perjantai 18. joulukuuta 2015

Iranin ulkoministeri: Eräiden ulkoisten toimijoiden asettamat ennakkoehdot pidentävät Syyrian kriisiä


 Teheran, 17.12. (Press TV) -- Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif sanoi torstaina, että eräiden ulkoisten toimijoiden Syyrian tulevaisuudelle asettamat ennakkoehdot pitkittävät verenvuodatusta Syyriassa. 

 Zarif puhui asiasta saapuessaan keskiviikkona New Yorkiin osallistuakseen kansainvälisiin neuvotteluihin, jossa pyritään löytämään ratkaisu Syyrian konfliktiin. 

 Iranin ulkoministeri toisti jälleen kerran, että vain Syyrian kansalla oikeus päättää omasta tulevaisuudestaan eikä ulkopuolisten tahojen pidä sekaantua maan asioihin. 

 Zarif kehotti lisäksi muiden maiden hallituksia lopettamaan Syyrian rauhanprosessiin ja tulevaisuuteen liittyvien ennakkoehtojen asettamisen, koska ne ovat viivyttäneet konfliktin ratkaisemista ja pitkittäneet väkivaltaa Syyriassa. Hän sanoi, että Iran vaatii tulitaukoa ja erimielisyyksien ratkaisemista vuoropuhelun avulla sekä kansallisen yhtenäisyyden hallituksen muodostamista tähän konfliktin runtelemaan maahan. 

 Seitsemäntoista maan ulkoministerit, mukaan lukien Iran, Venäjä, Saudi-Arabia ja Yhdysvallat, yrittävät löytää ratkaisun Syyrian lähes viisi vuotta kestäneen kriisiin. 

 Zarif sanoi, että vaikka tarvittavia valmisteluita ei tähän neuvottelukierrokseen oltu tehty, Iran päätti osallistua neuvotteluihin varmistaakseen, että terroristiryhmät, joiden kädet ovat syyrialaisten veressä, eivät tule saamaan minkäänlaista asemaa Syyriassa. 

 Tärkeimpiä esteitä rauhan saavuttamiselle Syyriassa ovat Daesh-terroristiryhmittymän laittoman öljyn myynnistä saamat varat sekä ulkomailta virtaavien taistelijoiden liittyminen Daesh-terroristien joukkoon Syyrian maaperällä, sanoi iranilaisdiplomaatti. 

 Syyrian konflikti, joka alkoi maaliskuussa 2011, on vaatinut yli 250 000 ihmishenkeä ja pakottanut lähes puolet maan ennen sotaa noin 23 miljoonasta asukkaasta on joutunut pakenemaan kodeistaan joko muualle Syyriaan tai maan rajojen ulkopuolelle. 

 Kaksi ensimmäistä Syyria-neuvottelukierrosta pidettiin Itävallan pääkaupungissa Wienissä 30. lokakuuta ja 14 .marraskuuta. 

 Press TV / KOMINFORM 


Shttp://www.presstv.ir/Detail/2015/12/17/442068/Iran-Zarid-New-York-Assad-Vienna-Talks-JCPOA



KOMINFORMhttp://www.kominform.eu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti