torstai 21. tammikuuta 2016

Yhdysvallat löytää aina tekosyyn pakotteille Irania vastaan


 Teheran, 16.1. (Press TV) -- Yhdysvallat löytää aina tekosyyn uhata Irania uusilla pakotteilla ja jatkaa siten Washingtonin jo vuosikymmeniä kestänyttä politiikkaa, jonka tarkoituksena on aliarvioida ja vahingoittaa Iranin islamilaista tasavaltaa itsenäisenä ja suvereenina Lähi-idän valtiona, sanoo yhdysvaltalainen politiikantutkija Mark Glenn. 

 Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest sanoi perjantaina, että Iran on edistynyt merkittävästi pyrkimyksissään panna täytäntöön ydinenergian rauhanomaista kehittämistä ja tuotantoa koskeva sopimus, mutta ei sulkenut pois uusien pakotteiden asettamista muilla perusteilla, jollainen tällä kertaa on Iranin hiljattain suorittama ballistisen ohjuksen koelaukaisu. 

 Earnest sanoi, että Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) raportti siitä, että Iran noudattaa vuoden 2015 heinäkuussa hyväksyttyä ydinvoiman kehittämistä ja tuotantoa koskevaa sopimusta, on luonteeltaan enemmänkin tekninen ja pitää sisällään useita syitä olla luottamatta Iraniin. 

 Iranilaisten tulee ymmärtää, että tämä sopimus on ainoa lajissaan pitkälläkin tähtäimellä eikä se muuta Yhdysvaltain Irania koskevien toistuvien toimenpiteiden pahantahtoista luonnetta, sanoi Mark Glenn iranilaiselle Press TV-kanavalle lauantaina antamassaan haastattelussa. 

 Yhdysvallat vahvisti itse asiassa viimeisimmässä Iranin ohjuskoetta koskevassa pakoteuhkauksessaan, että Yhdysvallat voi asettaa Irania vastaan mielin määrin pakotteita ja iranilaisten pitää vain tottua tähän. Asia on tällä tavoin niin kauan kuin Yhdysvaltojen kanssa ylipäätään neuvotellaan, hän sanoi. 

 Yhdysvallat löytää aina tekosyyn uhata Irania uusilla pakotteilla, Glenn painotti. 

 Yhdysvallat haluaa, että Iran lakkaisi olemasta Lähi-idän keskeinen vakaa ja itsenäinen valtio, hän sanoi. 

 Tulee ymmärtää, että vuosi 1979 oli Yhdysvalloille todella ankea, sanoi Glenn ja viittasi sekä Iranin islamilaiseen vallankumoukseen että shaahi Mohammad Reza Pahlavin syrjäyttämiseen. Tuolloin iranilaiset pystyivät irrottautumaan länsimaiden ja ennen kaikkea Yhdysvaltain tukemasta diktatuurista. 

 Lähes neljä vuosikymmentä myöhemmin itsenäinen ja suvereeni Iran on edelleen piikki Yhdysvaltain lihassa, hän totesi. 

 Iran on vaarallinen esimerkki muille alueen maille, jotka ovat amerikkalaisten ja sionistien vallan panttivankeina, hän lisäsi. 

 Iran ja P5 + 1 maat - Yhdysvallat, Ranska, Britannia, Venäjä, Kiina ja Saksa - hyväksyivät Iranin ydinohjelmasopimuksen tekstin Wienissä heinäkuussa 2015. 

 Sopimuksessa, joka tunnetaan lyhenteellä JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), Iran suostui rajoittamaan ydintoimintojaan vastineeksi siitä, että muun muassa kaikki Iranin ydinenergian tuotantoa ja kehittämistä koskevat taloudelliset ja rahoitukselliset pakotteet poistetaan. 

 Press TV / KOMINFORM 


http://www.presstv.ir/Detail/2016/01/16/445965/US-sanctions-Iran-White-House-/

KOMINFORMhttp://www.kominform.eu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti