lauantai 30. tammikuuta 2016

Norjassa ei tiedetä, missä ovat yli 900 Venäjältä Norjaan saapunutta pakolaista
Moskova, 29.1. (Sputnik) --Norjan siirtolaisvirasto ei tiedä, missä ovat 937 turvapaikan hakijaa, jotka saapuivat maahan vuonna 2015 Venäjältä polkupyörillä.
Asiasta kertoi Norjan yleisradioyhtiö NRK viitaten tietoihin, joita sille on antanut Norjan siirtolaisvirasto (UDI).
UDI:n tämänhetkisten tietojen mukaan Norjan ja Venäjän välisen rajan ylitti pohjoisessa 5 441 turvapaikanhakijaa. Pääasiassa he olivat Afganistanin, Irakin ja Syyrian kansalaisia. Tällä hetkellä pakoilaiskeskuksissa on 3 913 ihmistä, jotka ovat saapuneet Venäjältä. Ilmoituksen mukaan 937 ihmistä on kadonnut, 445 ihmistä on poistunut maasta vapaaehtoisesti tai poliisin karkottamina, 50 ihmistä on asettunut sukulaisten luokse tai vuokrannut asunnon ja on ilmoittaneet poliisille osoitteensa. 45 pakolaista on vangittu ja vielä kahdeksan ihmistä piilottelee kirkoissa.

Norjan siirtolaisvirasto ja poliisi eivät toistaiseksi kommentoi syntynyttä tilannetta. Norjan turvapaikanhakijoita avustavan järjestön edustaja ilmoitti Norjan yleisradioyhtiölle, että heidän tietojensa mukaan useat kadonneiksi ilmoitetut pakolaiset ovat jo poistuneet maasta, ovat muissa Euroopan maissa ja osa heistä piilottelee viranomaisilta, koska pelkää karkotusta.

Venäjältä Norjaan tulevien pakolaisten virta onnistuttiin pysäyttämään jo marraskuussa, jonka jälkeen nousi esille kysymys heidän palauttamisesta. Norjalaisiin lakeihin tehtyjen korjausten mukaan heillä ei ole oikeutta turvapaikan hakuun todellisen tilanteen pohjalta.

Venäjä vastustaa 4 800 pakolaisen palauttamista. Heidän joukossaan on ihmisiä, joilla on lyhytaikainen Venäjän viisumi, jotta voisivat päästä Norjaan Venäjän kautta. On myös niitä, joilta on evätty turvapaikan hakeminen Norjasta. Heillä on ollut kuitenkin Venäjän siirtolaisviraston lupa poistua Venäjältä. Viime viikolla Venäjä keskeytti väliaikaisesti karkotettujen pakolaisten vastaanottamisen, jotta voitasiin tarkemmin sopia Norjan kanssa pakolaisten palauttamisesta. Neuvottelut asiasta on tarkoitus aloittaa lähipäivien aikana.

Vuonna 2015 Norjassa jätettiin kaikkiaan yli 30 000 turvapaikkahakemusta. Jo marraskuussa norjalaiset joukkoviestimet kertoivat, että kadonneiden pakolaisten määrä on saavuttanut 1 500 henkilön rajan. Heidän joukossaan oli miltei tuhat ihmistä, joille ei myönnetty turvapaikkaa.

Sputnik

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti