Näin dramaattisesti lausuu Liisa Jaakonsaari tämän päivän (14.9.) Hesarissa. Se on paljon sanottu Jaakonsaarelta, joka tunnetaan innokkaana EU:n liittovaltiokehityksen puolustajana.
Jaakonsaaren lausunto liittyy tänään työnsä aloittavan EU-parlamentin syyskauteen. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pitää linjapuheen, jonka sisältöä odotetaan mielenkiinnolla. Tosin mitään todella mullistavaa Junckerin puheelta ei odoteta, sillä EU on nyt pysähtyneisyyden tilassa.
Pysähtyneisyyttä kuvaa se, että EU natisee liitoksissaan Brexitin jälkeen. Lisäksi jäsenmaiden sisällä ja välillä on suuria ongelmia.

Espanja ilman hallitusta pian vuoden

Kaikkein hankalin tilanne jäsenmaissa näyttää olevan Espanjassa, jossa vaaleja pidetään muutaman kuukauden välein, mutta uutta hallitusta ei saada muodostetuksi. Vanhat asetelmat eivät toimi, ja toisaalta uudet puolueet eivät ole valmiita yhteistyöhön vanhojen valtapuolueiden kanssa. Espanja on yksi suurimmista EU-maista, mutta sen ongelmista ei esim. Suomen media paljon puhu.
Hieman samanlainen tilanne on Kroatiassa, jossa enemmistöhallituksen muodostaminen on vaikeata, vaikka vaaleja pidetään tiheään tahtiin.

Unkari ja Puola haluavat toisenlaisen EU:n

Jäsenmaiden välillä on suuria näkemyseroja siitä, mihin suuntaan EU:ta pitäisi kehittää. Unkari ja Puola haluavat kehittää unionia, joka olisi kansallisvaltioiden löyhä liittouma, kun taas Ranska, Saksa ja Benelux-maat tahtovat kehittää entistä tiiviimpää yhteistyötä liittovaltion suuntaan.

”Unkari pitäisi erottaa EU:sta”

Kielenkäyttö myös koventuu jäsenmaiden välillä. Eilen Luxembourgin ulkoministeri Jean Asselborn vaati, että Unkari pitäisi erottaa EU:sta ainakin väliaikaisesti sen pakolaispolitiikan ja EU:n perusarvojen rikkomisen takia. Kovin kohtelias ei ollut Unkarin ulkoministerin Peter Szijjarton vastaus. Hän kutsui Asselbornia ”älylliseksi kevytsarjalaiseksi”.

Eräät lausunnot kuvaavat EU:n nykytilaa

Suomalainen meppi Petri Sarvamaa sanoo: ”EU natisee liitoksissaan. Meidän pitää sanoa rohkeasti, että rakastamme Eurooppaa.” Virolainen Tunne Kelam: ”Meillä on ihan tarpeeksi julistuksia. Tarvitsemme päätösten toteuttamista.” Suomalainen Merja Kyllönen sanoo: ”Puolustus nostetaan savuverhoksi, ettei tarvitse puhua oikeista kysymyksistä.”

”Euroopan unioni ei ole hyvässä kunnossa”

Näin totesi komission puheenjohtaja Juncker viime vuoden linjapuheessaan. Mikä on muuttunut? Se, että unioni on vielä huonommassa kunnossa. Britannia on päättänyt lähteä (Brexit), kiistat jäsenmaiden välillä ja sisällä EU:n suunnasta ovat lisääntyneet. Mitä sanoo Juncker ensi vuonna? Vai onko EU jo silloin hajonnut?



Valtiopäiväneuvos Mikko Elo on Euroopan neuvoston kunniajäsen ja Vastavalkea ry:n hallituksen jäsen.