torstai 10. joulukuuta 2015

Ankara suoritti ilmaiskuja iskien Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) joukkoja vastaan pohjois-Irakissa, sanoi Turkin armeija keskiviikkona. Iskut tapahtuivat Ankaran ja Bagdadin välisten jännitteiden kasvamisen vanavedessä johtuen Turkin joukkojen sijoittamisesta Irakiin. 10 F-16 taisteluhävittäjää aloittivat iskut klo 10.00-10.50 välisenä aikana tiistaina, iskien PKK:n asemiin Kandilin, Hakurkin, Zapin ja Avasin-Baysanin alueille pohjois-Irakissa, sanoi Turkin pääesikunta lausunnossa, jonka mukaan kohteet tuhottiin ilmaiskuissa.
Ankaran ja Bagdadin väliset jännitteet ovat kasvaneet sen jälkeen kun Turkki lähetti satamäärin taisteluvaunuilla ja aseistuksella varustettuja joukkoja Irakin pohjoiseen Nivanahin kuvernoraattiin viime viikon torstaina, sanoen että he tulevat kouluttamaan joukkojaan taistelussa Islamivaltiota vastaan.
Bagdad sanoi, ettei se ollut pyytänyt apua Turkin joukoilta ja vaati heitä vetäytymään, koska Turkki oli lähettänyt joukkonsa Irakiin "laittomasti". Irakin hallitus kuvaili tapahtunutta itsemääräämisoikeuden rikkomukseksi pyytäen samalla Natoa puuttumaan tilanteeseen. Shiiojen puolisotilaalliset ryhmät ovat uhanneet käyttää voimakeinoja Turkkia vastaan ellei se vedä joukkojaan pois Irakista.
Koska Turkin tunkeutumista maahan voidaan pitää samanlaisena toimena kuin Irakin miehittämistä USA:n militanttien toimesta, Badr:n prikaatin puhemies Karim al-Nuri sanoi "kaikkien vaihtoehtojen" olleen mahdollisia. "Meillä on oikeus vastata toimiin, emmekä rajaa yhtään vastatoimikeinoa pois kunnes Turkki on oppinut läksynsä", sanoi Nuri keskiviikkona. "Onko heidän unelmananaan Ottomaanien valtakauden palauttaminen?". Tämä on suurta harhakuvitelmaa, ja he tulevat maksamaan raskaasti Turkin ylimielisyyden vuoksi.
Irakin parlamentti hyväksyi yksimielisesti aloitteen Turkin tunkeutumisen tuomitsemisesta, tukien hallitusta käyttämään sen tarpeelliseksi näkemiä toimia. Venäjä nosti asian esille tapaamisessa YK:n turvallisuusneuvoston kanssa tiistaina, ilmaisten toiveensa että Ankara välttäisi tilanteen eskaloimisen alueella piittamattomillaan toimillaan. Venäjän YK:n lähettiläs Vitaly Churkin sanoi kokouksen jälkeen että Moskova odottaa Ankaran "rauhoittavan tilanteen Irakissa tavalla joka tyydyttää Irakin hallitusta". "Tilanne on nyt turvallisuusneuvoston huomion kohteena, joten me toivomme että se auttaa ratkaisemaan tilanteen Irakin hallitusta tyydyttävällä tavalla, jonka itsemäärämisoikeutta, alueellista eheyttä ja itsenäisyyttä tulee kunnioittaa", hän sanoi.
Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov sivalsi Ankaran toimia puhuessaan Italian medialle keskiviikkona. Lavrov ehdotti perusteellista tutkimusta siitä miten Turkki toteuttaa koalition asettamien tavoitteiden saavuttamista Syyriassa. "Meidän täytyy tutkia kuinka Yhdysvaltojen johtaman liittouman jäsen - Turkin tasavalta - toteuttaa liittouman asettamien tavoitteiden saavuttamista", ministeri sanoi. "Miksi se pommittaa Kurdeja terroristien sijaan?".
Ankara väitti keskiviikkona että Turkin sotilaat lähetettiin pohjois-irakiiin sen jälkeen kun ISIS oli uhannut Turkin alueella olevia sotilaskouluttajia. Pääministeri Ahmet Davutoglu sanoi, että sotilaiden lähettäminen oli solidaarisuuden, ei aggression ele. "Sotilaskouluttajia uhattiin Daeshin toimesta, koska koulutusleiri on 15-20 km päässä Mosulista, ja heillä on vain kevyitä aseita", hän sanoi medialle Istanbulissa. "Joten näiden uhkien lisääntyessä me lähetimme joukkoja suojelemaan leiriä, emme aggression vaan solidaarisuuden eleenä".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti