maanantai 26. syyskuuta 2016

Kansanedustaja Lenita Toivakka ääriliikkeistä: "Laki yksin ei estä ihmisiä toimimasta"

Kansanedustaja Lenita Toivakan (kok.) mukaan äärijärjestöjä vastaan on taisteltava muutenkin kuin lainsäädännöllä.
Politiikka

Kansanedustaja Lenita Toivakka (kok.)
Maria Bonnor / Yle
Yhteiskunnallinen ilmapiiri ja väkivallan käyttö nousivat keskusteluun sen jälkeen, kun Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoituksessa Helsingin Asema-aukiolla 10. syyskuuta pahoinpidelty mies kuoli vammoihinsa.
Kansanedustaja Lenita Toivakankin (kok.) mukaan ilmapiiri on kiristynyt ja vastakkainasettelut kärjistyneet. Toivakan omassa vaalipiirissä Kaakkois-Suomessa rasistisia ulostuloja ei ole kuitenkaan nähty samaan tapaan kuin pääkaupunkiseudulla.
– Suurin osa suomalaisista on keskivaiheilla, ei ääripäissä. Meidän pitäisi saada hiljaista enemmistöä ääneen, jotta ääripäät ei pääse liian rajusti keskustelemaan ja hyökkäämään tavallisia ihmisiä vastaan, Toivakka sanoo.

Miten kitkeä ääriliikkeiden toiminta kokonaan?

Kansanedustajan mielestä tärkeintä on nyt saada ääriliikkeiden väkivaltainen liikehdintä loppumaan, koska se ei kuulu tähän yhteiskuntaan.
– Sitä ei ole vielä paljoa eikä se ole edes kovin paljoa lisääntynyt, mutta jotakin kytee, koska tä
llaisia asioita on viime aikoina ollut. Tämä täytyy kitkeä pois meidän yhteiskunnasta, toteaa Lenita Toivakka ja viittaa presidentti Niinistön puheeseen YK:n yleiskokouksessa.
Suomen Vastarintaliikkeestä Toivakka sanoo, ettei Suomessa voi toimia järjestö, jonka aatteeseen kuuluu väkivalta. Nyt ääriliikkeitä koskevaa lainsäädäntöä ollaan tiukentamassa, mutta laki yksin ei estä ihmisiä toimimasta.
– Miten väkivaltaisuus ja vihapuhe saadaan kitketyksi niin, ettei se lisäänny järjestön toimijoiden keskuudessa. Toiminta voi jatkua siitä huolimatta, että se on lailla kiellettyä, Toivakka sanoo.
Siksi hän kannattaa sisäministeri Paula Risikon (kok.) esitystä nettipoliisien resurssien lisäämisestä. Yhteiskunnallisen ilmapiirin parantaminen taas on jokaisen suomalaisen vastuulla, ja Toivakan mukaan poliitikkojen on näytettävä esimerkkiä.
– Näytetään mallia olevalla suvaitsevaisia, avoimia ja kansainvälisiä ja kitkemällä työttömyyttä, mikä on poliitikkojen suurin urakka tällä hetkellä.

Seuraava pakolaisaalto tulee Afrikasta

Toivakka muistuttaa, että suomalaisessa yhteiskunnassa koettiin vuoden sisällä suuri muutos, kun maahan tuli lyhyessä ajassa suuri määrä pakolaisia. Uusi aika alkoi, eikä vanhaan ole enää paluuta.
– Sen uskaltaa jo moni sanoa, että Afrikasta on tulossa seuraava pakolaistulva. Siellä on terroristijärjestöjä ja toivottomuutta tulevaisuuden suhteen. Meidän täytyy Suomessa ja Euroopassa varautua muutokseen, että ihmisiä saattaa tulla, sanoo Toivakka.
Siksi järjestelmästä täytyy rakentaa sellainen, että hädänalaisia ihmisiä pystytään ottamaan Suomessakin vastaan.
– Tänne jäävät turvapaikanhakijat ovat valtava mahdollisuus tälle maalle. He tuovat yritteliäisyyttä, uusia ajatuksia ja uutta kulttuuria, mikä rikastuttaa suomalaisten elämää. Ei pakolaisaalto tähän jää, kansanedustaja Lenita Toivakka sanoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti