torstai 28. tammikuuta 2016

Työehtoja heikentävä yhteiskuntasopimus torjuttava

Helsinki 24.1.2016
Kommunistien Liiton laajennettu hallituksen kokous pidettiin maanantaina 24.1.29016. Kokouksessa käsiteltiin myös ajankohtaista yhteiskunnallista ja talouspoliittista tilannetta. Kokous hyväksyi seuraavan yhteiskuntapoliittista tilannetta käsittelevän kannanoton:


Työehtoja heikentävä yhteiskuntasopimus torjuttava
Viime vuoden lopulla SSS-hallituksen yritys työehtoja ja ay-liikkeen toimintaoikeuksia heikentävästä yhteiskuntasopimuksesta kariutui mm. AKT:n vastustukseen. Hallituksen tarkoituksena on kohentaa hintakilpailukykyä 5 % mm. palkkoja alentamalla tai työaikaa pidentämällä eli lisäämällä työttömyyttä. Tämä merkitsisi 5 % työvoimakustannusten laskua. Puhutaan paikallisen sopimisen lisäämisestä, mikä tarkoittaa, että työpaikan sisäisissä neuvotteluissa työnantaja kykenee kiristämään työntekijät palkkojen alennuksiin. Yhteiskuntasopimukseen työnantajat, EK ja SSS-hallitus haluavat liittää suuren joukon työelämää heikentäviä muutoksia.
On kysyttävä miten hyvinvointivaltiota aiemmin voitiin kehittää kilpailukyvyn siitä kärsimättä? Työväenliikkeen kokemus osoittaa hyvinvoinnin kehittymisen olevan aina yhteiskuntaelämään positiivisesti vaikuttava tekijä. Hyvinvointivaltion kehittäminen oli pelkästään työväenliikkeen voiman ansiota, jolla kyettiin vastustamaan markkinavoimien voitontavoittelua. Työväenliikkeen ollessa tänään voimaton vastustamaan markkinavoimia, johtaa tämä siihen, että kapitalistille mikään voitto ei riitä. Juuri tämän vuoksi "kolmen ässän porvarihallitus" puuhaa yhteiskuntasopimusta. 
Nyt kuitenkin on jälleen peräännytty viime vuoden lopulla tehdyistä päätöksistä. EK, SSS-hallitus ja ammatilliset keskusjärjestöt liputtavat jälleen, jo viidennen kerran, neuvottelujen jatkamiselle yhteiskuntasopimuksesta. Hallituksen ja EK:n osalta tämä johtunee siitä, että on huomattu suunniteltujen pakkolakien olevan ristiriidassa maamme lainsäädännön ja kansainvälisten sopimusten kanssa. Työjärjestö ILO ja EU:n perusasiakirja takaavat työmarkkinajärjestöille oikeuden solmia työsopimuksia. Ammatillisten keskusjärjestöjen piirissä puolestaan nähdään kiristyvän työmarkkinatilanteen johtavan varsinkin ay-johdon osalta epämieluisiin seurauksiin. Pelätään yleislakkoa ja sen mahdollisia ay-kenttään tuomia seurauksia.
SAK:n luottamusmiesten kokouksessa 23.1.2016 Tampereella työpaikkojen edustajat vaativat voimakkaasti hallituksen suunnittelemien pakkolakien sekä työelämän heikennysten torjumista. Johtopäätöksenä SAK:n puheenjohtaja Lyly kuitenkin esitti osallistumista jatkoneuvotteluihin yhteiskuntasopimuksesta. Tämä tarkoittaa sitä, että ”kulissien takana” on sovittu työehtoja heikentävästä raamiratkaisusta, joka luo pohjan syksyn sopimusneuvotteluille. Tätä SSS-hallitus ja EK voivat nimittää yhteiskuntasopimukseksi ja SAK puolestaan ”työmarkkinaratkaisuksi”.
Miksi tätä pääomapiirien esittämää ”yhteiskuntasopimusta” tulee vastustaa? Siinä hyväksyisimme ennakkoon leikkaukset, palkkojen alentamisen, työttömyyden lisäämisen ja sitoutuisimme olemaan taistelematta näitä kielteisiä ilmiöitä vastaan. Antautuisimme taistelutta kapitalisteille. Missään ei voida osoittaa, että tämä 5 % ”kilpailuetu” joissain olosuhteissa realisoituu esimerkiksi työpaikoiksi. Siinä ainoastaan kansan toimeentuloa alentamalla luodaan suuryrityksille ”sellaista kilpailukykyä”, joka pitää osakekurssit nousujohteisella uralla ja tuo omistajilleen voittoja. Eliitti sanoo tilanteen olevan vakava. On muistettava, että tilanteen on luonut vakavaksi harjoitettu politiikka. Suunnitteilla oleva uusi "yhteiskuntasopimus" ei muuta sitä miksikään, tekisi siitä vain entistä vakavamman. Siksi siihen ei tule missään oloissa suostua. Mikäli hallitus ajautuu säätämään pakkolakinsa, on ay-liikkeen tehtävä taistella niiden kumoamiseksi ja puolustaa palkansaajien asemaa. Tässä taistelussa tulee käyttää kaikkia keinoja, myös yleislakkoa.
Kommunistien liitto
hallituksen kokous 24.1.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti