keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Washington luo epävakautta Etelä-Kiinan merelle

2016-02-19 14:50:57

Peking, 18.2. -- Epäonnistuttuaan yrityksissään saada Kaliforniassa pidetty ASEAN-maiden kokous palvelemaan omia itsekkäitä tarkoitusperiään Washington näyttää olevan valmis hyödyntämään kaikki mahdolliset tilanteet ja keinot, joita voidaan käyttää Kiinaa vastaan. 

Uutiset, joiden mukaan Kiina on sijoittanut ilmatorjuntaohjusjärjestelmän Xishan saariin kuuluvalle Yongxingin saarelle Etelä-Kiinan merellä, antoivat Washingtonille kaivatun tekosyyn arvostella jälleen Pekingiä alueen "militarisoinnista". 

Kiinalla on kuitenkin kiistaton suvereniteetti Xishan saariin ja jos Kiina haluaa sijoittaa omalle alueelleen maanpuolustuksen kannalta välttämättömiä laitteistoja, ei sillä ole mitään tekemistä Etelä-Kiinan meren "militarisoimisen" kanssa. 

Kiina on toistuvasti tehnyt selväksi, että se ei suinkaan aio militarisoida tätä aluetta, vaan että Xishan saarilla on kyse pääasiassa huollon järjestämisestä, elinolojen parantamisesta ja kulutushyödykkeiden tarjonnan lisäämisestä. 

Koska näillä vesialueilla liikkuu vuosittain biljoonien dollarien arvosta rahtitavaraa, Etelä-Kiinan meri on tärkeä niin maailmankaupalle kuin Kiinan kehityksellekin. Pekingillä ei ole mitään syytä aiheuttaa häiriötä yhdelle tärkeimmistä kappareiteistään. 

Samaan aikaan Yhdysvallat, joka suhtautuu ilmeisen pakkomielteisesti Etelä-Kiinan mereen Washingtonin epäonnistuttua yrityksissään ajaa siellä omaa Aasian ja Tyynenmeren agendaansa, on ollut ensisijainen epävakauden aiheuttaja alueella. 

Yhdysvaltain alukset ja lentokoneet ovat on partioineet toistuvasti Kiinan omistamien saarien läheisyydessä, mikä on loukkaa selkeästi Kiinan suvereniteettia, puhumattakaan kansainvälisestä oikeudesta. 

Yhdysvallat on lisäksi avannut uudelleen sotilastukikohtiaan Filippiineillä, mikä on laajalti tulkittu jännityksen lietsomiseksi alueella. 

Lisäksi jotkut alueen maat ovat ryhtyneet Kiinaa provokatiivisempiin toimiin laittomia aluepyyteitä vastaan sen jälkeen kun Yhdysvallat käynnisti Etelä-Kiinan merellä oman tutkajärjestelmänsä. 

Jos olisi olemassa lista pahimmista epävakauden aiheuttajista Etelä-Kiinan merellä, ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Washington olisi listan kärjessä. 

Kiinan toiminta alueella on joko siviililuonteista tai puhtaasti puolustuksellista ja Kiina lähtee siitä, että mahdolliset kiistat ratkaistaan sotilaallisten keinojen käytön sijasta suorilla neuvotteluilla osapuolten kesken. 

Alueellisen vakauden ja yhteisen edun vuoksi on toivottavaa, että Yhdysvallat kunnioittaisi aiempia sitoumuksiaan, joiden mukaan sen tulee pysyä puolueettomana mahdollisissa paikallisissa kiistoissa ja välttää jännitteiden lisäämistä tällä alueella. Vain siten Etelä-Kiinan meri voi olla rauhan meri. 

People´s Daily / KOMINFORM 

http://en.people.cn/n3/2016/0218/c90780-9018630.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti