keskiviikko 16. joulukuuta 2015

USA on rikkonut YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia vaikenemalla Daesh-öljykaupasta


 Teheran, 14.12. (Press TV) -- Venäjän YK-lähettiläs Vitali Thsurkin on esittänyt YK:lle valituksen siitä, että Yhdysvallat ja Turkki ovat jättäneet ilmoittamatta YK:n turvallisuusneuvostolle Isis-terroristien Syyriasta varastaman öljyn salakuljettamisen ja myymisen, vaikka ne ovat olleet täysin tietoisia asiasta ja toimineet siten vastoin turvallisuusneuvoston nimenomaisia päätöslauselmia. 

 Hän viittasi Venäjän aloitteesta laadittuun ja helmikuussa 2015 hyväksyttyyn YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan numero 2199, joka kieltää rahallisen tuen antamisen terroristijärjestöille ja velvoitetaan jäsenvaltiot ilmoittamaan turvallisuusneuvostolle, mikäli niillä on tällaista rahoitusta koskevaa tietoa. 

 Tämä tarkoittaa sitä, että Yhdysvaltain olisi tullut antaa turvallisuusneuvostolle tiedot tästä laittomasta, terroristeja hyödyttävästä öljykaupasta. Samoin Turkin olisi luonnollisesti tullut raportoida turvallisuusneuvostolle alueellaan tapahtuvasta laittomasta öljykaupasta. Ne eivät kuitenkaan sitä tehneet, totesi Venäjän lähettiläs. 

 Yhdysvaltalainen terrorismintutkija ja Yhdysvaltain asevoimien psykologisen sodankäynnin entinen upseeri Scott Bennet kommentoi maanantaina asiaa iranilaiselle Press TV -kanavalle antamassaan haastattelussa. Hän huomautti, että Tshurkinin lausuntoa tulee vielä täydentää YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmalla numero 1373 vuodelta 2001, joka antaa jäsenvaltioille oikeuden vaihtaa tiedustelutietoja keskenään ja vaatii jäsenvaltioita kriminalisoimaan terroristiryhmittymien rahoittamisen ja jäädyttämään niiden rahavarat. 

 Bennet totesi, että laittoman öljykaupan ilmoittamatta jättämisen lisäksi Yhdysvallat on rikkonut muitakin päätöslauselmia. 

 Yhdysvallat on loukannut YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia 1267 ja 1526, jolla velvoitetaan perustamaan komitea valvomaan taleban- ja muita terroristijärjestöjä, hän sanoi. 

 Venäjän puolustusministeriö esitteli viime viikolla todisteita Daesh-terroristien öljykuljetuksista Turkkiin. 

 Yhdysvallat väitti omiin tiedustelutietoihinsa viitaten, että Turkkiin toimitetun öljyn määrä on ollut "merkityksetön", mutta myönsi, että osia Turkin ja Syyrian rajasta on valvonnan ulkopuolella. 

 Irakin parlamentin laillisuuspuolueen (State of Law Coalition party) johtaja Mowaffak al-Rubaie sanoi jo marrasluussa, että Isis-militanttiryhmittymä oli saanut yli 800 miljoonaa dollaria varastetun öljyn myynnistä Turkissa viimeksi kuluneen kahdeksan kuukauden aikana, mutta Yhdysvaltain johtama niin sanottu koalitio oli jättänyt asian huomiotta. 

 Press TV / KOMINFORM 


http://www.presstv.ir/Detail/2015/12/14/441688/US-violated-UN-resolutions-Daesh-oil 

 http://www.unric.org/html/finnish/terrorism/resolution1373.html




KOMINFORMhttp://www.kominform.eu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti