keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Venäjä ja Syyria jatkavat taistelua Yhdysvaltain tukemia terroristeja vastaan



Teheran, 22.2. (Press TV) -- Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerryn ilmoitus, jossa hän kertoo Venäjän kanssa saavutetusta Syyrian väliaikaista tulitaukosopimusta koskevasta yhteisymmärryksestä, ei todennäköisesti muuta sitä, että Moskova ja Damaskos eivät tule antamaan periksi taistelussaan Yhdysvaltain tukemia terroristiryhmiä vastaan, sanoo amerikkalainen geopolitiikantutkija. 

Kerry kertoi sunnuntaina päässeensä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa sopimukseen väliaikaisen tulitauon ehdoista vihollisuuksien lopettamiseksi Syyriassa, mutta lisäsi, että osapuolet ovat edelleen eri mieltä muutamista asioista. 

New Yorkissa työskentelevä stop-imperialism.com -sivuston perustaja ja riippumaton geopolitiikantutkija Eric Draitser sanoi iranilaiselle Press TV -kanavalle sunnuntaina, että sopimus ei vaikuta dramaattisella tavalla Syyrian tilanteeseen. 

Kysymys on siitä, onko poliittisissa neuvotteluissa tapahtunut todellista edistystä vai onko kyse edistymisestä vain puheiden tasolla. Käsittääkseni jälkimmäinen vaihtoehto vastaa todellisuutta eikä mikään muutu, onnistuipa tämä niin kutsuttu vihollisuuksien lopettaminen tai aselepo vai ei, sanoi Draitser. 

Hän sanoi, ettei tällaisilla sopimuksilla ole merkitystä konfliktin ratkaisemisen kannalta niin kauan kun Washington vaatii jääräpäisesti Syyrian presidentti Bashar al-Assadin eroa. 

Draitser sanoi, että Venäjän viime vuoden syyskuussa Damaskoksen pyynnöstä aloittamat sotatoimet Syyriassa ovat häirinnet pahasti Yhdysvaltain yrityksiä syrjäyttää presidentti Assad. 

Yhdysvallat tietää, että se ei pysty samaan aikaan haluamiaan muutoksia Syyriassa, mutta pyrkii sen sijaan säilyttämään illuusion yliotteestaan tällä alueella, lisäsi tutkija. 

Venäjän ulkoministeriön mukaan tulitauon ehdot sulkevat pois sotilaalliset operaatiot YK:n turvallisuusneuvoston nimeämiä terroristiorganisaatioita vastaan. 

Draitser totesi, että Daesh/Isis- ja al-Nusra -terroristiryhmät ovat YK:n tarkoittamia terroristijärjestöjä ja että ne saavat amerikkalaisia aseita pääasiassa Turkin kautta eivätkä Moskova ja Damaskos koskaan lopeta toimintaansa näitä terroristijoukkioita vastaan. 

Toisin sanoen tulitauko ei johda vihollisuuksien lopettamiseen terrorismin torjunnassa, hän täsmensi. 

Länsimaat eivät halua myöntää eräiden terroristiryhmittymien todellista luonnetta ja tavoitteita. Erityisesti mm. Al-Nusra -rintama on liittoutunut kaikkien niin sanottujen maltillisten kapinallisryhmien kanssa, mukaan lukien "Vapaan Syyrian armeija" (Free Syrian Army, FSA) sekä Jaish al-Islam- ja Ahrar al-Sham -ryhmittymät, hän sanoi. 

Niin sanottu tulitauko on lähinnä vain Yhdysvaltain ja muiden länsimaiden tyhjää retoriikkaa. Moskova ja ja Damaskos tietävät tietenkin tämän ja siksi ne sanovat jatkavansa taistelua näitä terroristiryhmiä vastaan, vaikka Washington liittolaisineen pyrkii puheillaan hämärtämään todellista tilannetta, totesi Draitser. 

Ainoa positiivinen asia lienee periaatteessa kuitenkin se, että tulitaukosopimus voi osaltaan avata tietä neuvotteluiden jatkamiseen todellisuuspohjalta, sanoi tutkija. 

Draitser summasi, että verenvuodatus Syyriassa voidaan ratkaista ainoastaan diplomatialla ja siksi Syyria liittolaisineen on tehnyt paljon työtä poistaakseen terrorismin uhan ennen kun Damaskos varsinaisesti voi keskustella sodanjälkeisestä skenaariosta. 

Tästä taistellaan nyt ja tältä pohjalta voidaan lopulta löytää tie neuvottelupöytään, hän totesi. 

Paina TV / Kominform 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti