tiistai 27. syyskuuta 2016

Neuvostoliiton historia - osa 106
 
Tässä numerossa:
o J.K. Paasikivi
o Juri Žukovin haastattelu - osa 9/23
o Latvian SNT: sivistyselämä
o vuoden 1967 aakkoset: Amtorg
o korkeimman ylipäällikön päiväkäsky
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Paasikivi
 
Pankkimiehen merkintöjä vuosilta 1922 - 1934
 
Kuningaskysymys [kirjoitettu vuoden 1922 alussa]
 
[otteita]
 
o "Monarkia: Mielestäni meille ainakin parempi kuin tasavalta."
o "Kansamme elämässä tuli muutenkin itsenäisyyden johdosta niin tavattoman suuri muutos."
o "Monarkia myös mielestäni parempi meille, koska se tuo lujemman hallitusvallan."
o "Lisäksi meidän puolueoloissamme voi presidentinvaali mennä hullusti."
o "Näin ollen ei ole meillä yhtään valtio-organia [valtiollista elintä], joka olisi ulkopuolella vaihtelevia mielialoja ja agitatsionia [poliittista yllyttämistä]."
o "Kansa kyllä ymmärtää asian myöhemmin."
o "Tällä edellytyksellä katsoin voitavan vaali suorittaa."
 
T. Auer: Tässä on hieno tilaisuus nähdä kuinka nykyinen hallitusmuoto sai alkunsa. (1) Itsenäisyys tuli lahjana, kun kommunistit pääsivät Venäjällä valtaan. Oli keksittävä nopeasti keinot raha- ja harvainvallan turvaamiseksi. Kulissina olivat "koti, uskonto ja isänmaa". Päätettiin valita monarkia, koska yleisen arvion mukaan 60 % väestöstä oli punaisia. (2) Vapaiden vaalien järjestäminen tuntui vaaralliselta. Vasta valtiollisten elimien, s.o. turvallisuuspoliisin rakentamisen myötä voitaisiin luottaa demokratiaan. (3) Vahva hallitusvalta tarkoittaa harvainvaltaan perustan järjestelmän vaalimista. (4) Punaisten järjestöt saivat toimia vain, jos ne hyväksyvät "vahvan hallitusvallan". Muiden toiminta estettiin voimakeinoin. (5) Kansa kyllä ymmärsi asiat myöhemmin 'oikealla tavalla', kun (arvatkaa keiden omistuksessa olevat?) tiedotusvälineet asiat taitavasti esittivät.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
UUSI KUVA STALINISTA - JURI ŽUKOVIN HAASTATTELU (9/23)
 
Eikö Stalinin arvovalta riittänyt?
- Hänellä ei ollut sellaista arvovaltaa, jonka vuoksi olisi hyväksytty kaikki, mitä hän sanoi. Jos asia ei koskenut heitä henkilökohtaisesti, hänen ehdotuksensa menivät läpi. Jos Stalinin esitykset vaikuttivat ”uuden luokan” etuihin, ei tehty mitään päätöksiä.
Entä Stalinin virheet?
- Oli virhe, minä kutsun sitä jopa rikokseksi, että hän vuonna 1937 antoi periksi partokratialle ja salli vainojen toteuttamisen paikallistasolla. Mutta vaikka hän ei olisikaan antanut suostumustaan, niin kaikki olisi kuitenkin tapahtunut jo muodostuneen kaavan mukaan. Samat Eikhe ja Hruštšov olisivat kiivenneet keskuskomitean täysistunnon puhujalavalle ja muistelleet kaikkia Stalinin rikoksia - opportunismia, kansainliittoon menemisestä - klassisen leninismi-bolševismin näkökohdista, tuoden ne kaikkien koirien kaluttavaksi.
Puhutaan myös Stalinin käyttäytymisestä sodan ensimmäisinä päivinä. Mutta se on aivan tyypillinen juttu. Olette koululainen ja olette saaneet surkean arvosanan oppitunnilla. Millaisin tuntein menette kotiin? Ette katso vanhempianne suoraan, ette halua puhua heille mitään, ette näyttää heille saamaanne huonoa arvosanaa. Tai jos huono arvosana tulisi tentistä? Juuri tällainen Stalinille annettiin 22. kesäkuuta [kun Saksa ja Suomi hyökkäsivät]. Hän nähtävästi kirosi itseään muutaman päivän sisimmässään.
Mutta pian oli Valtiollinen puolustuskomitea GKO perustettu. Meidän täytyy kumartaa sen jäsenille maahan asti siitä, että he pystyivät muutamassa päivässä ja viikossa järjestämään puolustusteollisuutemme niin, etteivät saksalaiset myöhemmin päässeet Leningrad – Moskova - Stalingrad linjan läpi. GKO:n kuuluivat Berija, Molotov, Malenkov. He ottivat kollektiiviseksi tehtäväkseen turvata rintama kaikella välttämättömällä, ihmisten evakuoinnin selustaan, sotilaiden toimitukset rintamalinjaan, vaatetuksen, kaikki tarvittavat välttämättömät aseet ja ammukset rintamalle.
Kaikki näiden asioiden kanssa tekemisissä olleet kansankomissaarit olivat yhteydessä heihin. Ja puolivuosittain he vaihtoivat tehtäviä keskenään. Tämän ohessa he hoitivat vielä omia tehtäviään. Molotov oli ulkoasiain kansankomissaari, Malenkov johti kaikkea puoluetyötä, Berija vastasi NKVD:sta, eikä näitä tehtäviä kukaan heiltä ottanut pois.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
VUODEN 1967 AAKKOSET
 
Latvian SNT - sivistyselämä
 
Vuonna 1940 Latviassa julkaistiin 392 kirjaa, ja vuonna 1964 2300 kirjaa, josta latvian kielellä 1250. Kirjojen painosmäärä nousi saman ajan kuluessa 2,9 miljoonasta 13,2 miljoonaan. Sanomalehtien vastaavasti 51 miljoonasta 215 miljoonaan kappaleeseen vuodessa.
 
Porvarillisessa Latviassa oli vuonna 1940 jokaista tuhatta asukasta kohden 147 korkeakoulu- tai oppikoulusivistyksen saanutta, 1963 heitä oli yli 360. Lukuvuonna 1965-66 oli Latvian oppilaitoksissa 340 000 oppilasta (lukuvuonna 1940-41 242 000).
 
Maassa oli (1965) kymmenen korkeakoulua (joissa oppilaita 33 000, 1940 10 000) ja sen 123 tieteellisessä laitoksessa työskenteli (1965) yli 6000 tiedemiestä ja -naista, joista 1400 kandidaattia ja tohtoria (1940 toimi Latviassa 36 tieteellistä laitosta).
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
VUODEN 1967 AAKKOSET
 
AMTORG
 
Kauppayhtymä, perustettu New Yorkissa 1924. Toimittaa amerikkalaisia tuotteita Neuvostoliittoon ja myy Neuvostoliiton tuotteita Yhdysvaltoihin.
 
AMTORG johtaa liiketoimia Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton alueilla ulkomaankauppaministeriön luvalla. Amtorgin osakkaita ovat Neuvostoliiton ulkomaankauppapankki ja yleisvaltakunnallinen kuluttajajärjestö "Tsentrosojuz".
 
T. Auer: Amtorgin merkitys oli suurimmillaan silloin kun maiden välillä ei vielä ollut diplomaattisuhteita. Myös toisen maailmansodan aikana se näytteli merkittävää osaa. Kylmän sodan aikana sen merkitys väheni. Amtorg lopetti toimintansa Neuvostoliiton purkamisen yhteydessä.
 
Auer: Amerikkalainen liikemiehes Armand Hammer oli yksi Amtorgin taustavaikuttajista. Hänen muistelmansa ovat ilmestyneet suomeksi nimellä "Vuosisadan kauppamies". Se on mainio kirja. Hän tunsi kaikki neuvostojohtajat Leninistä Gorbatšoviin. Hänen nimensä viittasi sirppiin ja vasaraan (arm and hammer).
 
Auer: Armand Hammer oli erittäin menestyvä öljyalan vaikuttaja. Kerran häneltä kysyttiin haastattelussa - "myönnätte varmaan, että teillä on myös ollut valtavasti onnea matkassa?", johon hän vastasi (tämä sitaatti on ulkomuistista) - "Kun työskentelen seitsemän päivää viikossa ja 14 tuntia päivässä, minusta tulee onnekas". Englanniksi se kuulostaa paremmalta: When I work seven days a week, 14 hours a day, I get lucky.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
KORKEIMMAN YLIPÄÄLLIKÖN PÄIVÄKÄSKY
N:o 16, helmikuun 23 pnä 1944 Moskova
 
[Toverit puna-armeijalaiset ja punalaivastolaiset, kersantit, upseerit ja kenraalit, sissitaistelijat - miehet sekä naiset!]
 
KÄSKEN:
 
2. Kaikkien aselajien upseereja ja kenraaleja - parantamaan sotajoukkojen johtamistaitoa, liikehtimistaktiikkaa, kaikkien aselajien keskinäistä yhteistoimintaa taistelun kuluessa, rohkeammin ja laajemmin juurruttamaan käytännölliseen taistelutoimintaan parhaiden kaartin joukko-osastojen ja -yhdistelmien kokemusta, kohottamaan entistä korkeammalle asteelle esikuntatyön ja sotajoukkojen huoltotyön kulttuuria sekä parantamaan ja kehittämään kaikin tavoin tiedusteluamme.
 
jatkuu seuraavassa numerossa
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Helsinki 27.9.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti