torstai 14. tammikuuta 2016

CASTRON VALLANKUMOUS –OHJELMAN JOHDOSTA
 
Katsoin maanantaina valtion omistamalta televisiokanavalta Historia-sarjassa Fidel Castroon kohdistuvan ala-arvoisen häpäisy- ja mitätöintiohjelman, joka oli täynnä amerikkalaista tuotesijoittelua. Kuinka YLE 1. ohjelmista vastaavat henkilöt kehtasivat esittää ohjelman nimeltä Castron vallankumous? Ohjelmaa mainostettiin seuraavasti: ”Pitkän poliittisen uransa aikana Fidel Castro päästi vain harvoja yksityiselämäänsä. Tutustumme tähän legendaariseen hahmoon henkilönä psykologisen profiilin ja haastattelujen avulla.
 
Itse elossa olevalta, viisaalta valtiomieheltä Fidel Castrolta ei kyselty ohjelmassa yhtään mitään – ei edes sitä, mitä mieltä hän on nykyisin omasta elämästään tai Kuuban vallankumouksesta. Mitätöintiohjelma antoi sitä vastoin suuren painon kansanmurhaajana ja hallitusten kaatajana tunnetun Henry Kissingerin sekä useiden muiden Kuuban vallankumouksen vastustajien mielipiteille. Metodi oli tuttu – ensin pari myönteistä sanaa vallankumousjohtajan tukijoilta Fidelistä ja sen jälkeen puukolla sata kertaa selkään. Tällä tavoin myös Castron tukijat asetettiin outoon valoon. Kuuban saavutukset koulutuksen, terveydenhuollon ja sosiaalipolitiikan kyseenalaistettiin siinä ohessa, koska ne ovat länsimaisen vapauden ja dollaridemokratian kannalta jonnin joutavaa paskaa. Mitä, jos USA:n nykyinen hyökkäyssotiin altis presidentti profiloitaisiin samalla tavoin? 
 
Minusta tällaiset yksipuoliset jenkki-imperiumia nuoleskelevat profiloinnit eivät kestä historian tarkastelua. Sisällöltään ne ovat vain surkeaa propagandaa. Minusta tällaisia ohjelmia, joiden päätarkoitus on opettaa sosialistisen Kuuban asioissa sen isää kusemaan, ei pitäisi esittää verovaroilla tuetussa mediassa.
 
Jos joku ihminen haluaa tutustua aidosti Fidel Castroon, hänen ajatuksiinsa ja Kuuban vallankumoukseen, kannattaa tutustua Ignacio Ramonetintoimittamaan teokseen – Fidel Castro elämäni.
 
Merkittävän vallankumouksellisen ajattelijan ja valtiomiehen, Fidel Castron, elämäntyötä kunnioittaen ja arvostaen
 
Matti Laitinen
Helsinki
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti