tiistai 22. maaliskuuta 2016

Yle, ML

MIKSI VEROVAROJA TUHLATAAN KUVARUUTUOKSENNUKSELLE?
 
Ylen TV1 esitti torstai-iltana 17.3.2016 hyvin negatiivisesti värittyneen dokumentin nimeltä ”Hajoava Venezuela”, joka laukoi todenmukaisuuksia Venezuelan bolivaarisen tasavallan kiristyneestä yhteiskunnallisesta tilanteesta. Toimittaja Pertti Pesosen sepitelmän mukaan: ”Venezuela ajautuu kohti täyttä humanitaarista katastrofia, presidentti puhuu olemattomasta taloussodasta. Väkivalta lisääntyy, ruoasta ja lääkkeistä on huutava pula.”
 
Yleisradion oikeistoa tukeva avarakatseisuus pyrkii löytämään omassa kansallisessa viestinnässään Suomen oikeistohallituksen uusliberalistisista kurjistamistoimista vaikka väkisin jotain positiivista. Saman sisältöinen avarakatseisuus on ulotettu käänteisesti koskemaan myös vasemmistohallituksia, jotka pyrkivät kohentamaan omien maidensa pienituloisten ja vähäosaisten ihmisten perusturvaa ja elintasoa. Heille ei heru koskaan myötätuntoa. Toimittaja Pesonen haluaa osoittaa omaa kansallista tietään kohti sosialismia pyrkivän bolivaarisen vallankumouksen pelkäksi haihatteluksi. Mikä sopii suomalaisten kurjistamiseen, sopii myös venezuelalaisten kurjistamiseen – suosittele siis uusliberalismia. Minusta tällainen edustaa ylimielistä kulttuuri-imperialismia.
 
Venezuelan v. 2015 parlamenttivaalit olivat imperialismin ja vastavallankumouksen pahin isku bolivaariselle vallankumoukselle. Bolivaarinen hallitus myöntää tehneensä virheitä. Katastrofaalinen vaalitulos on luonut kasvavaa epäsymmetriaa vasemmistohallitukselle, jota se joutuu kohtaamaan parlamentin taholta. Venezuelassa parlamentaarinen päätäntävalta kuuluu oikeisto-oppositiolle ja valtiollinen toimeenpanovalta kuuluu vastaavasti perustuslain mukaan presidentin johtamalle bolivaariselle hallitukselle. Valtion tuloja kasvattavaa progressiivista verotusta ja pankkien kansallistamista on vaikea saada voimaan, jos parlamentin enemmistö vastustaa tätä. Nykyisessä tilanteessa 21. vuosisadan sosialismi ja uusliberalistinen kapitalismi ovat ajautuneet törmäyskurssille. Maassa käydään tällä hetkellä armotonta taistelua yhteiskunnallisesta vallasta. Venezuelan liike-elämän sateenkaarijärjestö Fedecamaras haluaisi purkaa välittömästi maan edistyksellisen työvoimalain. Pesonen ei kerro sanallakaan tästä. Yhteiskunnallinen analyysi taitaa olla liian vaativa taitolaji hänelle.
 
Osa oikeisto-opposition johtoa ja heidän tukijansa ovat uusliberalismin kannalla. Heidän tahtonsa toteutuminen tarkoittaisi käytännössä valtion tulojen ankaraa karsimista, sosiaaliturvan leikkaamista, itsenäistä keskuspankkia, korkotason nousua, valtion yhtiöiden yksityistämistä, valtion vetäytymistä tuotannosta ja tuonnista, hintasäännöstelyn lopettamista ja bolivarin vaihtokurssin kelluttamista, pääomien valvonnan poistamista ja hallituksen läpinäkyvyyttä. Tämä politiikka johtaisi bolivaarisen vallankumouksen yhteiskunnallisten saavutusten tuhoutumiseen ja sitä todennäköisesti seuraavaan sisällissotaan. Tämän seurauksena olisi humanitaarinen katastrofi. Dokumentista päätellen toimittaja Pesoselle on tärkeämpää, että porvariston kotirouvat ja muut ns. paremmat ihmiset saavat jonottamatta kahvinsa, bakelsinsa ja kaihoamansa ylellisyystuotteet.
 
Minua jäi kummastuttamaan, miksi Ulkolinjan toimittaja Pertti Pesosen kuvaruutuoksennuksessa ei pyydetty Venezuelan laillisen hallituksen asiantuntijoilta minkäänlaista lausuntoa maan yhteiskunnallisesta tilanteesta? Bolivaarisen vallankumouksen kannattajia ei myöskään osunut vahingossakaan puolustamaan vallankumoustaan, vaikka heitä lienee yli 15 miljoonaa ihmistä. Pertti Pesonen marssitti sen sijaan kameransa eteen oikeisto-oppositiota kannattavia, jonottamiseen kyllästyneitä porvareita sekä kaksi oikeistoa nuolevaa, tuntematonta ekonomistia.
 
Onko bolivaarinen hallitus vastuussa öljyn maailmanmarkkinahinnan romahduksesta? Onko se vastuussa Venezuelassa rehottavasta mustasta pörssistä? Harjoittaako se salakuljetusta tai julkista väkivaltaa? Onko se vastuussa maan yksityiskauppojen kiskurihinnoista? Valtio takaa kaikille kansalaisille tasavertaisesti halpojen peruselintarvikkeiden saannin. Hamstraajat pyrkivät ostamaan kauppojen hyllyt välikäsien kautta tyhjiksi ja myymään ostoksensa tuplahintaan. Kysymys ei ole Venezuelan bolivaarisen tasavallan sosialistisen hallituksen kyvystä ja halusta ratkaista yhteiskunnassa ilmeneviä taloudellisia ongelmia, vaan kysymys on maan oikeisto-opposition halusta kaataa maan laillinen hallitus kaikin mahdollisin keinoin. Minkään valtion ei tarvitse hyväksyä oman voimassa olevan perustuslakinsa tietoista rikkomista.
 
Pesonen ei vaivautunut myöskään selvittämään uusliberalistisessa mainoselokuvassaan Venezuelan yhteiskunnallisten ongelmien todellisia syitä. Jos nämä seuraavassa esittämäni syyt eivät ole talouden tuhoamiseen pyrkivää sodankäyntiä, niin mitä ne sitten ovat? Venezuelassa on sovellettu ns. neljännen sukupolven sotia kuten talous-, diplomatia- ja mediasotia yhtä hyvin kuin väkivaltaisia toimia laillisesti ja laittomasti sisältäen jopa puolisotilaallisten joukkojen suorittamia kansanjohtajien murhia ja yhteiskunnan horjuttamista. Lisäksi kansallinen ja kansainvälinen pääoma keinotteli bolivaarisen hallituksen taloudellisilla varoilla, aiheutti kauppoihin pulaa tavaroista ja romahdutti öljyn maailmanmarkkinahinnan. Öljyn hinnan sukellus kohdistui pahiten Venäjään, Venezuelaan ja Iraniin. Kuinka ollakaan, Venezuelan oikeudenmukainen sosiaalipolitiikka on rahoitettu öljynvientituloilla. Alihinnoitetun öljyn käytön voimakkaan kasvun maksaa kuitenkin viime kädessä koko ihmiskunta ympäristön saastumisena ja ilmastonmuutoksen nopeutumisena. Lopuksi vielä USA:n presidentti Obama julisti Venezuelan 6.3.2015 valtioksi, joka uhkaa sen kansallista turvallisuutta.
 
The Morning Starin 4.3.2016 julkaiseman artikkelin mukaan Hinterlaces’in tekemän mielipidetiedustelun mukaan merkittävä enemmistö venezuelalaisista vastustaa uusliberalistisia ratkaisuja maan talousongelmiin. Vastanneista 79 % tukee hallituksen tavoitteita taloudellisesta suunnittelusta ja joidenkin suuryritysten kattavasta sosialistisesta yhteistyöstä. He eivät hyväksy hallituksen työskentelyä ylikansallisten suuryhtiöiden kanssa, jos nämä eivät noudata reilun pelin sääntöjä. Gallupin mukaan enemmistö venezuelalaisista tukee myös hallituksen sellaisia talouteen kohdistuvia päätöksiä kuten maataloustuotteiden, lääkkeiden, bensiinin hinnankorotukset ja maan valuutan devalvoiminen. Tiedustelu suoritettiin 11.–17.1.2016 ja siihen osallistui 1 200 henkilöä. Hinterlaces on v. 2004 perustettu yksityinen venezuelalainen yhtiö, joka on erikoistunut mielipidetiedusteluihin ja markkinoiden tilannekohtaisiin analyyseihin sekä niiden strategiseen konsultointiin. Kas kummaa venezuelalaisten enemmistö ei vihaakaan itse valitsemansa presidentin johtamaa hallitusta ja sen esittämiä uudistuksia.
 
Kansainvälistä pääomaa ja toimittaja Pesosta eivät kiinnosta, saavatko venezuelalaiset riisiä, spagettia, kahvia, maitotiivistettä, jauhoja, papuja, kullattuja peniskoteloita, lääkkeitä ja autojen akkuja yms. Heitä kiinnostaa vain se, kenen hallussa ovat maan rikkaat luonnonvarat ja vallattavissa olevat tavaramarkkinat.
 
Venezuela puolustaa omaa kansallista etuaan ja kehittää yhteiskuntaansa itse määrittelemänsä mallin mukaisesti sekä rahoittaa vallankumoustaan öljytuloilla. Yhdysvallat ei hyväksy tällaista kuritonta omaehtoisuutta ja valtiollista itsenäisyyttä. Kun Venezuelan valtion omistama öljy-yhtiö (PVDSA) koetaan maailman kapitalistisen eliitin taholta pahimmaksi piikiksi heidän omissa perseposkissaan, se on otettava yksityistämisen kautta haltuun.
 
Haluamme osoittaa solidaarisuuttamme ja täyden tukemme Venezuelan bolivaarisen tasavallan sosialistiselle hallitukselle.
 
Hands Off Venezuela - Suomi 19.3.2016
Matti Laitinen (sihteeri)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti