maanantai 14. joulukuuta 2015



Persoonallisuusprofiili

Alla on yhteenveto omasta pisteestäsi viidellä persoonallisuuden ulottuvuudella. Ulottuvuudet ovat pisteytetty niin, että minimipistemäärä on -10 ja maksimipistemäärä 10.

Ulospäinsuuntautuneisuus

Ulospäinsuuntautuneisuus-ulottuvuudella (U) pistemääräsi on 5,5.
(Asteikko: -10 = min, 10 = max)
Jos olet saanut korkeita pisteitä ulospäinsuuntautuneisuus-ulottuvuudella, viihdyt todennäköisesti hyvin ihmisten ympäröimänä. Olet verbaalinen ja puhelias, esteetön ja tarmokas. Uskallat tehdä aloitteen ja ryhtyä toimeen. Vuorovaikutustilanteissa osaat pitää puolesi.
Henkilö, jolla on vähemmän pisteitä ulospäinsuuntautuneisuus-ulottuvuudella, on yleensä verrattuna korkeita pisteitä saaneeseen pidättyväisempi, vähemmän seikkailuhaluinen ja vähemmän puhelias. Hän saattaa myös joissain vuorovaikutustilanteissa olla ujo, arka tai estynyt.

Sovinnallisuus

Sovinnallisuus-ulottuvuudella (S) pistemääräsi on 8.
(Asteikko: -10 = min, 10 = max)
Jos olet saanut korkeita pisteitä sovinnallisuus-ulottuvuudella, olet todennäköisesti lämmin, sydämellinen ja ymmärtäväinen muita ihmisiä kohtaan. Olet innokas yhteistyöhön, luotat ihmisiin ja autat muita silloin kuin sinulla on siihen mahdollisuus. Olet todennäköisesti mukava ja miellyttävä sekä ystäviesi että tuntemattomia ihmisiä kohtaan.
Henkilö, jolla on vähemmän pisteitä sovinnallisuus-ulottuvuudella, on verrattuna enemmän pisteitä saaneeseen viileämpi, vähemmän ystävällinen ja epäluuloisempi muita ihmisiä kohtaan. Hänellä on taipumus ilmaista ärtymyksensä suoraan, ajoittain tunteilemattomasti.

Tunnollisuus

Tunnollisuus-ulottuvuudella (T) pistemääräsi on 7,5.
(Asteikko: -10 = min, 10 = max)
Jos olet saanut korkeita pisteitä tunnollisuus-ulottuvuudella, sinuun voi luottaa, sillä pyrit aina pitämään lupauksesi ja saavuttamaan päämääräsi. Olet työssäsi todennäköisesti järjestelmällinen, systemaattinen ja perusteellinen. Muut näkevät sinut kunnollisena ja järkevänä ystävänä tai työntekijänä.
Vähemmän tunnollisuus-pisteitä saanut on epäjohdonmukaisempi ja sattumavaraisempi. Hän voi joskus olla huolimaton ja käyttäytyä välinpitämättömästi, minkä seurauksena jotkut saattavat pitää hänet epäluotettavana tai sekavana.

Emotionaalinen tasapaino

Emotionaalinen tasapainoisuus-ulottuvuudella (E) pistemääräsi on 4.
(Asteikko: -10 = min, 10 = max)
Jos olet saanut korkeita pisteitä tällä ulottuvuudella, olet yleensä rento myös stressaavissa tilanteissa, etkä helposti kiihdy tai järkyty. Todennäköisesti sinulla ei ole myöskään taipumusta kateellisuuteen.
Henkilö, jolla on vähemmän pisteitä emotionaalisen tasapainon ulottuvuudella, on herkempi, tunteellisempi ja alttiimpi kokemaan liikkuvia tunteita. Hän on todennäköisesti temperamenttinen ja loukkaantuu helposti. Hän saattaa joissakin tilanteissa olla pelokas, epävarma, jännittynyt tai kateelllinen.

Älyllisyys / mielikuvitus

Emotionaalinen tasapainoisuus-ulottuvuudella (Ä) pistemääräsi on 4.
(Asteikko: -10 = min, 10 = max)
Jos olet saanut korkeita pisteitä älyllisyys-ulottuvuudella, olet todennäköisesti luova, kekseliäs ja innovatiivinen. Olet avoin uusille ajatuksille, ja pidät syvällisistä keskusteluista. Haluat ymmärtää itseäsi ja maailmasi, ja olet ehkä kiinnostunut filosofiasta tai taiteesta. Muut näkevät sinut intellektuaalisena, älykkäänä ja ehkä myös kompleksina ja omaperäisenä persoonana.
Henkilö, jolla on vähemmän pisteitä tällä ulottuvuudella, ei ehkä arvosta luovuutta, omaperäisyyttä ja kekseliäisyyttä yhtä korkeasti kuin korkeimpia pisteitä saanut. Hän saattaa olla vähemmän mietteliäs, utelias tai tiedonhaluinen kuin ääri-älyllinen henkilö ja enemmän piintynyt tavoissansa.

Big-five persoonallisuuskyselyn tausta

Tämä persoonallisuuskysely on rakennettu mittaamaan Goldbergin viittä persoonallisuusulottuvuutta (Goldberg 1992). Testi antaa jonkinlaisen kuvan siitä miten oma tapasi ajatella, tuntea ja olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa, eli persoonallisuutesi, voi kuvata. Testin tarkoituksena ei kuitenkaan ole luokitella sinut lopullisesti esimerkiksi ulos- tai sisäänpäinsuuntautuneeksi. Jos täyttäisit saman kyselyn uudestaan tai täyttäisit toisen kyselyn, jonka kysymykset ovat asetettua eri sanamuotoon, persoonallisuusprofiilisi saattaisi näyttää erilaiselta.
Jokainen persoonallisuuspiirre tuo mukaansa sekä mahdollisuuksia että haasteita. Psykologin tai psykoterapeutin .vastaanotolla tai puhelinneuvonnassa voit keskustella siitä, miten persoonallisuutesi on muovautunut ja miten voit elää elämäsi vahvuuksiesi hyödyntäen ja on kehittyä haluamaasi suuntaan. Tämän kyselyn tulokset voit tulostaa ja viedä mukaan vastaanotolle. Voit myös nimettömästi keskustella psykologin tai psykoterapeutin kanssa netissä Vastaamonkautta.
Lähteet: 
Testi on vapaa käännös IPIP:n (International Personality Pool) 50 kysymyksen avoimesta persoonallisuuskyselystä:http://ipip.ori.org/. IPIP-persoonallisuuskyselyn kysymykset perustuvat Goldbergin (1992) artikkeliin:
Goldberg, L. R. (1992). The development of markers for the Big-Five factor structure. Psychological Assessment 4, 26-42.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti