torstai 19. toukokuuta 2016

"TL Auer" < neheta@outlook.com >


Neuvostoliitto - osa 67

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
VUODEN 1967 AAKKOSET

AIBEK
[painotus: -be'k]

Kirjailija, oikealta nimeltään Musa Tašmuhammedov (s. 1905). Neuvostoliiton korkeimman neuvoston ja Uzbekistanin tiedeakatemian jäsen.

Varhaisteoksissa symbolistien vaikutusta (runokokoelma "Sydämeni huilut"). Alkoi myöhemmin kirjoittaa realistisesti, esimerkiksi "Soihtu" (1932) ja "Kosto" (1932).

Aibekin romaanit "Pyhä veri" (1943) ja "Navoi" (1945, valtiopalkinto [silloin vielä Stalin-palkinto] 1946) ovat huomattavia teoksia Uzbekistanin sosialistis-realistisessa kirjallisuudessa.

Kääntänyt Puškinin "Jevgeni Oneginin" ja Goethen "Faustin" uzbekin kielelle.

Ulkomaanmatkojensa jälkeen hän kirjoitti hupailun "Hindukušin tuolla puolen" ja kertomuksen "Valoa etsimässä" (1960).

T. Auer lisää: Musa Tašmuhammedov kuoli vuonna 1968. Hän oli aloittanut koulunkäynnin vanhanvallan aikana ja siirtyi uudenlaiseen peruskouluun vuonna 1918. Vuosina 1925-27 hän opiskeli Leningradissa.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
J. Stalin Leninistä
LENININ KUOLEMAN JOHDOSTA
Puhe
Neuvostojen II Yleisliittolaisessa edustajakokouksessa tammikuun 26 päivänä 1924

"Mutta taistelu Neuvostojen Tasavallan lujittamiseksi ei ole vielä läheskään päättynyt - se on vain saanut uuden muodon. Ennen oli työväen ja talonpoikien liitolla sotilaallinen muoto, sillä se oli tähdätty Koltshakia ja Denikiniä vastaan."

"Nyt on työväen ja talonpoikain liiton saatava itselleen kaupungin ja maaseudun, työläisten ja talonpoikain taloudellinen yhteistoiminnan muoto, sillä se on tähdätty kauppiasta ja kulakkia vastaan, sillä sen tarkoituksena on talonpoikain ja työläisten keskinäinen huolto kaikella välttämättömyydellä."

"Te tiedätte, ettei kukaan ole toteuttanut tätä tehtävää niin sitkeästi kuin toveri Lenin."

"Poistuessaan luotamme toveri Lenin lausui viimeisenä tahtonaan, että me lujittaisimme kaikin voimin työläisten ja talonpoikain liittoa. Vannomme sinulle, toveri Lenin, että me täytämme kunnialla tämänkin käskysi!"

T. Auer kommentoi: tässä lyhyessä pätkässä olisi aihetta kokonaiseen kirjaan. Maaseudun ja kaupungin suhde on aina hankala. Muistan erään kirjoittajan London Review of Books -lehdessä maininneen, että alunperin vain Suomessa ja Italiassa on maaseutuväestössä ollut omaehtoista ja laajamittaista kommunistista järjestäytymistä. Maolaisuus on tietysti oma lukunsa.

Politiikka, vallankumoukset ja sosialismi ovat jo lähes määritelmän mukaisesti kaupunkilaisten touhuja. Ihmisestä tulee kaupungissa kansalainen. Maaseudulla harvainvaltaa on vaikeampi vastustaa. Osittain juuri tämän ristiriidan ratkaisemiseksi Neuvostoliitossa kollektivisoitiin maataloustuotanto osuuskuntamuotoon.

Motivaatio- ja tuotanto-ongelmista huolimatta neuvostoaikana maaseutu säilyi asuttuna. Sosialismin purkamisen jälkeen maaseutu romahti sekä Venäjällä että Baltian maissa aiheuttaen valtavaa inhimillistä kärsimystä. USA:n ja EU:n Venäjän vastaiset pakotteet ovat johtaneet Venäjällä maaseudun hitaaseen elpymiseen.

Sen sijaan Baltiassa ja Ukrainassa maaseutua muokataan monikansallisten yritysten temmellyskentäksi. Samalla jatkuva maaltamuutto tuo halpaa työvoimaa Länsi-Eurooppaan. Kymmenet tuhannet lapset ja nuoret ovat vuodesta 1991 joutuneet ihmiskauppiaiden kynsiin ja Turkin, Egyptin, Länsi-Euroopan ja Yhdysvaltojen bordelleihin. Tämän ajan surullinen historia on vielä kirjoittamatta.

Helsinki 19.5.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti