maanantai 29. helmikuuta 2016

Aseiden myynti Saudi-Arabialle vaaditaan lopetettavaksi



Teheran, 28.2. (Press TV) -- YK:n asekauppasopimuksen (United Nations Arms Trade Treaty, ATT) jäsenvaltioille on lähetetty vaatimuksia lopettaa aseiden myynti Saudi-Arabialle, joka käyttää ostamiaan aseita siviilejä vastaan Jemenissä. 

Ohjaus Arms Coalition -organisaatio, johon kuuluvat Amnesty International, Kansainvälinen Action Network pienaseita IANSA), Oxfam International, Saferworld ja Yli sata Muuta jäjestöä, sanoi perjantain julkaistussa raportissaan, Että yksitoista Maata, Joita sitoo valtioina ATT-sopimus Tai olevissa asioissa ovat Taman sopimuksen allekirjoittaneet, ovat myyneet aseita Saudi-Arabian hallitukselle, Mikä on vastoin ATT-Sopimukseen sisltyviä velvoitteita. 

Raportissa kerrotaan, että Ranskan, Saksan, Italian, Montenegron, Hollannin, Espanjan, Ruotsin, Sveitsin, Turkin, Iso-Britannian ja Yhdysvaltain hallitukset ovat myyneet Saudi-Arabialle tiedustelulennokkeja, lentopommeja, torpedoita, raketteja ja ohjuksia tai niiden valmistuslisenssejä.

Raportissa todetaan, että Saudi-Arabia käyttää juuri tällaisia aseita ilmaiskuissaan ja maavoimiensa operaatioissa Jemeniä vastaan ja että näihin sotatoimiin on liittynyt lukuisia törkeitä ihmisoikeusloukkauksia ja mahdollisesti myös sotarikoksia. ATT kieltää aseiden toimittamisen, jos on olemassa vaara, että niitä käytetään sotarikoksiin tai vakaviin kansainvälisen oikeuden loukkauksiin. 

Raportissa kehotettiin hallituksia osallistumaan 29. helmikuuta pidettävään ATT:n sopimusvaltioiden konferenssiin, luopumaan tekopyhyydestä ja lopettamaan aseiden myynnin Saudi-Arabiaan. 

Genevessä pidettävässä kokouksessa osanottajat keskustelevat ase- ja aselogistiikkasopimuksen toimeenpanon rahoitusjärjestelyistä ja niihin liittyvistä yksityiskohdista. 

Saudi-Arabia aloitti lähes vuosi sitten ilmaiskut ja maaoperaatiot Jemeniä vastaan tarkoituksenaan kaataa maata de facto hallitseva Ansarullah-liike ja palauttaa valta maanpaossa olevalle entiselle presidentti Abd Rabbuh Mansour Hadille. 

Yli 8 300 ihmistä on kuollut ja satoja tuhansia on joutunut muuttamaan kodeistaan näiden ilman minkäänlaista kansainvälistä valtuutusta aloitettujen ja edelleen jatkuvien sotatoimien vuoksi. 

Paina TV / Kominform 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti