torstai 14. tammikuuta 2016

Eurooppa suuntautuu oikealle 

Moskova, 12.1. (Sputnik) --  Uudenvuodenyön tapahtumat olivat ilmeisesti yllätys sekä Kölnin viranomaisille että keskushallinnolle. On lisäksi kerrottu samanlaisista hyökkäyksistä muissa saksalaisissa kaupungeissa, Ruotsissa ja Suomessa.

Toisaalta eurooppalaisten huolestuneisuus holtittomasta siirtolaisuuspolitiikasta on kasvanut useiden kuukausien ajan. Samalla on kasvanut luottamus oikeistokonservatiivisiin puoplueisiin, jotka haluavat rajoittaa maahanmuuttoa ja lisätä EU-maiden autonomiaa.
Norjalaisen Aftenposten-lehden julkaisemien tilausten mukaan oikeistopuolueiden suosio kasvoi viimeisten puolen vuoden aikana 14 eurooppalaisessa maassa.
Unkarin kansalaisliiton suosio kasvoi 10,5 prosentilla.
Alankomaiden Vapauspuolue sai 9,8 prosenttia uusia kannattajia.

576514.jpg
© AFP 2016 / DRAGO PRVULOVIC / TT uutistoimisto
Puolan Oikeus ja oikeudenmukaisuus —puolueen kannatus nousi 6,5 prosentilla.

Se voitti vuoden 2015 parlamenttivaalit.
Kansallisen rintaman suosio kasvoi Ranskassa 6,4 prosentilla.
Toisaalta Ranskan vaalilain ominaisuuksien takia Kansallisesta rintamasta, vaikka se onkin lukujen perusteella maan suosituin puolue, ei vielä ole tullut hallitseva yhdessäkään kuntatasoa korkeammassa elimessä.

669989.jpg
© AFP 2016 / JONATHAN Nudistiranta
Itävallan vapauspuolueen kannatus kasvoi 5,9 prosentilla.

Ruotsidemokraatit, jotka kutsuvat itseään "Ruotsin ainoaksi oppositiopuolueeksi", tulivat 4,7 prosenttia suositummiksi.
Syksyllä 2014 puolue sai vaaleissa 12,9 prosenttia äänistä, ja joulukuuhun 2015 mennessä sen kannatus kasvoi 16,93 — 26,9 prosenttiin (riippuen tutkimuslaitoksesta). Kaikkien yhdeksän ruotsalaisen mielipidetutkimuskeskusten kyselyjä päivittäin seuraavan Status.st:n (http://status.st/) tietojen mukaan puolueen keskimääräinen kannatus on 21,3 prosenttia.
Ruotsidemokraateilla on 49 (349:stä) paikkaa valtiopäivillä ja kaksi paikkaa Euroopan parlamentissa. Se ei ole hallituspuolue.
Samalla kaikki muut ruotsalaiset puolueet kieltäytyvät avoimesti tekemästä Ruotsidemokraattien kanssa yhteistyötä pitäen sen politiikkaa rasistisena. Sen puheenjohtaja on ainoa puoluejohtaja, jota ei kutsuta Nobelin palkinnon vastaanottotilaisuuteen ja juhlaan.

736307.jpg
© AFP 2016 / CORNELIUS POPPE
Norjan edistyspuolueen kannatus nousi 4,5 prosentilla. Puolue on ajanut maahanmuuton merkittävää rajoittamista 1980-luvulta lähtien.

Vuoden 2013 vaaleissa se sai 29 paikkaa parlamentissa (169:stä). Se toimii hallitkuksessa, jossa sen edustajilla on 8 ministerisalkkua 19:stä.
Poll of pollsin 30. joulukuuta 2015 julkaisemien tietojen mukaan puolueen kannatus nousi joulukuussa 1,2 prosenttia marraskuuhun verrattuna ja 5 prosenttia lokakuuhun verrattuna. Näin ollen se sai kahdessa kuukaudessa 140 tuhatta uutta äänestäjää.
Kreikan Kultaisen aamunkoiton suosio kasvoi 3,4 prosentilla.
Europarlamenttivaaleissa 2014 puolue sai 3 paikkaa Kreikan 21:sta. Kreikan parlamenttivaaleissa tammikuussa 2015 puolue sai 6,92 prosenttia äänistä ja sai 18 parlamenttipaikkaa.
Vaihtoehto Saksalle —puolue sai 3,3 prosenttia lisää kannatusta.
Kölnin tapahtumien jälkeen sen suosio nousi lisää 3 prosentilla, mikä selviää BILD-lehden kyselystä.
Sveitsin kansanpuolueen kannatus nousi 3,2 prosentilla.

032734.jpg
© AP Photo / JEROME DELAY
Ison-Britannian UKIP sai 2,8 prosenttia lisää kannattajia.

Se on parhaillaan suurin brittipuolue Euroopan parlamentissa. Voitto vuoden 2014 vaaleissa toi sille 22 paikka maan 73:sta. Vuoden 2015 parlamenttivaaleissa se sijoittui kolmanneksi. UKIP ajaa ennen kaikkea Ison-Britannian eroamista EU:sta ja omien rajojen hallintaa.
Tanskan kansanpuolueen suosio kasvoi 2,3 prosentilla.
Sillä on nyt 37 parlamenttipaikkaa 179:stä, ja se on toiseksi suurin sosiaalidemokraatien jälkeen (47 prosenttia). Toisaalta puolue kieltäytyi hallituspaikoista. Tanskan kansanpuolueella on 4 paikkaa Euroopan parlamentissa.

646005.jpg
© SPUTNIK / ALEKSANDR YUREV
Tanskan kansanpuolue oli pitkään ainoa puolue, joka kannatti passirtarkastusten käyttöönottamista Tanskan rajoilla. Sitä ehdottavat parhaillaan useat parlamentin jäsenet.

Italian Pohjoisen liiton kannatus nousi 0,5 prosenttia.
Perussuomalaiset ovat Euroopan ainoa oikeistopuolue, jonka suosio laski. 
Perussuomalaiset-puolue oikeistolaisine ja populistisine näkemyksineen nousi huhtikuussa 2015 toiseksi suurimmaksi parlamenttipuolueeksi. Puolueen puheenjohtaja Timo Soinista tuli Suomen ulkoministeri.
Puolueella oli aiemmin vain muutama parlamenttipaikka, mutta sen toimiessa hallituksessa sen kannatus melkein puolittui. Monet Suomen kansalaiset ovat tyytymättömiä maan ulko- ja maahanmuuttopolitiikkaan. Puolueen mainetta pilaavat lisäksi sen edustajien kohulausunnot.

Sputnik
__._,_.___
Liite (t) =? Iso-8859-1? Q? Heikki_Sipil = E4? = | Näytä liitteet internetissä
5 5 Valokuva (t)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti