torstai 17. joulukuuta 2015

Yhdysvallat yrittää provosoida sotilaallista kilpavarustelua Aasian ja Tyynenmeren alueella

 Teheran 15.12. (Press TV) -- Yhdysvallat yrittää provosoida sotilaallista kilpavarustelua Aasian ja Tyynenmeren alueella pyrkiessään itse palaamaan Aasiaan ja vaarantaa samalla tietoisesti alueen vuosikymmeniä kestäneen rauhan ja vaurauden kauden, sanoo amerikkalainen akateeminen tiedemies ja politiikantutkija Dennis Etler. 

 Hän puhui asiasta iranilaiselle Press TV -kanavalle tiistaina antamassaan haastattelussa, jossa hän kommentoi Yhdysvaltojen Tyynenmeren laivaston komentaja amiraali Scott Swiftin maanantaina antamaa lausuntoa. Swift sanoi, että Aasian ja Tyynenmeren alue saattaa ajautua kilpavarusteluun ja kehotti Kiinaa ja muita alueen maita etsimään oikeudellisia keinoja keskinäisten kiistojensa ratkaisemiseksi. 

 Olen huolissani siitä, että nähtyämme tällä alueella vuosikymmenien ajan rauhaa ja kehitystä saatamme nyt joutua todistamaan vahvemman oikeuden ja epävakauden paluuta alueelle, sanoi Swift Havaijilla. 

 Kalifornialaisen Cabrillo College Aptos -yliopiston antropologian professori Etler sanoi, että Yhdysvallat tavoilleen uskollisena tunkeutuu tälle alueelle tarkoituksenaan saada aikaan konflikteja ja ollakseen sitten neuvovinaan ja varoittavinaan muita, että niiden pitäisi pyrkiä ratkaisemaan aluekiistansa rauhanomaisin neuvotteluin. 

 Yhdysvallat on toimillaan Etelä-Kiinan merellä on alusta alkaen pyrkinyt saamaan aikaan ongelmatilanteita, pahentamaan sitten niitä alueella olevien liittolaisvaltioiden avulla ja haastamaan Kiinan historialliset oikeudet tietyillä saarilla ja atolleilla Etelä-Kiinan merellä, hän lisäsi. 

 Monet maat ovat esittäneet aluevaatimuksia alueella ja ne kaikki on tunnustettu tapaus kerrallaan. Yhdysvallat on kuitenkin katsonut aiheelliseksi hyödyntää tätä tilannetta jännitteiden lisäämiseksi ja saattanut itsensä osalliseksi kiistoihin sen sijaan että antaisi alueen maiden ratkaista riidat keskenään. 

 Yhdysvaltojen politiikan tavoitteena alueella on saada tapahtumaan juuri se, mistä komentaja amiraali Scott Swift varoitti eli sotilaallisen kilpavarustelun, joka voi nielaista koko alueen. 

 Tällainen kilpavarustelu sopisi Yhdysvalloille erinomaisesti, koska, kuten amiraali Scott sanoi, se luo olosuhteet, jotka voivat vaarantaa vuosikymmeniä kestäneen rauhan ja vaurauden kauden ja voi palauttaa tilanteen, jossa aluetta hallitaan vahvemman oikeudella. 

 Yhdysvallat tuskin haluaisi mitään enemmän kuin Kiinan ja muiden Etelä-Kiinan meren maiden ajautumista erilaisine vaatimuksineen keskenään konflikteihin ja tekee kaiken voitavansa pahentaakseen jännitteitä eri osapuolten välillä. 

 Tämä antaa Yhdysvalloille tilaisuuden elvyttää horjuvia liittolaissuhteitaan alueella asettuessaan vastustamaan Kiinan vahvistumista ja nousua. Se antaa myös Yhdysvaltain asekauppiaille mahdollisuuden löytää uusia asiakkaita tuotteilleen. 

 Professori Etler sanoi, että Kiina ei ole katsonut tarpeelliseksi ryhtyä laajaan saarten haltuunottoon Etelä-Kiinan merellä, vaikka muut maat olivat jo alkaneet tehdä siten. 

 Kiina joutuu kuitenkin vastaamaan Yhdysvaltain päätökseen tuoda sotilaallista potentiaaliaan Aasian näyttämölle, mikä muodostaa Kiinan elintärkeille merireiteille välittömän uhan, joka on torjuttava. Tämä on edellyttänyt ennakoivaa politiikkaa Kiinan historiallisten oikeuksien vahvistamiseksi Etelä-Kiinan merellä ja itsensä ylläpitävien siirtokuntien perustamista näille alueille. Näitä käyttöön otettuja saaria voitaisiin käyttää Kiinan merivoimien vahvistamiseen torjuttaessa Yhdysvaltain yrityksiä manipuloida kriisejä. 

 Kiina olisi voinut joko alistua tai ryhtyä ennakoiviin toimiin. Kiina valitsi viimemainitun vaihtoehdon, vaikka se voikin aiheuttaa jonkin verran vastustusta muiden maiden saarivaatimusten kanssa. Kiina näkee selvästi, että sen keskeiset kansallisten edut ovat ristiriidassa Yhdysvaltain alueelle tuoman epäsovun kanssa. 

 Yhdysvallat pyrkii epävakauttamaan aluetta ja luomaan ristiriitoja voidakseen sitten kalastaa sameissa vesissä ja harjoittaa hajota- ja hallitse -politiikkaa. Kiina kuitenkin ymmärtää, että sen alueellinen puoleensavetävyys niin suuri, ettei Yhdysvallat voi sitä politiikallaan voittaa. Kiinan edelleen kasvava talous muodostaa vastavoiman yrityksille haastaa Kiinan alueellinen vaikutusvalta.

 Press TV / KOMINFORM 


http://www.presstv.ir/Detail/2015/12/15/441828/US-military-arms-race-AsiaPacific


KOMINFORMhttp://www.kominform.eu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti