maanantai 22. helmikuuta 2016

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg allekirjoittamassa isäntämaasopimusta. Kuva: Nato
Runsas vuosi sitten Suomessa käytiin vilkasta keskustelua ns. isäntämaasopimuksesta (Memorandum of Understanding). Se oli Suomen Naton kanssa tekemä sopimus, joka avasi mm. maamme satamat ja lentokentät sotilasliiton käyttöön. Eduskunta hyväksyi sen muodollisesti, mutta sopimuksen sisältö jäi useimmille kansanedustajille täysin hämäräksi.
Pitkän keskustelun jälkeen sopimuksen allekirjoitti Suomen puolesta 4.9.2014 puolustusvoimien komentajaJarmo Lindberg. Vain muutamaa päivää ennen allekirjoitusta arvioitiin vielä, että allekirjoittaja olisi presidenttiNiinistö. Niinistö oli kyllä paikalla, mutta vain seuraamassa katseellaan allekirjoitusta.
Isäntämaasopimus antoi amerikkalaisille valtuudet kutsua itsensä
Viime päivinä on käyty hieman toisarvoista keskustelua siitä, miten Suomen ministerit ja kansanedustajat ovat saaneet tiedon amerikkalaisten tulosta harjoittelemaan Suomessa ilmassa, maalla ja merellä. Isäntämaasopimus mahdollistaa amerikkalaisille pelkän ilmoitusmenettelyn.
Käsitykseni mukaan tieto asiasta on tullut ensin asevoimien johdolle, joka on sitten informoinut presidenttiä ja muuta ulkopoliittista johtoa. Julkisuudessa olleen tiedon mukaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta (utva) on käsitellyt asian marraskuussa ja käytännössä merkinnyt asian
tiedoksi, sillä siihen hallituksen valta enää riittää.
Eduskunnassa edustaja Markus Mustajärvi tiedusteli päätöksestä, mutta ministeri Soini vain kiemurteli vastaamatta. Voi jopa olla, ettei hän todella muistanut olleensa asiaa käsittelemässä marraskuussa, koska asia oli isäntämaasopimuksen pohjalta lähinnä tiedoksi merkittävä. Soinihan ilmoitti ”selvityttäneensä”
asian.
Isäntämaasopimus on vaarallinen Suomelle
Edellä kuvaamani tapahtumaketju antaa paljon ajattelemisen arvoista. Se, että amerikkalaisten sotilaiden tulosta Suomeen on tullut rutiinia, ei ole aivan yksinkertaista suurvalta Venäjän naapurille. Venäjällä amerikkalaisten harjoittelua rajan tuntumassa pidetään todennäköisesti provokaationa. Siitä ehkä oikeistolaiset voimat Suomessa pitävät, mutta se ei ole Suomen kansan enemmistön tahto.

Mikko Elo on porilainen valtiopäiväneuvos.
__._,_.___
Attachment (t) =? Iso-8859-1? Q? Heikki_Sipil = E4 = | Näytä liitteet Webissä
1 1 Valokuva (t)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti