Äskettäin Venäjä esitti YK:n turvallisuusneuvostossa Ahrar al-Sham ja Jaish al-Islam (Army of Islam) -ryhmittymien lisäämistä terroristiryhmien mustalle listalle muun muassa niiden yhteyksistä al-Qaedaan ja ISISiin. Listalle päätyessään ryhmittymät olisivat joutuneet Syyrian rauhanprosessiin ulkopuolelle. Iso-Britannia, Ranska, Yhdysvallat ja Ukraina kuitenkin estivät Venäjän esityksen toteutumisen YK:ssa pidetyssä äänestyksessä. Ryhmittymien sivuuttaminen Syyrian rauhanprosessista olisi edellyttänyt koko 15-jäsenisen neuvoston yksimielistä päätöstä.
Molemmat ryhmittymät tukijoineen joutuivat kyseenalaiseen valoon pian äänestyksen jälkeen. Englannin Coventryssa toimiva, lähinnä Rami Abdulrahmanin (oikealta nimeltään Ossama Suleiman) ylläpitämä, Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) uutisoi, että Ahrar al-Sham oli 12.5. osallisena Haman maakunnassa sijaitsevaan Zara-nimiseen kylään kohdistuneessa hyökkäyksessä. SOHRin lainaaman lähteen mukaan summittainen ammuskelu johti kaikkiaan 19 siviilin kuolemaan. Surmansa saaneet olivat Syyrian hallituksen joukoissa taistelevien sotilaiden perheenjäseniä.
Amnesty Internationalin (AI) 13.5. julkaisemassa uutistiedotteessa puolestaan kerrottiin, että muun muassa Army of Islam sekä Ahrar al-Sham ovat osallistuneet ”silmittömiin” siviileihin kohdistuneisiin hyökkäyksiin. Aleppon länsipuolella sijaitsevan Sheikh Maqsoud -kurdialueen asuintaloihin, kauppoihin ja moskeijoihin suuntautuneet hyökkäykset ovat surmanneet ja haavoittaneet lukuisia alueen siviilejä. AI:n mukaan helmikuun ja huhtikuun välisenä aikana iskuissa on kuollut ainakin 83 siviiliä, mukaan lukien 30 lasta. Paikallisen sairaalan antamien tietojen mukaan yli 700 on loukkaantunut. Tiedotteessa myös muistutetaan, että Ahrar al-Shamilla ja Army of Islamilla on edustajia Geneven rauhanneuvotteluissa.
Huhtikuun 7. ja 8. päivänä Sheikh Maqsoudiin epäillään hyökätyn myös kemiallisin asein. Paikallisen toksikologin ja lääkärin antamien kuvausten perusteella näyttää siltä, että ryhmittymät käyttivät ammuksissaan klooria. Magdalena Mughrabi AI:sta kertoi, ”ettei kansainvälisen yhteisön tule olla huomioimatta kasaantuneita todisteita, jotka osoittavat aseellisen opposition syyllistyneen sotarikoksiin.”
Ahrar al-Sham on yksi vahvimmista Syyriassa taistelevista ryhmittymistä. Aleppon ja Idlibin maakunnissa se on taistellut muun muassa YK:n al-Qaeda-terroristiryhmäksi luokitteleman Jabhat al-Nusran rinnalla. Turkki ja Persianlahden monarkiat ovat aktiivisesti rahoittaneet Ahrar al-Sham -ryhmittymän toimintaa.
Jaish al-Islam on puolestaan Geneven rauhanneuvotteluihin osallistuvan Korkeimman neuvottelukomitean (Higher Negotiations Committee, HNC) jäsen. Tämä Saudi-Arabian tukema ryhmittymä vaikuttaa lähinnä Damaskoksen maakunnassa.
Lähteet


Aiheesta aiemmin: