maanantai 29. helmikuuta 2016

Benjamin Netanjahun hallitus valmistelee lainsäädäntöä, joka herättää kysymyksen onko Israel demokratia jota se ylväästi väittää olevansa. Laki vahvistaa parlamentin syrjäyttämään kolmen neljäsosan enemmistön istuvista kansanedustajista.
Tämä herättää henkiin fraasin "enemmistön tyrannia". Mutta tässä tapauksessa, enemmistönä tulevat olemaan juutalaiset kansanedustajat sortaen palestiinalaiskollegoitansa.
Netanyahu on esittänyt lakia välttämättömänä vastauksena kolmelle Yhdistyneen arabilistan (the Joint List) Balad –siiven parlamentin jäsenen viimeaikaisille toimille. Yhdistynyt arabilista on liittouma joka edustaa ylenkatsottua Israelin väestön viidesosaa, jotka ovat Palestiinan kansalaisia. Hän väittää, että kansanedustajat "asettuivat terrorin puolelle", kun he kävivät tässä kuussa vierailulla miehitetyn Itä-Jerusalemin palestiinalaisperheissä, jotka ovat odottaneet useita kuukausia Israelia palauttamaan omaistensa ruumiit.
Kyseessä on 11 vainajaa, joiden väitetään suorittaneen niin sanottuja "yksinäinen susi" hyökkäyksiä, osana viime aikaisia levottomuuksa Palestiinassa. Israel on vaatinut lisääntyvien protestien pelossa, että perheet hautaisivat ruumiit salassa, ilman ruumiinavauksia ja Jerusalemin ulkopuolelle.
On kiireellinen moraalinen ja poliittinen kysymys, että Israel käyttää ruumiita neuvotteluvälineinä edistääkseen palestiinalaisten tottelevaisuutta koskien laitonta miehitystä.
Mutta kolme palestiinalaista kansanedustajaa puolestaan uskoivat olevansa velvollisia auttamaan perheitä lisäämällä Netanjahun hallitukselle painetta ruumiiden palauttamisesta.
Israelin palestiinalaisvähemmistöllä on vakavasti heikentynyt kansalaisuuden muoto, mutta se nauttii suuremmasta määrästä oikeuksia kuin miehityksen alaisuudessa elävät palestiinalaiset.
Kun video kansanedustajien ja perheiden tapaamisesta ladattiin internettiin, Israelin oikeisto tarttui mahdollisuuteen mustamaalata kansanedustajia. Parlamentaarinen "eettisyys" komitea, jonka muodostavat suurimmat juutalaispuolueet pidättivät kolme kansanedustajaa virantoimituksesta useiksi kuukausiksi. Nyt heitä odottaa paikkojensa menettäminen.
Tämä on osa selvää trendiä. Viime vuoden lopulla hallitus kielsi pohjoisen Islamilaisen liikkeen (northern Islamic Movement), suositun ulkoparlamentaarisen poliittisen-, uskonnollisen- ja hyvinvointiorganisaation.
Huolimatta Netanyahun lausunnoista, että liike on yhdistetty "terroriin", vuodot Israelin tiedotusvälineille osoittivat hänen tiedustelupäälliköidensä neuvoneen häntä viikkoja aikaisemmin kieltää ettei ole todisteita tällaisten syytöksien tueksi. Tuolloin monet palestiinalaiset Israelissa ounastelivat Netanjahun pian kääntävän katseensa palestiinalaispuolueisiin parlamentissa. Ja niin tapahtui.
Balad, joka saattaa huonoon valoon Israelin aseman juutalaisena valtiona ja kampanjoi äänekkäästi demokraattisista uudistuksista, oli aina luontevasti hänen listansa kärjessä. Kaikissa viimeisissä yleisvaaleissa on vaalilautakunta, jota hallitsevat juutalaispuolueet, kieltänyt Baladin tai sen johtajien ehdokkuuden vaaleissa, vain nähdäkseen Israelin tuomioistuimien kumoavan päätöksen. Nyt Netanjahu on laillistamassa Baladin karkottamisen, viitaten tuomioistuista kinttaalla.
Se ei pääty tähän. Jos Balad syrjäytetään, muiden Yhdistyneen arabilistan ryhmien osallistuminen on kestämätöntä. Itse asiassa Israelin oikeisto pyrkii parlamentin etniseen puhdistamiseen.
Niiden, jotka epäilevät tällaisia aikeita tulisi ottaa huomioon, että kaksi vuotta sitten hallitus nosti eduskuntaan pääsyn äänimäärää nimenomaan sulkeakseen palestiinalaisten puolueryhmät pois. Tarkoituksena oli tyhjentää parlamentti sen palestiinalaisista edustajista. Mutta nämä ryhmät siirsivät syrjään historialliset mielipide-eronsa luodakseen Yhdistyneen arabilistan.
Netanyahu, joka oli toivonut näkevänsä palestiinalaispuolueiden perääntymisen viime vuoden vaaleissa, muuttikin heidät tahattomasti kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Tämä liittyi hänen surullisen kuuluisaan kampanjaansa ja varoitukseensa että "arabit tulevat äänestämään joukoittain”.
Nykyinen palestiinalaispuolueiden tukahduttaminen saattaa viimeinkin puhkaista liialti pelkistetyn ja laajalti lännessä hyväksytyn olettamuksen, että Israel on demokratia - eikä vähiten siksi että sen palestiinalaisella vähemmistöllä on äänioikeus. Tämä väite oli aina syvästi harhaanjohtava. Israelin perustamisen jälkeen vuonna 1948 virkamiehet antoivat kansalaisuuden ja äänioikeuden niille muutamille uusien rajojen sisälle jääneille palestiinalaisille juuri sen vuoksi, koska he olivat pieni ja heikko vähemmistö.
80 prosenttia palestiinalaisista on maanpaossa kotimaastaan ja samaan aikaan Israel peukaloi tehokkaasti kansallisten vaalien valitsijakuntaa varmistaakseen sinne huikean juutalaisenemmistön pysyvyyden.
Palestiinalaiskansanedustaja, Ahmed Tibi, kiteytti tämän näppärästi. Hän sanoi että Israel oli demokraattinen valtio juutalaisille, ja juutalaisvaltio sen palestiinalaisille kansalaisille.
Todellisuudessa palestiinalaisten kansalaisten äänioikeutta ei koskaan ole tarkoitettu kuin silmänlumeeksi. David Ben Gurion, Israelin ensimmäinen pääministeri, oletti että juutalaisten immigranttien tulva uuteen valtioon hukuttaisi tyngän palestiinalaisväestön. Hän arvioi väärin. Palestiinalaisvähemmistöllä oli paljon korkeampi syntyvyys ja näin se säilytti 20 prosentin osuuden väestöstä.
Ei sen puoleen, palestiinalaisedustajat olivat hiljaa hyväksyneet asemansa “näyteikkunoiden mallinukkeina”.
Mutta viime vuosina, kun Mahmoud Abbasin palestiinalaishallinnosta on tullut yhä heikompi, rajoittuen vain pienille erillisalueille Länsirannalla, palestiinalaiskansanedustajat Israelissa ovat ottaneet osan tehtävästä hoitaakseen. Tämän vuoksi Baladin kansanedustajat tapasivat Jerusalemin perheitä. PA, Israelin eristämänä Itä-Jerusalemista, on seurannut avuttomana, kun perheet ovat epätoivoisesti yrittäneet saada rakkaidensa ruumiit takaisin.
Tässä kuussa Netanjahu sanoi, että ympäröisi Israelin muureilla, jotka pitävät pois naapuruston "pedot". Hänen mukaansa petoja löytyy myös Israelin parlamentista - ja hän on valmis pystyttämään seiniä pitääkseen myös heidät poissa.

Doni News Agency

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti