keskiviikko 24. helmikuuta 2016

'Ulkoministeriöllä ei ole salaisuuksia'

2010-03-03 14:07:30

Maanantaina 1.3 TV-1:n MOT-ohjelmassa haastateltiin ulkoministeri Alexander Stubbia aiheena ulkoministeriön tehtävät ja tehtäväkenttä. 

Ohjelmassa Stubb väitti vakavalla naamalla, että, ettei ulkoministeriöllä ole salaisia asiakirjoja eikä ministeriö ylipäätään salaa asioita. 

Haastattelun suorittanut toimittaja pystyi kuitenkin helposti löytämään yksittäisiä UM:n asiakirjoja, joista tietoja oli poistettu. 

Kyseiset asiat eivät kuitenkaan olleet sieltä kaikkein tärkeimmästä päästä. 

Sen sijaan Suomen ulkopoliittiseen suuntautumiseen liittyvistä koko kansan kannalta erittäin tärkeistä kysymyksistä ei kansalle ole kerrottu eikä näillä näkymin tulla kertomaankaan muuta kuin enintään sitä virallista liturgiaa, jolla sopivasti tuetaan mm. Suomen NATO-liittoutumista. 

Alla yksi esimerkki räikeästä valehtelusta ja salailusta edellisen ulkoministerin kaudelta: 

Balkan ja Milosevic -prosessi. 

Suomalainen valtamedia puolusti aikanaan NATOn 24.3.1999 tekemää hyökkäystä Jugoslaviaan vedoten niin sanottuun Racakin joukkomurhaan. Kuitenkaan suomalaisen oikeuslääkärin johtaman EU:n tutkimusryhmän loppuraportti ei osoittanut syyllisyydestä yhtään mitään. Paikalta löytyi ruumiita, mutta syyllisistä ei ollut tietoa eikä vastuuta voitu osoittaa mihinkään suuntaan. Kiusallinen tilanne ei kelvannut Washingtonia palvovalle Suomen ulkoministeriölle eikä suomalaiselle valtamedialle. 

Keväällä 2001 Helsingin Sanomat väitti suomalaisen oikeuslääkärin Helena Rannan myöhemmin julkistettujen tutkimusten tulosten osoittavan, että Jugoslavian silloinen presidentti Slobodan Milosevic oli vastuussa Racakin "joukkomurhasta". Saksalainen päivähti Berliner Zeitung ja tohtori Peter Bain Montrealin yliopistosta tutkivat saman aineiston ja tulivat täysin päinvastaiseen tulokseen. Mitään uutta ei ilmennyt. Syyllisistä ei ollut viitteitä eikä ole vieläkään. 

Tässä yhteydessä myös Suomen ulkoministeriö niitti kyseenalaista kunniaa. Olin saanut aiemmin ulkoministeriön arkistosta Helena Rannan alustavan Racak-raportin, joka ei sisältänyt mitään olennaista. Jäätiin odottamaan lopullista raporttia. Sen valmistumisen piti kuulemma "kestää kauan, koska materiaalia on niin paljon". Raportti oli lisäksi keskeneräisyyden vuoksi luokiteltu toistaiseksi salaiseksi. Tiedustelin asiaa 4.6.2000. Ulkoministeriön arkisto ilmoitti, ettei lopullinen raportti ollut vielä valmis. 

Todellisuudessa Racak-tutkimus oli kuitenkin valmistunut ja julkaistu mm. USA:ssa. Pyysin uudelleen UM:n arkiston tutkijapalvelusta ko. raporttia. Siellä valehdeltiin kirkkaasti, ettei aineistoa ole ehditty käsitellä ja että se on edelleen luonteeltaan salaista. Vastasin lähettämällä yhdysvaltalaisen Workers´ World Servicen juuri tätä julkistettua raporttia koskevan artikkelin ja ilmoitin tuovani julkisuuteen UM:n tarkoitushakuiset valheet. 

Tilanne jatkui mielenkiintoisella tavalla. Jokin taho hätääntyi valheista kiinni jäämisen vuoksi niin, että kiireessään lähetti allekirjoittanutta koskevan poliittisen henkilötietokyselyn Kominformin sähköpostiosoitteseen. Viesti tuli Helsingin yliopiston sähköpostiosoitteesta, jonne tiedustelu oli näköjään jossain vaiheessa mennyt. 

Kas näin: 

----------------------------------------------------------------------------------------- 

From: "Kari Takamaa" To: sipila@kominf.pp.fi (heikki sipil" ) Date: Mon, 5 Jun 2000 11:41:28 +0300 Re: Racak

Hei!

Ei harmainta aavistusta. Sinänsä nuo yhteyslinkit kai kytkevät yhteydenottajan poliittiin intressiryhmiin. Lisäksi tuo KOM- alku viittaa epäilyttävästi poliittisiin suuntauksiin... Saatan olla väärässä, mutta ehdottaisin, että laittaisit Niskiksen ottamaan suhteillaan varovasti selvää mikä mies tämä H.S. oikein on. Minulle nuo listat olivat vieraita. On myös mahdollista, että kom- viittaisi komissioon, sen voisi ehkä H. Wuori varmentaa. Mutta tarkistaisin kyllä asian... ..ja olisin varsin varovainen toistaiseksi linkin suhteen, kunnes tahosta on parempaa informaatiota käytettävissä...

Pikaterveisin

Kari

---------------------------------------------------------------------------------------

Seurasi minulle osoitettu selittelyiden ja lisävalheiden kierre, joka vahvisti osaltaan sen, että Racak -juttu oli lavastettu ja että Suomenkin viranomaiset osallistuvat tämän historiallisesti tärkeän valheen ylläpitämiseen. Asialla oli erityistä merkitystä Milosevicia vastaan käydyn niin sanotun "oikeudenkäynnin" yhteydessä ja USA/NATOn myöhempien rikollisten toimien oikeuttamisessa.

Heikki Sipilä, VTM

Helsinki

KOMINFORM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti