tiistai 23. helmikuuta 2016

Erdogan: Washington toimittaa aseita  toisiaan vastaan taisteleville  osapuolille Syyriassa


Teheran, 20.2. (Press TV) -- Turkki on ottanut etäisyyttä Yhdysvaltoihin samalla kun Syyriassa taistelevien kurdijärjestöjen luonteeseen ja asemaan liittyvä riita on yltynyt vakavaksi sanasodaksi Ankaran ja Washingtonin välillä, sanoo entinen Yhdysvaltain armeijan psykologisen sodankäynnin asiantuntijaupseeri Scott Bennett. 

Yhdysvallat torjui perjantaina Turkin väitteet, joiden mukaan amerikkalaisia aseita olisi päätynyt sekä Daesh-terroristeille että Syyriassa Daeshia vastaan taisteleville kurdijärjestöille, joita ovat Kansan suojeluyksiköt (People´s Protection Units, YPG) ja Demokraattinen liitto -puolue (Democratic Union Party, PYD). 

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kertoi perjantaina huomauttaneensa presidentti Barack Obamalle tammikuussa siitä, että Yhdysvallat toimittaa aseita näille ryhmittymille. 

Kolmella rahtilentokoneella tuoduista aseista puolet päätyi Daeshin käsiin ja puolet toimitettiin PYD- ja YPG-ryhmittymille, sanoi Turkin presidentti. 

Presidentti Tayyip Erdoganin viimeisin lausunto, jonka mukaan Yhdysvallat toimittaa Obaman käskystä aseita Daesh- ja takfirivihollisille on erittäin raju kannanotto, koska se merkitsee itse asiassa Turkin kääntymistä Yhdysvaltoja vastaan eli sitä, että Turkki puree sitä ruokkivaa kättä, sanoi Bennett lauantaina iranilaiselle Press TV -kanavalle. 

Erdoganin lausunto vauhdittaa Turkin joutumista eristyksiin ja nopeuttaa Yhdysvaltain loitontumista Turkista, hän lisäsi. 

Bennett sanoi, että Turkin esittämä syytös antaa kongressin republikaaneille mahdollisuuden yrittää syyttää presidentti Obamaa maanpetoksesta. He voisivat sanoa Obaman lähettäneen tarkoituksellisesti aseita Yhdysvaltain vihollisille ja perustella syytteen nostamista Turkin presidentin lausunnolla. 

Ankaran ajautuessa yhä pahemmin eristyksiin myös Venäjä tulee lisäämään painetta Turkin eristyksen edelleen syventämiseksi, totesi Bennett. 

Venäjä pyrkii luomaan kuvan Turkista Yhdysvaltojen ja Euroopan vihollisena viittaamalla siihen, että Turkki antaa tukea Syyrian militanteille, hän sanoi. 

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu sanoi perjantaina, että Yhdysvaltain pitäisi katkaista siteet kurditaistelijoihin ja lisäsi, että turvautuminen YPG:n kaltaisiin terroristiryhmiin on ennen kaikkea heikkouden merkki. 

Cavusoglu syytti perjantaina Yhdysvaltoja YPG:n taistelijoita koskevista ristiriitaisista lausunnoista USA:n kieltäydyttyä pitämästä YPG:tä terroristijärjestönä. Ankara katsoo YPG:n tekevän yhteistyötä kielletyn Kurdistanin työväenpuolueen (The Kurdistan Workers´ Party, PKK) jäsenten kanssa. 

Paina TV / Kominform 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti