Koska maailmalla liikkuu erilaisia käsityksiä siitä, mikä on esimerkiksi Venäjän talouden tila, mikä on BRICS-talousyhteisön tila ja miten niin sanottu läntinen eli dollaritalous vertautuu siihen, tarkastellaanpa asiaa Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n velkatietojen pohjalta (IMF 2015). Numerot ovat vuoden 2014 lukuja, eli vahvistettuja.
Koska meillä Suomessa hallitus ja virkamiehet ja niin sanotut talousviisaat puhuvat nykyisen talouspolitiikan autuaallisuudesta, siitä että leikkaukset ovat välttämättömiä ja niitä tekevät kaikki fiksut ja että valtion velkaantuminen on kauhea asia ja vääryys, käytämme vertailumme indikaattorina nimenomaan valtion velkaa suhteessa bruttokansantuotteeseen (Gross Government Debt (sortable) percent of GDP). Sillä suomalaisillekin perustellaan valtion talouden terveyttä ja hyvinvointia. Mitä suurempi velka, sen sairaampi maa.
Ensin läntisten talousmahtien velan suhde BKT:hen.
Saksalla on valtion velkaa 73,11 %.
Kanadan velkaprosentti on 86,51 %.
Iso-Britannia on velkaa 89,54 %.
Euroopan unionin velka on 87,72 %.
Ranskalla velkaprosentti on 95,14 %.
Italialla se on 132,10 %.
Suurimmalla ja mahtavimmalla läntisella taloudella, Yhdysvalloilla, valtion velka bruttokansantuotteeseen verrattuna on 104,72 %.
Japani luetaan sekin jostakin syystä usein läntiseksi talousmahdiksi, osaksi dollari-vetoista talousjärjestelmää, ja se onkin pysytellyt hyvin varovaisena Kiinan vetämän BRICS-yhteisön suhteen. Joulukuussa 2014 Japanin valtion velkaprosentti suhteessa bruttokansantuotteeseen oli 246,42 %.

Julkinen velka maittain.
Julkinen velka prosentteina BKT:sta. Kuva: Wikimedia Commons

Entäs se läntisen talousjärjestelmän kilpailija, BRICS?
Brasilia on yhteisön heikoin lenkki ja sen velka on 65,22 %.
Intialla velka on 64,96 %.
Etelä-Afrikan velka on 45,87 %.
Kiinan valtion velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on 41,06 %.
Entä se Venäjä, jonka talous on suomalaisen valtamediankin mukaan romahtanut pakotteiden alla jo useaan kertaan viimeisen vuoden, parin aikana?
Venäjän valtion velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on 17,92 %.
Lopuksi voimme listata pohjoiset EU-maat.
Euro-maa Suomi: 59,63 %
Euroon ERM II -sopimuksella sidottu omaa kruunua käyttävä Tanska: 42,62 %
Omaa valuuttaa käyttävä Ruotsi: 41,50 %
EU:n ulkopuolisella Norjalla on silläkin oma valuuttansa ja öljyä, ja sen valtion velka on 30,12 %.
Meillä sanotaan usein, etteivät luvut valehtele. Jokainen teistä voi tehdä omat johtopäätöksensä näistä kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n luvuista euron, dollarin, BRICS:in ja Suomen suhteen.

Sami Parkkonen on blogisti, joka on kirjoittanut poliittisesti epäkorrektia kommentaaria vuodesta 2013.
Toimituksen huomautus: Kuten lukijatkin ovat huomauttaneet, Tanskalla on oma valuutta. Tanskan kruunu on kuitenkin sidottu euroon ERM II -sopimuksella, joka säätelee sen vaihtokurssia euroon. Tämä on tarkennettu blogikirjoitukseen.