keskiviikko 9. joulukuuta 2015


Yhdysvallat on päättänyt lähettää Poseidon vakoilukoneen Singaporeen suorittaakseen tarkkailulentoja Etelä-Kiinan meren yllä, sanoo Pentagonin johtaja Ashton Carter. Hän ilmoitti, yhteisessä julkilausumassa Singaporen puolustusministeri Ng Eng Henin kanssa maanantaina, US P8 Poseidon vakoilukoneen käyttöönotosta, ensimmäistä kertaa kaakkois-Aasian maassa. Käyttöönotto on osa tehostettua puolustusyhteistyösopimusta (DCA), jonka molemmat osapuolet allekirjoittivat "1990 aiesopimuksen" 25- vuotispäivänä ja "2005 Strategisen perussopimuksen" 10- vuotispäivän yhteydessä Pentagonissa, Washingtonissa.
Ylimmät puolustusvirkamiehet väittivät julkilausumassaan lentokoneen käyttöönoton helpottavan yhteistyötä terrorismin torjunnassa, taistelussa merirosvousta vastaan ja katastrofiavussa.
Boeingin valmistama Poseidon-lentokone tulee pitämään tukikohtaa Singaporessa 7.- 14. joulukuuta välisen ajan. Vakoilukoneet ovat jo jonkin aikaa suorittaneet tarkkailulentoja Japanista ja Filippiineiltä. He ovat käyttäneet myös Malesian lähellä sijaitsevia lentokenttiä kyseiseen tarkoitukseen. Sopimus sallii Yhdysvaltojen merivoimien käyttävän Singaporen lentokenttää strategisena näköalapaikkana seuratakseen Kiinan väitettyjä sotilastoimia kiistellyllä Etelä-Kiinan merellä, jonka kautta kulkevan kauppamerenkulun arvo on yli 5 biljoonaa dollaria vuosittain. Yhdysvaltain puolustusviranomaisen mukaan Etelä-Kiinan merelle odotetaan P-8 koneen käyttöönottoja myös tulevaisuudessa.
Pekingin hallitus on, useissa eri yhteyksissä, väittänyt että sillä on Etelä-Kiinan meren suvereniteetti. Yhdysvallat on syyttänyt Pekingiä maaperän kunnostusohjelmaksi kutsumansa projektin toteuttamisesta Etelä-Kiinan merellä johtuen keinotekoisten saarten rakentamisesta Spratlysaarten saaristoalueelle, jossa sijaitsee kiistelty satojen riuttojen, luotojen, atollien ja saarien ryhmittymä.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kehottanut Kiinaa lopettamaan tekosaarien rakentamisen ja vaatimustensa militarisoimisen. Hän sanoi että Yhdysvallat tulee jatkamaan sen oikeuksien harjoittamista tarkemmin sanoen merenkulunvapauteen liittyviä navigointiharjoituksia. Kiina on jättänyt varoituksen huomioitta, ja vastannut sanomalla että se tulee jatkamaan saarien rakentamista.
Viime kuussa amerikkalaiset B-52 pommittajat lensivät Kiinan saarien lähellä, ja lokakuun lopulla Yhdysvaltain ohjushävittäjä kävi 12 meripeninkulman päässä toisesta saaresta. Toukokuussa, Kiinan merivoimat esittivät 8 varoitusta US P-8 miehistölle, jotka lensivät saarten lähellä, kertoo CNN.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti