tiistai 24. toukokuuta 2016

ML

KAPITALISMIN ON AIKA KADOTA HISTORIAAN
 
Jos tarkastelemme kapitalismia kapitalistien kannalta, huomaamme sen olevan heidän kannaltaan joustava yhteiskuntajärjestelmä, jossa isompi syö nätisti pienempiä ja jossa enemmistö elättää näppärästi pientä eliittiä. Kapitalismin periaatteena ei ole ihmisten yhteinen hyvä ja heidän tasa-arvonsa. Sen ytimenä on tuotantovälineiden yksityinen omistus. Kapitalistit välittävät ihmisten hyvinvoinnista ja yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta ainoastaan sen verran, että he ostavat itselleen niin paljon kannatusta, ettei heidän valtaansa kumota.  Edes miljoona köyhää suomalaista ei hetkauta maamme kapitalisteja.
 
Toimiakseen kapitalismi tarvitsee tehokkaita tuotantovälineitä ja mielellään mahdollisimman halpaa työvoimatavaraa. Kapitalisti tuottaa tavaroita vaihtoa varten ei omaa käyttöään varten. Toiset tekevät työn ja toiset korjaavat talteen työn tuloksen ja myyvät sen saadakseen voittoa. Kapitalismi ei pärjää ilman työläisiä, jotka toimivat yhteiskunnassa sekä työvoimana että kuluttajina. Toisaalta työläiset voisivat elää ilman kapitalistejakin ja hallita itse omaa arkeaan. He voisivat perustaa jopa omia hallintoelimiä ja itsensä hallinnoimia tehtaita. He voisivat jättäytyä järjestään pois kaikista kapitalistien aiheuttamista sodista.  Suostuminen omien etujensa polkemiseen johtaa yltyvään alistamiseen. Ay-pomojen luopuminen etujemme puolustamisesta ajaa kapitalistien asiaa.
 
Valtansa kapitalismi takaa hallussaan olevalla valtiokoneistolla, medialla, lainsäädännöllä, järjestelmälle uskollisella poliittisella ja taloudellisella eliitillä, edustuksellisella demokratialla, joka ei ulotu talouteen, lojaaleilla valtionhoitajapuolueilla, kulutuskyvyllä palkitulla keskiluokalla sekä sen omalla uskollisella kannattajakunnalla, joka haaveile itsekin kapitalistiksi pääsystä. Kapitalismi on valheellinen harhakuva, jossa toisten hyväksikäytöstä on tehty laillinen hyve. Kuinka vauraus voi olla omaa, jos se on tienattu toisten työpanoksella?  Kapitalisti kukkuu hyväntekeväisyydestä, mutta munii toisten pesiin.
 
Kapitalismi tunkeutuu syvälle ihmisen tajuntaan kodin, koulutuksen, kavereiden ja median kautta. Heikko yleissivistys ja kykenemättömyys itsenäiseen ajatteluun jättävät ihmisen valistumattoman kuluttajan rooliin, joka ei kyseenalaista yhtään mitään. Hän tuotteistuu itsekin vain yhdeksi netin hakukoneen persoonattomaksi kohteeksi. Korvikemaailman marionetit täyttävät tajuntaamme ruoka-, remontti- ja laihdutus- ja paritusohjelmillaan. Kaikki, mikä on inhimillistä, on ostettavissa ja myytävissä.
 
Ihmisen vieraantuminen itsestään, yhteiskunnasta ja luonnosta takaavat omalta osaltaan sen, ettei kapitalismille kriittinen ihmismassa kasva liian suureksi, vaan riittävä osa ihmisistä syrjäytyy/syrjäytetään yhteiskunnasta, jättää äänestämästä tai katkeroituu äärioikeistolaisiksi. Näitä kolmea viimeksi mainittua väestöryhmää kapitalismi on kyennyt aina hyödyntämään omiin tarkoituksiinsa.
 
Kapitalismi on typerä hirmulisko, joka saalistaa enemmän kuin kykenee syömään ja kätkee saaliinsa Panamaan. Kun olosuhteet muuttuvat riittävän radikaalisti, se häviää sukupuuttoon, koska se ei kykene olemaan riittävän joustava ympäristönmuutosten suhteen. Työläisen sitä vastoin on pakko olla joustava jatkuvasti kyetäkseen uusintamaan itsensä jokainen päivä. Hallituksen voisi vetää vessasta alas. Eduskunnan voisi sulkea Korkeasaareen. Ylipäällikön päälle voisi yrjötä.
 
Kapitalismin elinvoiman ilmapuntarina toimii yhteiskunnassa vallitseva luokkataistelu. Kun kapitalismi voi erinomaisesti, sen vastavoiman – työväenluokan – asema on tukala. Nykyisen oikeistohallituksen kaudella kapitalismi ja sen kannattajat voivat erittäin hyvin. Me voimme kysyä itseltämme, miksi me suostumme tällaisen totaalisen typeryyden ylläpitämiseen. Tuotantotapa, joka johtaa lopulta ympäristön tuhoutumisen ja loppuun kulumisen kautta ihmiskunnan tuhoon, on käynyt tiensä loppuun. Kapitalismi on eettisesti kestämätön valinta.
 
Kapitalismin ollessa ihmisen itsensä luoma luokkayhteiskunta vain ihmiset voivat lakkauttaa sen.
 
Matti Laitinen
20.5.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti