tiistai 26. tammikuuta 2016

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu sanoo, että Saudi-Arabia näkee nyt Tel Avivin ”liittolaisena eikä vihollisena” samalla kun hän väittää, että “suuri muutos" tulee tapahtmaan arabien politiikassa koskien Palestiinan kysymystä.
“Saudi Arabia tunnustaa, että Israel on heille ennemmin liittolainen kuin vihollinen johtuen kahdesta perusuhkasta, Iranista ja Daeshista," hän sanoi CNN:n Fareed Zakarialle Maailman talousfoorumissa Davosissa, perjantaina.
Sekä Saudi-Arabia että Israel ovat vastustaneet ankarasti Iranin ja Lännen hiljattain voimaan tullutta yhteisymmärrystä ydinvoiman suhteen. He ovat huolissaan siitä, että yhteisymmärrys voisi vahvistaa Iranin alueellista roolia. The Wall Street Journal kertoi viime viikolla, että Israel pyrkii aktiivisesti vahvistamaan siteitä arabivaltoihin Iranin ydinvoimasopimuksen jälkeen.
Daeshin ideologia perustuu Wahhabismiin, jota saudi-arabialaiset uskonoppineet laajalti levittävät ja jota kuningaskunnan johtajat suvaitsevat. Sekä Saudi Arabia että Israel tukevat Syyriassa taistelevia Takfiri -ryhmiä. Tiedossa ei ole yhtäkään Daeshin hyökkäystä Saudi-Arabian tai Israelin kohteisiin.
Netanyahu sanoi myös että, "menossa on suuri muutos" Saudi-johtoisessa politiikassa koskien Palestiinan kysymystä, viitaten Israelin "suhteisiin" nimeämättömien arabivaltioiden kanssa. "Hoivaamalla näitä nyt arabimaailmassa muodostuvia suhteita, voisimme itse asiassa saada ratkaistua Israel-Palestiina –konfliktin, ja me itseasiassa työskentelemme kohti tätä päämäärää,” hän sanoi.
Netanyahun aloite Saudi-Arabialle ja sen liittolaisille tuli keskellä kansainvälistä paheksuntaa Tel Avivin julistettua 154 hehtaarin (380 eekkerin) palestiinalaisen alueen Jordanin laaksossa “valtion maaksi.”
Yuval Steinitz, Israelin kansallisen infrastruktuurin, energia- ja vesiasioiden ministeri palasi hiljattain Yhdistyneiden arabiemiirikuntien (UAE) energiakonferenssista, jossa Tel Aviv taannoin perusti diplomaattisen valtuuskunnan. Israelin kanava 2 vihjasi, että matkan todellinen tavoite saattoi olla kahden tahon väliset epäviralliset strategiatapaamiset.
Egypti palautti suurlähettiläänsä Tel Aviviin samoihin aikoihin kun ryhmälle jordanialaispilotteja maksettiin “työvierailusta” Israeliin, ja koulutettiin yhdessä israelilaisten kollegoidensa kanssa Yhdysvaltojen sponsoroimissa sotaharjoituksissa.
Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan osoitti hiljattain kiinnostustaan keventää jännitteitä Israelin suuntaan saavutettuaan viime kuussa sopimuksen suhteiden palauttamiseen. Sudaninkin sanotaan harkitsevan Israelin suhteidensa normalisoimista.
Käännös: Maija Kajomeri

Doni uutistoimisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti