lauantai 19. joulukuuta 2015

Turvallisuusneuvosto hyväksyi Syyrian konfliktin poliittisen selvittämisen suunnitelman
Moskova, 18.12. (Sputnik) -- YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselmaluonnoksen, jonka mukaan tulitauko astuu voimaan, laaditaan perustuslaki kuuden kuukauden sisällä, 18 kuukauden sisällä järjestetään vaalit ja muodostetaan yhteinen terrorismin vastainen rintama.

Perjantaina, New Yorkissa oli kaksi tärkeää tapahtumaa, jotka liittyvät Syrian kohtaloon.
Ensimmäinen niistä oli Syyrian kansainvälisen tukiryhmän konferenssi, johon kokoontui 18 maan ulkoministerit. Sen tuloksena saatiin aikaiseksi yhteisesti hyväksytty, Syyriaa koskeva, YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaluonnos.
Toisena tapahtumana oli YK:n turvallisuusneuvoston istunto, jossa yksimielisesti vahvistettiin Syyrian konfliktin poliittisen selvittämisen suunnitelma.
YK:n turvallisuusneuvosto vahvisti yksimielisesti Geneven kommunikean ja Wienin julkilausuman, Syyrian kriisin poliittisen selvittämisen perustaksi. Turvallisuusneuvostossa korostettiin myös tulitauon valvomisen järjestämisen tärkeyttä.
USA;n ulkoministeri John Kerry ilmoitti, että kaikkien on tultava mukaan Syyrian rauhanprosessiin, lukuun ottamatta Daesh-järjestöä ja al-Nusran rintamaa.
Hän ilmoitti lisäksi, että kansainvälisen yhteisön on keskitettävä voimansa siihen, ettei Daesh-järjestö saa valvontaansa Syyriaa.
Päätöslauselmaluonnoksessa korostetaan, että Syyrian tulevaisuuden määrittelee tämän maan kansa.
YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymän päätöslauselmaluonnoksen mukaan neuvottelut Syyrian hallituksen ja maan opposition välillä aloitetaan tammikuussa.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov huomautti, että johtavissa rooleissa Syyrian prosessin järjestämisessä ovat Ban Ki-moon ja Staffan de Mistura.
Lavrov korosti lisäksi: "Tämän päiväisen yksimielisyyden, YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksessä, on avattava tie laajan terrorismin vastaisen rintaman muodostamiselle, YK:n peruskirjan pohjalta ja kaikkien niiden tuella, jotka vastustavat terrorismia, mukaan luettuna Syyrian armeija, kurdien aseelliset joukot sekä Syyrian patrioottisien opposition aseelliset ryhmät. Tämän tehtävän ratkaisemiseen on antanut oman panoksensa Venäjän avaruus- ja ilmavoimien toiminta, jota toteutetaan Syrian laillisen hallituksen pyynnöstä.
Lavrov sanoi lisäksi, että Syyrian on jäätävä yhtenäiseksi, maalliseksi, monen uskonnon ja monikansalliseksi valtioksi, jossa koko sen väestöllä on turvallista elää.

 Sputnik

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti