikkona antamassaan haastattelussa kommentoidessaan raportteja, joiden mukaan Yhdysvallat neuvottelee Australian kanssa pitkän matkan B-1 -pommikoneiden sijoittamisesta Pohjois-Australiaan Etelä-Kiinan meren kiistanalaisten alueiden tuntumaan. 

Yhdysvaltain ilmavoimien Tyynenmeren alueen tiedottaja everstiluutnantti Damien Pickart sanoi tiistaina, että neuvottelut ovat käynnissä B-1- pommikoneiden sijoittamiseksi Australiaan ja B-52 -pommikoneiden toiminta-alueen laajentamisesta. 

Ehdotettu pitkän matkan B-1 -pommikoneiden sijoittaminen Australiaan merkitsee suoraa uhkaa Kiinalle, sanoi professori Etler. 

"Kun samaan aikaan on ehdotettu Yhdysvaltain Filippiineillä olevien laivasto- ja lentotukikohtien toiminnallistamista ja suunnitellaan yhteisiä merivoimien harjoituksia Japanin ja Intian kanssa, Kiina ei voi muuta kuin ajatella, että Yhdysvallat yrittää vahvistaa asemaansa Indo-Aasian ja Tyynenmeren näyttämöllä ja pyrkii estämään Kiinaa noudattamasta omaa politiikkaansa ja laajentamasta kauppareittejään näillä vesillä", hän lisäsi. 

Kuka tahansa tarkkailija voi nähdä, että ulkopuolinen uhkailija ja hyökkääjä tässä ristiriitatilanteessa on Yhdysvallat sen Aasian näyttämöllä olevine  militaristisine liittolaisineen, painotti Etler. 

Yhdysvallat haastaa Kiinan suvereniteetin

Miksi Yhdysvallat on ryhtynyt aggressiivisiin toimiinsa juuri nyt? Kiinan pyrkimys hallita Etelä-Kiinan merta ei ole mitään uutta eikä se ole ongelma. Yhdysvallat käyttää sitä vain tekosyynä lisätäkseen sotilaallista läsnäoloaan Aasian ja Tyynenmeren alueella, sanoi professori Etler. 

Kiina on sekä menneiden dynastioiden että kommunistisen puolueen valtakauden aikana katsonut suurimman osan Etelä-Kiinan meren alueesta kuuluvan itselleen. Asialla ei aiemmin ollut merkitystä Yhdysvalloille, koska Kiina ei tuolloin kyennyt käytännössä ulottamaan poliittista ja hallinnollista valtaansa tälle alueelle. Kiinan nykyaikaistuttua ja voimistuttua viimeksi kuluneiden 30 vuoden aikana se voi nyt paitsi julistaa suvereniteettinsa tällä alueella, myös muodostaa sinne vastaavat käytännön poliittiset ja hallinnolliset valmiudet, hän totesi. 

Mikäli Kiina ei menettelisi tällä tavoin, se periaatteessa luopuisi koko alueesta. Yhdysvallat ei itse asiassa kyseenalaista Kiinan suvereniteettia, vaan yrittää estää Kiina käyttämästä alueella sille kuuluvia oikeuksiaan. Washington yrittää saada Kiinan luopumaan suvereniteetistaan ja oikeuksistaan Etelä-Kiinan merellä. Se on sama kuin Kiina vaatisi Yhdysvaltoja luopumaan oikeuksistaan Havaijilla ja Guamissa. Kumpaakaan ei varmuudella ole tapahtumassa. 

Yhdysvallat yrittää pelotella Kiinaa

Yhdysvaltojen jatkaessa provokaatioitaan ja uhkaavia toimiaan Kiinaa kohtaan Kiina ei voi muuta kuin puolustaa oikeuksiaan voimakkaasti. Yhdysvallat käyttää tätä tilannetta nyt tekosyynä ja yrittää muodostaa eräänlaisen saartorenkaan Kiinan liepeillle, sanoi professori Etler. 

"Tämä suora vastaus Kiinan One Belt One Road -suunnitelmalle, jolla pyritään laajentamaan Kiinan kauppareittejä ja yhteyksiä kaikkialle Euraasiaan ja Eurooppaan, Lähi-itään ja muualle sekä maitse että meriteitse, mikä hyödyttää paitsi Kiinaa myös kaikkia muita", hän totesi. 

Pyrkiessään estämään Kiinan taloudellisen ja poliittisen vaikutusvallan kasvun Yhdysvaltain näkee vain yhden vaihtoehdon, sotilaallisen saarron ja pelottelun. Tämä ei kuitenkaan ole Yhdysvaltain asevoimien ensimmäinen Aasian agenda emmekä saa unohtaa niitä kahtakymmentä vuotta, jolloin USA taisteli Kaakkois-Aasiassa estääkseen "kommunismin leviämisen", mutta epäonnistui yrityksessään, hän jatkoi. 

On ironista, että Yhdysvallat haluaa nyt historian toistavan itseään. Ainoa ongelma on, että Kiina on nykyisin paljon voimakkaampi kaikissa suhteissa kuin 40 - 50 vuotta sitten. Sota-aseet ovat nykyään paljon kehittyneempiä kuin silloin ja ne voivat aiheuttaa hyökkääjälle paljon suurempaa vahinkoa. Yhdysvaltain uhittelu Kiinan omalla takapihalla on leikkimistä tulella ja se muodostaa kaikkia maailman ihmisiä uhkaavan vaaran, summasi tutkija. 

Paina TV / Kominform 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti