torstai 14. tammikuuta 2016

Republikaanit näkevät Iranin ydinvoimasopimuksen uhkaksi USA:n ja Saudi-Arabian liittolaisuudelle


 Teheran, 9.1. (Press TV) -- Yhdysvaltain republikaanit ovat tehostaneet pyrkimystään vähentää Iranin kanssa aikaansaadun ydinvoimasopimuksen arvoa ja poliittista merkitystä, koska he pitävät sitä uhkana Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian väliselle pitkäaikaiselle liittolaisuudelle Persianlahden alueella, sanoo amerikkalainen analyytikko ja kongressin entinen virkailija Rodney Martin. 

 Edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokunnan republikaanit hyväksyivät tällä viikolla asiakirjan, jolla he haluavat vähentää kyseisen sopimuksen merkitystä ja luoda pohjaa demokraattien ja Valkoisen talon välisille mahdollisille erimielisyyksille tästä sopimuksesta, joka on yksi tärkeimmistä presidentti Barack Obaman hyväksymistä ulkopoliittisista toimista. 

 Valiokunnan jäsenet hyväksyivät äänestyksessä tämän asiakirjan tekstin, joka tulee edustajainhuoneen käsittelyyn ensi viikolla. 

 Esityksen vastustajat sanovat, että kyseessä on republikaanien yritys saada huomiota asialle, jonka taakse he eivät saaneet riittävästi ääniä viime vuonna. 

 Rodney Martin sanoi, että asiaa koskevassa tulevassa äänestyksessä on kyse lähinnä poliittisesta taktikoinnista, jonka avulla pyritään kalastelemaan ääniä tänä vuonna pidettävissä vaalissa. 

 "Kaikki nämä kongressin jäsenet ja senaattorit, jotka ovat sionistien ja Israelin asialla, kiukuttelevat nyt ja julistavat tekevänsä edelleen työtä Israelin ja sionismin etujen puolesta sen sijaan että ajaisivat rauhaa ja amerikkalaisten etua", sanoi Martin iranilaiselle Press TV -kanavalle lauantaina. 

 Se on myös tapa yrittää saada hyvitystä heidän tappiolleen samaa asiaa koskevassa taannoisessa äänestyksessä, hän lisäsi. 

 Republikaanit pyrkivät kasvattamaan enemmistöään senaatissa ja edustajainhuoneessa ja saamaan maalle republikaanisen presidentin toteuttamaan heidän mieleistään politiikkaa, totesi analyytikko. 

 Martin sanoi, että menetellessään tällä tavoin republikaanit haluavat lietsoa kolmekymmentä vuotta kestänyttä vihamielisyyttä Irania kohtaan, joka kuitenkin on ainoa vakaa valtio ja poliittinen toimija Lähi-idässä. 

 Republikaanit pitävät Saudi-Arabiaa amerikkalaisten suurena liittolaisena, vaikka Saudi-Arabia on juuri tehnyt maailmanlaajuista huomiota herättäneen joukkoteloituksen, pyrkii etniseen puhdistukseen Jemenissä ja tukee Isis-tyyppistä terrorismia, hän lisäsi. 

 Tällaisen maan kanssa he haluavat nyt rakentaa Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa ja Iranin kanssa aikaansaatu ydinvoimasopimus muodostaa esteen näille pyrkimyksille, totesi Martin. 

 Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi torstaina, että Iranin ydinvoimasopimuksen täytäntöönpanon alkamisessa voi olla kysymys vain muutamista päivistä, koska Teheranin odotetaan kykenevän osoittamaan, että Iran noudattaa ydinvoimasopimukseen kuuluvaan yhteiseen kattavaan toimintasuunnitelmaan (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) sisältyviä ​​sitoumuksiaan. 

 Kerry kertoi medialle ulkoministeriössä, että hän oli puhunut Irain ulkoministeri Mohammad Javad Zarifin kanssa, joka lupasi, että Teheran toimii ydinvoimasopimuksen edellyttämällä tavalla. 

 Ulkoministeri teki selväksi minulle, että Iran aikoo hoitaa sopimukseen liittyvät velvoitteensa mahdollisimman nopeasti,jotta sen toimeenpano voidaan kaikilta osiltaan aloittaa, kertoi Kerry. 

 Press TV / KOMINFORM 


http://www.presstv.ir/Detail/2016/01/09/445119/Republicans-Iran-deal-Saudi-Arabia-/



KOMINFORMhttp://www.kominform.eu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti