sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Rouhani: Kiinan presidentin vierailu Iraniin on historiallinen tapahtuma



Teheran, 23.1. (Press TV) -- Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi lauantaina, että Kiinan presidentti Xi Jinpingin virallinen vierailu Iraniin on historiallinen tapahtuma Teheranin ja Pekingin välisissä suhteissa. 

Presidentti Xi Jinpingin vierailu Iraniin on merkittävä historiallinen tapahtuma ja olen varma siitä, että se merkitsee uuden aikakauden alkamista Iranin ja Kiinan välisissä suhteissa, sanoi Rouhani esiintyessään Xin rinnalla Teheranissa lauantaina. 

Rouhani sanoi, että Iranin islamilainen tasavalta haluaa lujittaa suhteitaan Kiinan kanssa erityisesti nyt, kun Irania vastaan asetetut kansainväliset pakotteet poistuvat. 

Hän sanoi myös, että Iran ja Kiina ovat sopineet lisäävänsä yhteistyötä alueellisen terrorismin torjumiseksi. 

Rouhani kertoi, että ja hän ja Xi keskustelivat yhteistyöstä vakauden ja turvallisuuden luomiseksi Lähi-itään ja terrorismista kärsivien maiden - lähinnä Afganistanin, Irakin, Syyrian ja Jemenin - auttamiseksi antamalla näille maille  tiedustelutietoja käytettäviksi taistelussa terrorismia vastaan. 

Xi sanoi, että hän oli saapunut Iraniin valmistelemaan maaperää uusille mahdollisuuksille  maiden välisten suhteiden edelleen kehittämisessä. 

Hän totesi, että Iranin ja Kiinan välinen vahva yhteistyö ei hyödytä pelkästään näiden maiden hallituksia ja kansoja, vaan se palvelee myös alueellista ja maailmanlaajuista rauhaa. 

Xi sanoi, että hän pyrkii strategisiin suhteisiin Iranin kanssa erityisesti energiamarkkinoilla. 

Kiina, joka on maailmanmittaisestikin huomattava  öljyn kuluttaja, on ollut Iranin raakaöljyn suurin ostaja. Myös sen jälkeen kun Teheranin energiasektoria vastaan asetettiin kansainvälisiä pakotteita, Kiina jatkoi yhteistyötä Iranin kanssa ostamalla öljyä ja kehittämällä energiaprojekteja. 

Iran ja Kiina allekirjoittivat maiden presidenttien läsnä ollessa 17 asiakirjaa yhteistyöstä talouden, teollisuuden, kulttuurin ja oikeuden aloilla. 

Allekirjoitettuihin asiakirjoihin kuului sopimus rauhanomaisesta energiayhteistyöstä. 

Muita allekirjoitettuja asiakirjoja olivat sopimukset ympäristöyhteistyöstä, luotijunan rahoituksesta ja pankkiyhteistyöstä. 

Kiinan presidentin matka Teheraniin on viimeinen osa hänen kolmen maan kiertomatkaansa, jonka puitteissa hän oli ennen Irania vieraillut Saudi-Arabiassa ja Egyptissä. 

Iranin ja Kiinan välisen kaupan arvo oli vuonna 2014 noin 52 miljardia dollaria, mutta se laski vuonna 2015 öljyn alentuneen hinnan vuoksi. 

Kiina on edelleen Iranin merkittävin kauppakumppani. Kiinan ulkomaankauppaministeriön mukaan vuoden 2015 ensimmäisten 11 kuukauden aikana Kiina toi 24 360 000 tonnia raakaöljyä Iranista, mikä oli 8 prosenttia koko tuonnista. 

Kiinalaiset öljy-yhtiöt ovat myös lisänneet investointeja öljyhankkeisiin ulkomailla. 

Pakotteiden purkamisen jälkeen Iran on jälleen avoin maailmanlaajuiselle liiketoiminnalle, mikä tekee Iranin markkinat kilpailukykyisemmiksi samalla kun monet globaalit yritykset ovat jo tulossa jatkamaan Iranin kanssa käytävää kauppaa. 

Press TV / KOMINFORM 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti