maanantai 26. syyskuuta 2016

HS: Olkiluodon kolmosreaktorille ilmaantui yhä pahempia aikatauluongelmia

Helsingin Sanomien mukaan OL3 voi viivästyä entisestään. Ranskalaisvalmistajilla on kiire onnistua toisessa ydinvoimahankkeessa kotiperällään. TVO on vedonnut Euroopan komissioon.
talous

Olkiluoto 3 joulukuussa 2014.
Antti Laakso / Yle
Teollisuuden Voima (TVO) pelkää Olkiluodon kolmosvoimalansa entistä pahempia aikatauluongelmia, kun ydinvoimayhtiö Arevaa yritetään pelastaa Ranskan valtion tuella, kirjoittaa Helsingin Sanomat(siirryt toiseen palveluun).
Jos talouspulmainen Areva ajautuu Ranskan järjestelyssä energiajätti EDF:n syliin, uusi omistaja "immunisoidaan täysin Olkiluoto kolmosen riskeistä ja kuluista". Näin todettiin kesällä solmitun aiesopimuksen tiedotteessa.
TVO on Helsingin Sanomien mukaan kirjelmöinyt Euroopan komissioon, että se ottaisi Suomen tilanteen huomioon punnitessaan Ranskan valtion Areva-järjestelyä. Komissio päättää, onko valtiontuki Arevalle EU-sääntöjen mukainen.
Olkiluodon kolmosreaktorin piti alkuperäissuunnitelmassa valmistua 2009. Nykyinen arvio valmistumisajalle on 2018. Tuolloin OL3:n pitäisi tuottaa kymmenisen prosenttia Suomen sähköstä.
TVO on huolissaan, että EDF siirtäisi Olkiluodon hankkeen resursseja Ranskan Flamanvilleen. Sinne valmistuva voimala olisi malliesimerkki Britannian kaavailemalle valtavalle kahden reaktorin Hinkley Pointille. Onnistunut Flamanvillen-hanke lujittaisi ranskalaisten mahdollisuuksia varmistaa itselleen Britannian jättiprojekti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti