TRANSATLANTTINEN kauppa- ja investointikumppanuus (TTIP) on Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välinen vapaakauppasopimus. EU ja Yhdysvallat ovat siitä neuvotelleet kesäkuusta 2013 lähtien. Sopimuksen tarkoituksena on ilmoitetusti luoda alueiden välille yhdenmukaiset kaupan standardit ja lisätä kauppaa sekä investointeja EU:n ja Yhdysvaltojen välillä.
TTIP:tä on usein verrattu Troijan hevoseen. Sitä luvataan meille lahjana, joka tuo taloudellisia hyötyjä ja lisää työllisyyttä. Tosiasiassa se sisältää monia uhkia mm. kansanterveydelle, ympäristölle ja työoikeuksille.
TTIP suosii suuria, monikansallisia yrityksiä ja polkee valtioiden vapautta päättää lainsäädännöstään. Sopimuksen hyväksyminen merkitsee kaikkien EU-standardien pakottamista yhdenmukaiseksi Yhdysvaltain standardien kanssa. Yhdysvalloissa nämä standardit ovat huomattavasti löyhempiä.
Näin ollen eurooppalaiset elintarviketuottajat joutuisivat kilpailukyvyn säilyttämisen vuoksi heikentämään standardejaan Yhdysvaltain tasolle, ja kalliimmasta ruokaturvallisuutta ja kuluttajansuojaa korostavasta ruoantuotannosta luovuttaisiin. Euroopassa kielletyt mutta Yhdysvalloissa sallitut vaaralliset kemikaalit palaisivat takaisin käyttöön. Lääkkeet tulisivat todennäköisesti kallistumaan patenttisuojien vahvistumisen vuoksi.
Eri kansalaisjärjestöjen ylläpitämällä vapaakauppa.fi-sivustolla kerrotaan lyhyesti ja ytimekkäästi TTIP:nkymmenestä suurimmasta uhkasta euroopalaisille sekä listataan kymmenen suurinta uhkaa amerikkalaisille.
Monet Euroopan kaupungit ovat  asettuneet vastustamaan TTIP-sopimusta. Kuitenkin Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi illalla 25.11. äänin 46–32 Yrjö Hakasen aloitteen, jossa esitettiin, että kaupunginvaltuusto palauttaisi aiemman TTIP-sopimusta puoltavan kannanottonsa uudelleen valmisteltavaksi. Valtuusto vahvisti siten aiemmin ilmaisemansa varauksettoman tuen TTIP-sopimukselle. Kokoomuksen ja keskustan lisäksi aloitetta vastusti niukka enemmistö vihreistä ja yhtä lukuun ottamatta kaikki äänestykseen osallistuneet perussuomalaiset.

Näin äänestivät Helsingin kaupunginvaltuutetut TTIP-sopimuksesta.
Näin äänestivät Helsingin kaupunginvaltuutetut koskien TTIP-sopimusta.


PÄIVITYS 28.11. Oikaistu virheellinen muotoilu, että valtuusto olisi 25.11. äänestänyt TTIP-sopimusta tukevastaaloitteesta (joskin se aloitteen hylätessään ilmaisi uudelleen tukensa TTIP-sopimukselle), ja tarkennettu mainintaa vihreiden ja perussuomalaisten äänestyskäyttäytymisestä. Pahoittelut virheestä.