keskiviikko 9. joulukuuta 2015


Neljä läntisen koalition sotakonetta havaittiin Deir az-Zorin yllä Syyriassa joulukuun 6. päivä kun Syyrian armeijan leiriä vastaan hyökättiin. Alueella ei ollut Venäjän sotakoneita, sanoi Venäjän puolustusministeriö. Suomen ulkoministeriön myöhään tiistaina antaman lausunnon mukaan Yhdysvallat kokoaa nyt koalitiota Syyriaa, Irakia ja ISIS:ä vastaan. Ruotsin puolustusministeriön on kerrottu saaneen vastaavan kutsun Yhdysvaltain johdolta.
Viimeisimmät tietopaljastukset yhdessä Venäjän Su-24 hävittäjän alasampumisen kanssa Turkin toimesta Syyrian taivaalla nostattaa vakavan kysymyksen: "Onko ISIS nyt varustettu Naton ilmavoimilla?"
Viime lauantaina Syyrian ulkoministeriö lähetti protestinsa YK:lle liittyen Yhdysvaltain johtaman koalition toimiin, jotka olivat hyökänneet Syyrian armeijan kohteeseen Deyr ez-Zoressa. Syyrian virallisen television mukaan ilmaisku sotilaskohteeseen on nähtävä "täysin epähyväksyttävänä aggressiona.
USA:n johtama koalitio kiisti Syyrian hallituksen syytökset hyökkäyksestä hallituksen rakennukseen Deir ez-Zorin alueella omien sotakoneiden toimesta. Ilmaisku tapahtui 168 prikaatin leiriin, joka kuuluu Syyrian armeijan 7. divisioonaan. Iskussa menehtyi 4 Syyrian armeijan sotilasta ja 12 haavoittui. Kolme miehistönkuljetusvaunua, aseistettuna 12,7 mm konekivääreillä, tuhottiin ilmahyökkäyksessä.
"Venäjän lentoneita ei ollut tehtävissä tuolla alueella. Kaikki lentomme Syyrian ilmatilassa on koordinoitu lennonvalvonnan kanssa ja Syyrian hallituksen armeijan esikunnan kanssa", sanoi kenraali Konashenkov Venäjän puolustusministeriöstä keskiviikkona. "Pentagonin viranimaiset sanoivat, että joulukuun 6. päivä Yhdysvaltain lentokoneet olivat operatiivisia alueella, mutta iskivät kohteeseen noin 55 kilometrin päässä paikasta, joka oli iskun kohteeksi (Syyrian armeija) joutunut. Mutta tämä ei ole koko totuus", kenraali sanoi.
"Kaksi paria sotakonetta kahdesta toisesta maasta, jotka ovat jäseniä USA:n johtamassa kansainvälisessä ISIS-vastaisessa koalitiossa, operoivat Deir ez-Zorissa hyökkäyksen tapahtumisen päivänä", Konashenkov vahvisti. "Syyrian viranomaiset julkistavat tutkimustensa tulokset tapahtumasta, joka osoittaa millaisia pommeja oli käytetty ilmaiskussa", hän jatkoi.

Suomen ulkoministeriö: USA:n johtama koalitio Syyriaa, Irakia ja ISIS:tä vastaan
Kriittisellä hetkellä kun on laajalle yleisölle on täysin epäselvää mitkä ovat todelliset kohteet ja tavoitteet USA:n johtamilla operaatioilla Syyriassa ja Irakissa, Yhdysvallat jatkaa aktiivisesti uusien länsiliittolaisten keräämistä pyynnöillään liittyä hyökkäyksiin Syyriassa ja Irakissa. Jopa maat, jotka eivät ole virallisesti Naton täysjäseniä, ovat saaneet USA:n virallisen kutsun liittyä "auttamaan ISIS:n vastaisessa taistelussa".
Suomessa annetun virallisen lausunnon mukaan, jonka julkaisi Suomen valtiollinen YLE tiistaina, Lännellä on kohteensa alueella, mutta ei ainoastaan ISIS, jota vastaan Nato on, mutta myös Syyria ja Irak: "Aihe koalitiosta Syyriaa, Irakia ja ISIS:tä vastaan on esitetty Suomelle. Pyyntö tuli Yhdysvaltain suurlähetystöstä", sanoi ulkoministeriön varajohtaja Timo Kantola myöhään tiistaina. Ruotsin medialähteiden mukaan Ruotsin puolustusministeru Peter Hultqvist on saanut vastaavan apupyynnön.
"Viimeisen parin viikon aikana Turkin F-16 hävittäjä ampui alas Venäjän Su-24 hävittäjän ja USA:n johtama koalitio suoritti ilmaiskun Syyrian armeijan sotilastukikohtaan. Se herättää kysymyksen: ovatko nämä ihmiset oikeasti hulluja? ISIS ei olisi kyennyt parempaan kahdessa viikossa vaikka sillä olisi omat ilmavoimat. Mutta USA:n ja Turkin ollessa "sen vihollisia" näyttää siltä etteivät he ilmavoimia tarvitsekaan, koska nämä maat tekevät työn heidän puolestaan", kirjoitti Jon Wight RT:n pääkirjoituksessa tiistaina. "Kuinka muuten selitämme näiden molempien maiden hyökkäykset, ei ISIS:ä vastaan, mutta Venäjää ja Syyriaa, jotka taistelevat ISIS:ä vastaan?", Wight kysyi.
Syyrian presidentti Bashar Assad sanoi haastattelussa The Sunday Timesille lauantaina, että "Lontoon ilmaoperaatiot Islamistista valtiota (ISIS) vastaan Syyriassa ovat laittomia ja siksi ne eivät tule olemaan menestyneitä, kuten USA:n johtaman koalition pommitukset kuluneena vuonna". Assadin selkeän näkemyksen mukaan USA:n johtaman koalition toimet pelaavat suoraan ISIS-terroristien pussiin.
Keskiviikkona Irakin parlamentin turvallisuus- ja puolustuskomitea vaati tarkastamaan ja myös perumaan turvallisuussopimuksen Washingtonin kanssa, kertoi komitean jäsen, lainsäätäjä Hamid Mutlak. "Irakin tarvitsee tarkastaa ehdot sopimuksessa tai hylätä se", Mutlak sanoi. "Irakin hallituksen ja parlamentin on tarkastettava turvallisuussopimus, joka on tehty Yhdysvaltojen kanssa, koska Washington ei yritä vakavasti toteuttaa sitä. Me vaadimme sen hylkäämistä", Mutlak sanoi lausunnossaan.

DONi News Agency, päätoimittaja Janus Putkonen, pääkirjoitus

Lähteet:
__._,_.___
Attachment(s) from =?iso-8859-1?Q?Heikki_Sipil=E4?= | View attachments on the web
1 of 1 Photo(s)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti