torstai 14. tammikuuta 2016

Yksi syy Afganistanin kansallisen armeijan (Afganistan National Army, ANA) ahdinkoon taistelussa Talibania vastaan on se, että lähes 40 % sen joukoista koostuu ”haamusotilaista”, kertoo Associated Press.
”Tarkastuspisteillä, joilla pitäisi olla läsnä 20 sotilasta, on vain seitsemän tai kymmenen,” Helmandin maakuntaneuvoston puheenjohtaja Karin Atal kertoo AP:lle. ”Tämä johtuu siitä, että joillekin maksetaan palkkaa, vaikka he eivät työskentele, koska he ovat tärkeiden henkilöiden, kuten paikallisen sotapäällikön sukulaisia tai heillä on suhteita tärkeisiin henkilöihin,” hän lisää.
Taliban on vallannut Helmandin provinssissa laajoja alueita Yhdysvaltain johtamien NATO –joukkojen luovutettua ne afgaanijoukkojen kontrolliin vuosi sitten.
Atal kertoi, että joissakin tapauksissa kuolleet sotilaat ja poliisit jäävät aktiivipalvelusta suorittavien listalle, samaan aikaan kun vanhemmat afgaaniviranomaiset nostavat heidän palkkansa. Pacha Gul Bakhtiar, Helmadin entinen apulaispoliisipäällikkö, kertoi lisäksi että maakunnassa on nimellisesti 31 000 poliisia, ”mutta todellisuudessa luku ei ole lähelläkään tätä.”
Yhdysvallat tunkeutuivat liittolaisineen Afganistaniin 7. lokakuuka 2001 osana Washingtonin niin kutsuttua terrorisminvastaista sotaa. Tämä hyökkäys syrjäytti Talibanin hallinnon vallasta mutta reilun 14 vuodenkaan jälkeen ulkomaalaiset joukot eivät ole kyenneet vakauttamaan turvallisuutta maassa.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti lokakuussa suunnitelmasta pitää 9 800 Yhdysvaltain sotilasta Afganistanissa vuonna 2016 ja 5 500 vuonna 2017, rikkoen näin lupauksensa sodan lopettamisesta ja kotiuttaa Yhdysvaltain joukot ennen presidenttikautensa päättymistä.
Yhdysvaltalaisten viranomaisten mukaan Washington ylläpitäisi myös laajaa miehittämättömien tiedustelulennokkien ja erikoisjoukkojen valmiutta terrorisminvastaista taistelussa militantteja vastaan Afganistanissa.
Käännös: Maija Kajomeri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti