sunnuntai 13. joulukuuta 2015

NY Observer: Turkki ai voita konfiktissa Venäjää vastaan

Moskova, 13.12. (Sputnik) - Toisin kuin Venäjä, joka voi löytää Turkille korvikkeita useilla aloilla, Ankara on joutunut hankalaan tilanteeseen, The New York Observerin toimittaja Micah Halpern arvioi.
Akkuyu-ydinvoimalaa ja Turkish Stream —hanketta koskevien neuvottelujen keskeyttäminen on uusi askel pahenevassa Moskovan ja Ankaran välisessä konfliktissa, joka alkoi venäläisen Su-24 —hävittäjän alasampumisen takia. Näin kirjoittaa amerikkalaisen The New York Observer —lehden toimittaja Micah Halpern.
Turkki etsii jo uutta kumppania ydinvoimalan rakentamiseksi, mutta se tuskin sellaisen löytää, analyytikko arvioi.
"Tässä piilee ongelman ydin sekä syy, miksi Turkki ei koskaan voita konfliktissa Venäjää vastaan", Halpern kirjoittaa. Hän selittää, että Turkki on lähes kokonaan riippuvainen energiatuonnista.
Jo se, että Venäjä lopetti turkkilaisten vihannesten ja hedelmien tuonnin, oli Turkin taloudelle suuri menetys. Venäjän viranomaiset kielsivät lisäksi Turkkiin kohdistuvien pakettimatkojen myynnin ja tilauslennot. Venäläiset löytävät muita lomapaikkoja, mutta Ankara tuskin pystyy korvaamaan noin 3,3 miljoonan turistin menetystä, toimittaja kirjoittaa.
Kaasutoimituksissakin Turkki kohtaa vaikeuksia, sillä se ei pysty korvaamaan Venäjän toimituksia. Syynä on se, että Turkilla on huonot suhteet Venäjän lisäksi myös Egyptin kanssa, joka ei suostu kauppaan, koska Ankara tuki Muslimiveljeskuntaa. Saudi-Arabia kieltäytyy toimittamasta kaasua Turkin liiallisen kritiikin takia. Toimittaja korostaa, että Turkilla on huonot suhteet myös Israelin kanssa.
Turkki odottaa selvästi EU:n tukea siinä toivossa, että yleinen tyytymättömyys Vladimir Putiniin ja tämän politiikkaan auttaisi. Toimittajan mielestä Turkki arvioi länsimaiden politiikkaa kuitenkin väärin. Sen jälkeen kun Turkin F-16 ampui alas venäläisen Su-24:n länsimaat eivät ryhtyneet syyttämään tapahtuneesta Venäjää. Vaikka Turkki pyrkii painostamaan vastustajaansa, todellisuudessa sen voi tehdä nimenomaan Venäjä.


Sputnik

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti