torstai 10. joulukuuta 2015

Gaddafi ja samalla koko Libya tuhottiin

Moskova,10.12. (Sputnik) - - Libya oli yksi ensimmäisistä maista, joka Arabikevään ja muiden sen kokeneiden maiden joukosta ajautui kaaokseen. Mitä Afrikan rikkaimpana maana pidetty Libya on saanut sen jälkeen, kun Naton ilmavoimien tukemat kapinalliset tappoivat Muammar Gaddafin?

Se on saanut useita aseistettuja ryhmittymiä, joista jokainen kutsuu itseään aidoksi vallankumoukselliseksi. Muammar Gaddafin murhaamisen jälkeen ilmestyneet ryhmittymät taistelevat sekä toinen toisiaan vastaan että tekevät myös maksua vastaan murhia ja sieppaavat ihmisiä. Esimerkiksi vuonna 2013 siepattiin maan pääministeri Ali Zeidan. Jos pääministeri voidaan siepata, niin mitä voivat odottaa Libyan tavalliset kansalaiset?
Libyan ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ainoastaan pienessä Sabhan kaupungissa, jossa asuu noin 100 tuhatta ihmistä, tapahtui vuonna 2015 138 ihmiskaappausta, eli keskimäärin joku siepattiin joka toinen päivä. Kaupunki on maailman rikollisempien kaupunkien listan kärjessä jos suhteutetaan kaupungin asukasluku rikosten määrään.

Entinen Libyan heimoyhteisöjen liiton lehdistösihteeri Bassem al-Sol kertoi Sputnikin haastattelussa naisista, joita säilytetään epävirallisissa vankiloissa: "Bengasissa, Misuratassa ja Sirtassa rakennuksissa, jotka on muutettu vankiloiksi, aseelliset ryhmittymät pitävät vankeina naisia, joita syytetään Gaddafin hallinnon tukemisesta. Heitä kidutetaan ainostaan sen vuoksi, että he ovat olleet töissä valtion virastoissa. Ainoastaan Misuratan kaupungissa näitä naisia on miltei 4 300.
Bassem al-Sol ilmoitti lisäksi, että taistelijat sieppaavat lapsia lunnasrahojen saamisen toivossa. "Sieppaajat vaativat 100-200 tuhatta dollaria riippuen siepatun lapsen perheen taloudellisesta asemasta. Hinta saattaa kuitenkin nousta jopa miljoonaan dollariin."
Daesh —järjestön valvonnassa olevilla alueilla lapsia käytetään usein terrori-iskujen toteuttamisen välineinä. Bassem al-Solin mukaan tuhannet lapset ovat joutuneet "aivopesun" kohteeksi sen jälkeen, kun Daeshin terroristit ovat vallanneet Libyan alueita. "Lapsia siepataan ja heidät aivopestään Daeshin taistelijoiksi, jotka tappavat ja tekevät terrori-iskuja. Heidän ajattelutapansa muutetaan täydellisesti."

Kuinka paljon Daesh-järjestön palkkasotilas sitten ansaitsee? Libyan sisäministeriön tietojen mukaan tällä hetkellä noin 16 tuhatta ihmistä Libyassa on laittomien aseistautuneiden ryhmittymien riveissä. Kaikkia näitä ihmisiä ovat avustaneet Naton ilmavoimat, jotka ajoivat heidät ns. vallankumoukselliseen sotaan Kaddafin laillista hallintoa vastaan vuonna 2011.

Median Daeshin verkkosivuihin ja sosiaaliseen mediaan perustuvien tietojen mukaan Daesh —järjestön johtajat eli emiirit saavat noin 6 000 dollaria kuukaudessa. Jos henkilöllä on vaimo ja lapsia, jokaiselle vaimolle maksetaan lisäkorvauksena 500 euroa ja jokaisesta lapsesta 200 dollaria kuukaudessa. Järjestön tavallinen rivisotilas saa keskimäärin 265 dollaria kuukaudessa. Tämän yhteydessä on todettava, että ennen Arabikevättä keskipalkka Libyassa oli noin 1 000 dollaria kuukaudessa.

Nyt maata, jonka öljyvarannot ovat kaikkien suurimmat Afrikassa ja Lähi-idässä, koettelee öljykriisi. Libyan kansallisen eli valtion öljy-yhtiön (The National Oil Corporation, NOC) tietojen mukaan vuonna 2010 Libyassa tuotettiin 1 500 000 tynnyriä öljyä joka päivä. Vuonna 2015 vastaava luku oli 500 000 tynnyriä päivässä. Öljyn määrä, joka tuotetaan Daeshin ja muiden aseellisten ryhmittymien valvonnassa olevilla alueilla ja jota he käyttävät omien päämääriensä saavuttamiseen, ei sisälly tähän lukuun.


Sputnik

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti