torstai 21. tammikuuta 2016

Ydinohjelmasopimus osoitti Iranin neuvotteluvoiman


 Teheran, 17.1. (Press TV) -- Iranilainen Press TV -kanava on haastatellut Washingtonissa tutkivana journalistina työskentelevää Gareth Porteria ja Jim Walshia, joka edustaa Security Studies Program on Massachusetts Institute of Technology Boston -tutkimuslaitosta, kuullakseen heidän näkemyksensä Iranin ja P5 + 1 -maiden kesken solmitun ydinvoimasopimuksen toimeenpanosta. 

 Porter sanoi tämän sopimuksen olevan ensisijaisesti Iranin neuvotteluryhmän saavutus . 

 Yhdysvallat käytti pitkään  taloudellisia ja sotilaallisia painostuskeinoja Irania vastaan saadakseen Teheranin luopumaan ydinohjelmastaan, mutta sotilaalliset uhkailut ja talouspakotteet eivät saaneet Iranin islamilaista tasavaltaa luopumaan oikeudestaan pitää yllä rauhanomaista ydinohjelmaa, totesi Porter. 

 Hän lisäsi, että Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on sitoutunut toteuttamaan Washingtonille kuuluvan osan sopimuksesta samalla kun Yhdysvaltain viranomaiset katsovat sopimukseen kuuluvan ns. yhteisen kattavan toimintasuunnitelman (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) toteuttamisen olevan Yhdysvaltain etujen mukaista. 

 Porter viittasi tapaan, jolla Yhdysvallat reagoi Iranin uuteen ohjusohjelmaan ja sanoi sen osoittavan, että Washington haluaa ylläpitää retoriikkaa Iranin ohjuskokeita vastaan, mutta kyseessä näyttää olevan lähinnä keinotekoinen poliittinen argumentti kotimaiseen  käyttöön ja että samalla pyritään osoittamaan Israelille ja Saudi-Arabialle, että Yhdysvallat on edelleen Iranin-vastainen voima. 

 Walsh puolestaan luonnehti Iranin ja P5 + 1 ryhmän saavuttamaa sopimusta voitoksi kaikille osapuolille, koska se poistaa yhden tärkeimmistä kansainvälisiä suhteita vaikeuttavista kiistoista ja antaa suurvalloille lupauksen Iranin ydinohjelman rauhanomaisesta luonteesta. 

 Hän viittasi Saudi-Arabian ja Israelin vihaisiin reaktioihin niitä diplomaattisia ponnisteluita vastaan, joilla saatiin aikaan Iranin ydinohjelmasopimus ja sanoi näiden kahden maan hallitusten vain kiukuttelevan Iranin vastaisten pakotteiden purkamisen vuoksi. 

 Saudi-Arabia vastusti sopimusta, vaikka Riad ei varsinaisesti ole ollut huolestunut Iranin ydinohjelmasta, mutta halusi, ettei Iranin vastaisia pakotteita poistettaisi,  sanoi Walsh ja arveli, että Israelin  kohdalla tilanne lienee samantapainen.

 Hän lisäsi, että Yhdysvaltain uusi  republikaanipresidentti ei voi perua JCPOA-sopimusta, koska jos he purkaisivat sen, heitä syytettäisiin Yhdysvalloille koituvista kielteisistä seurauksista. 

 Press TV / KOMINFORM 


http://www.presstv.ir/Detail/2016/01/17/446090/Iran-US-Nuclear-JCPOA-P51-/


KOMINFORMhttp://www.kominform.eu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti