perjantai 11. joulukuuta 2015

Luotu: 
10.12.2015 13:03
Päivitetty: 
10.12.2015 14:09
  • Kuva
    Suomi on kuluttajahinnoissa euroalueen kallein maa, Suomen Pankki kertoo. Oheinen kuva löytyy myös tänään julkaistusta Euro & talous -paketista. Kuva: Suomen Pankki / Eurostat
  1. 1
  2. 2
|
Tuoreet tiedot Suomen taloudesta kertovat paitsi kehnon näkymän jatkumisesta myös merkittävästä ristiriidasta kotimaan taloudessa.
Nordea-pankin pääanalyytikko Pasi Sorjonen ihmettelee Twitterissä Suomen kalliita hintoja. Sorjonen viittaa Suomen Pankin tiedottajan Iina Larion jakamaan kuvaan, jonka mukaan Suomi on nyt euroalueen kallein maa kuluttajahinnoiltaan.
Samaan aikaan Suomen talouskehitys on Euroopan komission mukaan kurjinta koko euroalueella, jos ei kriisimaa Kreikkaa oteta lukuun.
– Miten se on mahdollista? Mahdollista vain täällä? Sorjonen hämmästelee hintojen ja taloustilanteen ristiriitaa.




Suomen Pankki käsittelee asiaa tarkemmin tänään julkaistussa Euro & talous -paketissa. Kotimaiset kuluttajahinnat ovat finanssikriisin jälkeen aivan viime kuukausiin saakka nousseet nopeammin kuin euroalueella ja kipusivat vuonna 2014 jo kaikkein kalleimmiksi.
Suomen Pankin tyly viesti kuuluu, että ”suomalainen maksaa enemmän”.
– Vuodesta 2007 vuoteen 2015 yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi on kohonnut euroalueella 15 prosenttia, kun Suomessa nousu on ollut 20 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että jo aiemmin korkea kotimainen hintataso on noussut entisestään, Suomen Pankki kertoo.
Vuonna 2014 suomalainen keskivertokotitalous maksoi 121 euroa hyödykekorista, jonka sai euroalueella keskimäärin 100 eurolla. Kuluttajahintojen korkeus rapauttaa kuluttajien ostovoimaa, minkä lisäksi hintojen nopea nousu heikentää Suomen vientialojen kustannuskilpailukykyä, pankki jatkaa.
”Elintasoa pidetään yllä velkaantumalla lisää”
Synkkä tilannekuvaus ei pääty siihen. Suomen Pankki toteaa myös suoraan, että suomalaisten elintasoa pidetään yllä velkaantumalla lisää. Tämän osoituksena Suomen Pankin sivuilta löytyy graafi, jossa kuvataan kotitalouksien ja julkisen sektorin velkataakan kasvua vuodesta 2007 lähtien vaihtotaseen samalla laskiessa.
Nyt meneillään on neljäs supistuvan talouden vuosi. Suomen Pankki pelkää, että talouskasvu käynnistyy ennustejaksollakin eli vuosina 2016–2017 vain vaivoin nousten yhteen prosenttiin vuonna 2017.
– Ennustejaksolla velka ylittää 68 % suhteessa BKT:hen ja on vuonna 2017 yli kaksinkertainen verrattuna vuoden 2008 velkatilanteeseen. Velkaantumisvauhti on huolestuttava, koska Suomen pidemmän aikavälin kasvunäkymät ovat heikot pitkittyneen taantuman, työikäisen väestön määrän supistumisen ja teollisuuden rakennemuutoksen vuoksi, Suomen Pankki toteaa.
– Suomen talous pyöriikin tällä hetkellä velkaantumisen varassa, samalla kun talouden tuotantopotentiaali jatkaa supistumistaan, pankki jatkaa.
Nordean Pasi Sorjonen on toistuvasti ihmetellyt Suomen hintatason nousua. Lue myös: Hinnat nousevat oudosti Suomessa – kaupassa ”jotain vikaa”


Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti