keskiviikko 24. helmikuuta 2016

USA:n ja Saudi-Arabian sotilasyhteistyö loukkaa kansainvälisiä lakeja

2016-02-17 11:25:07

Teheran, 15.2. (Press TV) -- Yhdysvaltojen tuki Saudi-Arabialle sodassa Jemeniä vastaan loukkaa kansainvälisiä lakeja samalla kun amerikkalaisten aseiden myynti Riadille kasvattaa Yhdysvaltain sotateollisuuden voittoja, sanoo amerikkalainen kirjailija James Petras, joka on myös New Yorkin Binghamtonin yliopiston sosiologian emeritusprofessori ja Kanadan Nova Scotiassa sijaitsevan Halifaxin yliopiston dosentti. 

Saudi-Arabian monarkia on absoluuttinen diktatuuri, joka rikkoo kaikkia kansainvälisiä normeja tehdessään hyökkäyksiä Jemeniin ja pommittaessaan maan siviilikohteita, sanoi Petras iranilaiselle Press TV -kanavalle maanantaina. 

Saudi-Arabia on myös rahoittanut hirmutekoihin syyllistyneitä wahhabi-ääriaineksia Syyriassa viimeksi kuluneiden neljän vuoden aikana, hän lisäsi. 

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch julkaisi viime sunnuntaina raportin, johon sisältyi uusia viitteitä siitä, että Saudi-Arabia on käyttänyt Yhdysvalloissa valmistettuja rypälepommeja Jemenissä ja sanoi, että tällaisten kansainvälisillä sopimuksilla kiellettyjen aseiden käyttö saattaa rikkoa myös Yhdysvaltain kansallisia lakeja. 

Saudi-Arabia ja sen koalitiokumppanit sekä näiden aseiden yhdysvaltalainen toimittaja suhtautuvat täysin piittaamattomasti kansainvälisiin normeihin, jotka kieltävät rypäleammusten käytön kaikissa olosuhteissa. sanoi HRW:n asejaoksen johtaja Steve Goose raportissa. 

Mikäli tämä raportti saa virallisen vahvistuksen, nousee uusia paineita Yhdysvaltoja kohtaan sen liittolaiselleen Saudi-Arabialle Jemenin sodassa antaman sotilaallisen tuen vuoksi. 

Washingtonin Saudi-Arabialle toimittamat rypälepommit ovat osa mittavaa asekauppaa, jonka vuotuinen arvo on lähes 50 miljardia dollaria ja jolla on erittäin tärkeä merkitys Yhdysvaltain sotateollisuudelle ja koko taloudelle, Petras totesi. 

Näiden aseiden myynti liittyy tiettyjen yhdysvaltalaisten teollisuudenalojen voitontavoitteluun, hän sanoi. 

Press TV / KOMINFORM 

http://www.presstv.ir/Detail/2016/02/15/450481/militaryindustrial-complex 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti