sunnuntai 31. tammikuuta 2016

FAZ: Merkel heikentänyt arvovaltaansa Euroopassa

Moskova, 31.1. (Sputnik) --Pakolaiskriisi on näyttänyt, ettei Euroopalla ole yhtenäistä politiikkaa. Jokainen valtio puolustaa omia kansallisia etujaan, jotka ovat usein ristiriidassa muiden EU-jäsenmaiden etujen kanssa. Tämä voi johtaa Euroopan historian suurimpaan hajanaisuuteen.
Pakolaiskriisi on näyttänyt Euroopan järjestelmän heikkoudet, ja seurauksena Eurooppa, josta haaveltiin 2000-luvun alussa, on hajoamassa, Frankfurter Allgemeine Zeitung kirjoittaa.
Taistelu valuuttaliiton säilyttämiseksi on näyttänyt eurooppalaisille, miten paljon poliittiset ideat eroavat toisistaan EU-maissa, jotka ovat erilaisia mentaliteeteiltään, kokemuksiltaan ja kulttuureiltaan. Jopa maan sijainti ja koko johtavat eriäviin kansallisiin intresseihin, ja maiden väliset erot talouden kehityksen tasossa ja hyvinvoinnissa aiheuttavat jäsenten välille kateutta.
Kirjoittajan mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkelin valitsema linja pakolaiskriisin ratkaisemiseksi näytti, etteivät eurooppalaiset pysty toteuttamaan yhteistä politiikkaa, ja itse Merkelistä, jonka brittiläinen Time-lehti valitsi "vuoden henkilöksi", on tullut "yksinäinen eurooppalainen".
Kriisi on aiheuttanut muun muassa sen, että suurin osa EU-maista ei enää kuuntele Saksan johtoa… Merkel halusi hallita pakolaistulvaa EU:n ulkorajoilla ja jakaa pakolaiset oikeudenmukaisesti maiden kesken, mutta hänen suunnitelmansa ei toimi.
Monet pitävät Saksan liittokanserin päätöstä ottaa vastaan melkein kaikki pakolaiset kohtalokkaana virheenä, ja vain harvat jakavat Merkelin uskoa onnistuneesen integraatioon. Saksan johtajan "oma tie" on henkentänyt hänen arvovaltaansa sekä maan sisällä että sen ulkopuollella, kirjoittaja arvioi.
Sputnik

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti