Venäläismedia RT uutisoi puolustus- ja turvallisuuskomiteaa johtavan senaattori Jevgeni Serebrennikovin antaneen lausunnon, jonka mukaan Venäjä tulee kasvattamaan pohjoisluoteessa ja pohjoisessa olevilla maarajoillaan olevien joukkojen määrää mikäli Ruotsista tulee Nato-jäsen. Tämä koskisi myös Pohjanmerellä olevia joukkoja.
Käytännössä tämä merkitsisi sitä, että Venäjä kasvattaisi joukkojensa määrää Suomen kanssa yhteisellä rajalla.
Serebrennikov mainitsi myös Venäjän harkitsevan uusimpien ohjusjärjestelmiensä, joiden toimintaa Nato nykyisellään ei kykene häiritsemään, siirtämistä uhan alaisille rajoilleen vastauksena Naton laajentumiseen. Venäjällä on paitsi maailman pisin maaraja, myös enemmän yhteisiä maarajoja muiden valtioiden kanssa kuin millään muulla maailman valtiolla. Maa-alueeltaan Venäjä on maailman suurin valtio. Tällä on vaikutuksensa Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.
Serebrennikovin kommentti tuli kohta sen jälkeen kun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi lehtihaastattelussa että Venäjä tulisi vastaamaan Ruotsin päätökseen liittyä Natoon ”ottamalla sotilaallis-teknisiä askeleita”. Venäjän aseteollisuus on pääosin täysin kotimaista.
Venäläinen Novaja Gazeta siteerasi maaliskuussa Venäjän puolustusministeriössä olevia lähteitään kertoen Venäjän armeijan ja laivaston lisäävän joukkoja ja modernia aseistusta lounaisessa suunnassa vastauksena Naton suunnitelmiin kasvattaa läsnäoloaan Mustan meren alueella. Venäjän Nato-edustaja Alexander Grushko lupasi ”totaalisen asymmetrista” vastausta mikä Nato pysyy aikeissaan tuoda uusia aseistettuja joukkoja Itä-Eurooppaan.
Lähde
RT (29.4.2016): Russia to boost military force if Sweden allies with NATO https://www.rt.com/politics/341330-russia-will-boost-its-military/