lauantai 30. tammikuuta 2016

Iran ei anna Saudi-Arabian häiritä Syyrian rauhanprosessia



Teheran, 28.1. (Press TV) -- Venäjällä vieraileva Iranin varaulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian sanoi torstaina Moskovassa, että Iranin islamilainen tasavalta ei salli Saudi-Arabia häiritä pyrkimyksiä saada aikaan poliittinen ratkaisu Syyrian konfliktiin. 

Pyrimme estämään sen, että Saudi-Arabia kykenisi tekemällään virheellisellä päätöksellä katkaista diplomaattisuhteet Iraniin häiritsemään Syyrian kriisin poliittista ratkaisua, sanoi Amir-Abdollahian. 

Maaliskuussa 2011 alkanut, ulkomailta käsin manipuloitu Syyrian konflikti on vaatinut yli 260 000 ihmishenkeä ja jättänyt yli miljoona ihmistä vammautuneiksi. Kriisin vuoksi lähes puolet maan väestöstä on joutunut pakenemaan kodeistaan. 

YK:n 18.12.2015 hyväksymässä päätöslauselmassa vaaditaan Syyriaan koko maan kattavaa tulitaukoa ja uskottavan, syyrialaisen yhteiskunnan eri sektoreita edustavan, ei-uskonnollisen hallituksen muodostamista kuuden kuukauden kuluessa ja YK:n valvomien vapaiden ja oikeudenmukaisten vaalien järjestämistä 18 kuukauden kuluessa. 

Neuvottelut Syyrian tulitauon toteuttamisesta piti aloittaa maanantaina, mutta ne siirrettiin perjantaihin, koska oli ilmennyt erimielisyyttä siitä, keiden pitäisi istua neuvottelupöytään. 

Amir-Abdollahian sanoi, että Teheran ei halua jännitteitä Saudi-Arabian kanssa ja vaati Saudi-Arabiaa lopettamaan provosoivat toimet. 

Viesteissämme ystävillemme ja naapurimaillemme Persianlahden alueella olemme aina korostaneet ystävyyden, yhteistyön ja rauhan merkitystä, hän sanoi. 

Teheranin ja Riadin väliset suhteet kiristyvät Saudi-Arabian teloitettua saudiarabialaisen šiiamuslimien uskonnollisen johtaja Sheikh Nimr al-Nimrin. Saudi-Arabia katkaisi diplomaattiset suhteet Iraniin sen seurauksena, että Iranin kaupungeissa oli noussut rajuja mielenilmauksia Nimrin teloituksen vuoksi. 

Iranin varaulkoministeri viittasi lisäksi keskiviikkoiseen tapaamiseen venäläisen kollegansa Mihail Bogdanovin kanssa ja sanoi, että Teheran ja Moskova antavat tukensa YK:n suunnitelmalle ratkaista Jemenin konflikti poliittisin menettelytavoin. 

Hän kehotti Saudi-Arabiaa lopettamaan sotilaalliset hyökkäykset Jemeniä vastaan ja palaamaan neuvottelupöytään. koska se vastaa parhaiten sekä Saudi-Arabian omia että Jemenin etuja ja alueellisten ja kansainvälisten tahojen pyrkimyksiä. 

Saudi-Arabia aloitti sotilaalliset hyökkäykset Jemenissä maaliskuun lopulla tarkoituksenaan heikentää Houthi Ansarullah -järjestöä ja palauttaa maanpaossa oleva entinen presidentti Abd Rabbuh Mansur Hadi takaisin valtaan. Yli 8 300 ihmistä on kuollut ja yli 16 000 loukkaantunut Saudi-Arabian iskuissa. 

YK:n tukema tulitauko edellytti pommitusten lopettamista 15.12. 2015, mutta aselepoa on loukattu päivittäin. Jemeniläiset ovat syyttäneet Riadia tulitaukorikkomuksista ja Saudi-Arabian hallitus puolestaan julisti aseleposopimuksen mitättömäksi 26.1.2016. 

Paina TV / Kominform 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti