sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

In Memoriam Pekka Leppänen (1945-2016)


Suomi-Korea-seuran kunniapuheenjohtaja Pekka Leppänen menehtyi syöpään pääsiäissunnuntaina 2016. Leppänen oli syntynyt Keski-Suomessa Konnevedellä 17. elokuuta 1945.

Leppänen oli poliittinen vaikuttaja. Hän ehti vaikuttaa Eduskunnassa, kunnallispolitiikassa ja useissa eri järjestöissä. Hänet valittiin ensikertaa valtuustoon 1970. Hän vaikutti kunnallispolitiikassa käytännössä kuolemaansa saakka. Mielenkiintoinen vaihe oli kaupunginhallituksen puheenjohtajuus. Kansanedustajana Leppänen istui 16 vuotta, vuosina 1983-1999. Eduskunnassa näin läheltä, kuinka perusteellisella otteella ja vahvalla innostuksella hän suhtautui kansanedustajan työhönsä.

On helppo yhtyä maakunnassa esitettyyn arvioon Pekasta suurena ihmisenä. Me muistamme hänet pelinrakentajana, jonka toimintaa leimasi rehtiys ja tasapuolisuus. Välittömällä ja rauhallisella olemuksella Pekka selvitti usein vaativia tilanteita ja saavutti monenlaisten ihmisten luottamuksen. Oikeudenmukainen ja sitkeä toiminta vei hänet kansanedustajaksi ja varmisti neljä menestyksen värittämää kautta kansanedustajana. Parhaiten Pekkaa kuvaava sana on yhteistyö.

Pekka tunnettiin sovittelijana, joka oli turhanpäiväisten kiistojen ja juorujen ulkopuolella. Hän käytti aikansa tavoitteiden asettamiseen ja keinojen keksimiseen, miten näitä tavoitteita voidaan saavuttaa. Tämä järkeily ei rajoittunut pelkästään poliittiseen toimintaan vaan näkyi myös järjestöelämässä. Pekka oli mukana ystävyysseuratyössä sekä erilaisissa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä järjestöissä, pitkäaikaisimpana mukana olo Suolahden Urhon toiminnassa.

Pekka valittiin Suomi-Korea-seuran puheenjohtajaksi 1980-luvulla. Hän toimi puheenjohtajana vuoteen 2006, jolloin hänet nostettiin kunniapuheenjohtajaksi. Samalla seuran säännöt uudistettiin. Uusien sääntöjen mukaan yksi henkilö kerrallaan voi olla seuran kunniapuheenjohtaja. Pekka kuului niihin suomalaisiin, jotka olivat henkilökohtaisesti tavanneet presidentti Kim Il Sungin.

Koreassa Pekka nautti suurta arvostusta ja luottamusta. Korkeiden kunniamitalien lisäksi hänellä oli laaja vaikutusvaltaisten ystävien verkosto, joka piti säännöllisesti yhteyttä kirjeiden ja korttien muodossa. Pekan vierailut Koreassa olivat joka kerta suuren mediahuomion kohde. Näkyvimmin Pekka nousi korealaisten tiedotusvälineiden kautta kansalaisten tietoisuuteen vuoden 1989 Kansainvälisten nuorisofestivaalien aikaan ja vuonna 1997, kun hän johti suomalaisen parlamentaarikkovaltuuskunnan Koreaan samaan aikaan kun Lauri Jakkilan Via Dolorosa -järjestö toimitti valtavan määrän ruoka-apua Pohjois-Koreaan.

Korulauseita vilisevien juhlapuheiden sijaan Pekka keskittyi Korea-suhteissaan tulokselliseen yhteistyöhön ja oikeaan tekemiseen. Hänen innostustaan kaukaisen ystävämaan tukemiseen ja korealaisen sosialismin saavutusten korostamiseen pidettiin joskus yllättävänä ja erikoisena. Hän ei antanut tällaisen ihmettelyn hidastaa vauhtia marssilla, jonka suunta oli hänellä kirkkaana mielessä.

Koreasta saapuneet lukuisat suruadressit ja viestit osoittavat, että korealaiset eivät koskaan unohda Pekan toimintaa. Pekan saavutukset ja muisto elävät Koreassa vahvana. Kaunis keskisuomalainen järvimaisema koristaa matkamiehen hautakiveä Suolahden hautausmaalla. 
Tapani Salonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti