perjantai 30. syyskuuta 2016

Amerikkalaisprofessori: Venäjä taistelee täysipainoisesti Syyrian terroristijoukkioita vastaan


Venäjä taistelee täysipainoisesti Syyriassa riehuvia terroristeja vastaan eikä Yhdysvaltojen lausunnoilla,  joissa Venäjää syytetään barbariasta ja sotarikoksista maassa, ole perustetta eikä oikeutusta, sanoo amerikkalainen kirjailija ja eläkkeellä oleva New Yorkissa sijaitsevan  Binghamtonin yliopiston sosiologian professori James Petras.

YK:n turvallisuusneuvoston 25.9. pitämässä hätäkokouksessa Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Samantha Power syytti Venäjää Aleppon pommituksista, "barbariasta" ja sotarikoksista. 

Venäjä ja Syyrian presidentti al-Assad pyrkivät rauhan sijasta vain jatkamaan sotaa, väitti Power ja lisäsi, että "Venäjän toimet eivät ole taistelua terrorismia vastaan vaan barbariaa". 

Myös Britannia arvosteli Venäjää. Britannian ulkoministeri Boris Johnson sanoi, että avustussaattueeseen kohdistunut pommitus, jossa ainakin 2o ihmistä sai surmansa, on  sotarikos, josta  Venäjällä on osavastuu. 

Tällaisia lausuntoja saatiin kuulla samalla kun jännitteet Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä kiristyivät Aleppon kaupungin lähellä tapahtuneen avustussaattueen pommittamisen jälkeen, osapuolten syyttäessä toinen toistaan. 

"Ei todellakaan ole perustetta syyttää Moskovaa barbaarisuudesta Venäjän puolustaessa Syyrian valtiota taistelussa terroristijoukkioita vastaan", sanoi  Petras, joka on julkaissut useita analyyseja Lähi-idän poliittisista kysymyksistä. 

Yhdysvallat on heikentänyt olennaisella tavalla mahdollisuuksia Syyria-neuvotteluiden onnistumiselle käyttäessään loukkaavaa ja epäasiallista kieltä ja pyrkiessään demonisoimaan Venäjää", sanoi Petras iranilaiselle Press TV -kanavalle maanantaina. 

Yhdysvallat pyrkii retoriikallaan siirtämään YK:n huomion pois Yhdysvaltain hiljattain tekemästä pommi-iskusta, jossa kuoli 70 syyrialaista sotilasta ja sata haavoittui, hän lisäsi. 

Venäjä arvosteli maanantaina Yhdysvaltain ja Britannian käyttämää "mahdoton hyväksyä" -retoriikkaa. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov varoitti, että tällainen kielenkäyttö  saattaa vahingoittaa pyrkimyksiä lopettaa jo viisi vuotta kestänyt konflikti Syyriassa. 

"Toteamme, että Britannian ja Yhdysvaltojen virallisten edustajien puheenvuoroissaan käyttämä sävy ja retoriikka eivät vastaa kansainvälisessä politiikassa  yleisesti hyväksyttävää  tasoa ja  että näiden maiden  Syyrian konfliktissa nyt  valitsema linja   saattaa  haitata  vakavasti ongelmien ratkaisemista ja vahingoittaa  Venäjän ja Yhdysvaltain kahdenvälisiä suhteita",  sanoi Peskov  lehdistötilaisuudessa. 

Ainakin 162 ihmisen uskotaan kuolleen Aleppossa viime maanantaina, jolloin Yhdysvaltojen ja Venäjän välittämä aselepo  päättyi. 

Peskov varoitti myös, että terroristijoukkiot olivat käyttäneet hyväkseen epäonnistunutta aselepoa kootakseen ja täydentääkseen asevarastojaan sekä ilmeisesti myös valmistautuakseen uusiin hyökkäyksiin. 

Syyrian armeija ilmoitti 19.9. alkaneen, viikon kestäneen  tulitauon lopettamisesta sen jälkeen kun Yhdysvaltain johtaman liittouman lentokoneet pommittivat Syyrian armeijan tukikohtaa ja avustussaattuetta lähellä Aleppon kaupunkia. 

Syyria on maaliskuusta 2011 lähtien kärsinyt ulkomailta käsin manipuloiduista aseellisista levottomuuksista. Viime kuukausina maassa riehuvat takfiriterroristit ovat kärsineet huomattavia takaiskuja samalla kun Syyrian armeija on onnistunut vapauttamaan useita alueita. 

26.9.2016 

Paina TV / Kominform 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti