tiistai 30. elokuuta 2016

Neuvostoliitto-sarjan 95. osa
 
Tässä numerossa:
o vertailu Venezuelaan jatkuu
o Paasikivi Saksassa
o Latvian historia
o harrastelijataide Neuvostoliitossa
o korkeimman ylipäällikön päiväkäsky
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
VERTAILUSSA VENEZUELA JA NEUVOSTOLIITTO
 
10.
 
Julia Buxtonin mukaan Chávez oli eräänlainen ideologinen harakka, joka poimi uusia ajatuksia sieltä täältä ja yritti sitten soveltaa niitä Venezuelan oloihin. Tämä tuntui järkevältä koska öljyn korkea hinta tarjosi mahdollisuuden kokeiluihin. Kokonaisuus jäi kuitenkin sekavaksi. Uudistuksista ei onnistuttu kokoamaan tasapainoista kokonaisuutta. Puheet ja käytäntö eivät olleet riittävässä määrin sopusoinnussa.
 
Neuvostojärjestelmän ensimmäisinä vuosikymmeninä raakaöljyn asemassa oli vallankumouksellinen innostus. Sisällissodan hirmuinen väkivalta toimi ehdottomana selkävarustuksena. Perääntyminen ja antautuminen olivat täysin ja täydellisesti poissa laskuista.
 
Marxin ja Engelsin kehittämä aate ja heidän käytännönläheinen strateginen visionsa oli uutta ja tuoretta. Lenin osoittautui, jos mahdollista, vielä heitäkin taitavammaksi. Kommunistien ideologinen ja strateginen työkalupakki oli ensiluokkainen.
 
Valkoisen terrorin äärimmäinen luonne ja heidän punaisia kohtaan osoittama pohjaton halveksunta toimivat parhaina mahdollisina kannustimina. Uuden maailmanjärjestyksen rakentaminen antoi lähes hurmoksellisen virikkeen kovalle työlle.
 
Silloin kun teoria ja käytäntö olivat ristiriidassa, valittiin aina käytännöllinen vaihtoehto. Lev Trotskin ja Nikolai Buharinin idealistiset visiot, heidän ihanteellinen ehdottomuutensa koituivat heidän turmaksensa.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
OTTEITA J.K. PAASIKIVEN PÄIVÄKIRJASTA
 
8/9 1921 kello puoli yksitoista aamupäivällä Commerz und Privatbanken [jatkoa]
 
Entiset pankkisäännöt ovat joutuneet pois kunniastaan! Mitä ennen pidettiin pankin soliidisuuden [vakauden] välttämättömänä edellytyksenä, siihen ei nyt käännetä mitään huomiota. Tämä johtuu nykyisistä kelvottomista oloista.
 
Ennen pidettiin yhtenä soliidin [vakavaraisen] pankkiliikkeen kulmakivenä, että pankin sitoumukset (s.o. velat) eivät olleet suuremmat kuin neljä tai viisi kertaa omat varat. Nyt nousevat sitoumukset 25 kertaa suuremmiksi kuin omat varat!
 
Emme voisikaan lisätä omia varoja enää entisessä suhteessa, jos [vaikka] tahtoisimmekin. Yksi miljardi ei nykyään ole mikään merkillinen luku!
 
Schultze ei pelännyt bolševismia Saksassa. Katsoi sen jo ohimenneen.
 
T. Auer: Olemme Herran vuonna 2016 saman kaltaisessa tilanteessa. Ei liene mitään syytä olettaa, että tällä kertaa lopputulos olisi millään olennaisella tavalla erilainen kuin 1920-luvulla: pankki- ja pörssiromahdus. Erona on se, että panokset ovat tällä kertaa suuremmat. Ei siis ihme että totuuden hetkeä lykätään kaikin mahdollisin keinoin.
 
Auer jatkaa: Jos kommunistit olisivat voittaneet Saksassa 1920-luvun alussa olisimme voineet välttää toisen maailmansodan ja sitä seuranneen Yhdysvaltojen maailmanherruuden. Vaan mitä se hyödyttää jossitella.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
VUODEN 1967 AAKKOSET
 
Latvian SNT
 
Kesällä 1941 saksalaiset sotajoukot miehittivät Latvian. Miehittäjät surmasivat noin 250 000 Latvian asukasta, karkottivat 280 000 ihmistä Saksaan ja tuhosivat monia kaupunkeja ja kyliä.
 
Vuosina 1944-45 neuvostojoukot latvialaisten sissien avustamina vapauttivat Latvian.
 
Sosialististen uudistusten ansiosta tasavallan teollisuus, maatalous ja sivistys ovat kehittyneet huomattavasti.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
VUODEN 1967 AAKKOSET
 
Amatööritaide
 
harrastelijataide, ei-ammattimaisesti harjoitettu taide.
 
Tärkeimpiä ja eniten levinneitä Neuvostoliiton esteettisen kulttuurin muotoja ja taiteellisen pyrkimysten ilmaisukeinoja.
 
Amatööritaidetta tukevat jatkuvasti julkiset järjestöt, erityisesti ammattiliitot, samoin valtion järjestöt.
 
Yleensä kuvataiteen, teatterin ja musiikin amatööritaiteilijoille on järjestetty harrastuspiirejä ja studioita tehtaisiin, kolhooseihin ym.
 
Amatööritaiteen näyttelyjä pidetään järjestelmällisesti, myös tietyn kansakunnan järjestämiä näyttelyjä, joissa on tuhansien amatööritaiteilijoiden töitä.
 
Lahjakkaimmat amatööritaiteilijat ryhtyvät usein ammattilaisiksi. Amatööritaitelijoiden lukumäärä kasvaa jatkuvasti. Amatööritaide rikastuttaa siten ammattimaista taidetta ja sulautuu siihen.
 
Amatööritaiteilijaseuroja (musiikki, teatteri, koreografia, kuvataide jne.) on Neuvostoliitossa useita satoja tuhansia ja jäseniä niissä on noin kymmenen miljoonaa.
 
T. Auer: Tämä oli yksi Neuvostoliiton suurista saavutuksista. Huomatkaa työpaikkojen ja ammattiliittojen suuret panokset. Seuraavassa numerossa aiheesta lisää.
 
Auer jatkaa: Ranskan AMATEUR tulee latinankielen sanasta AMATOR. Se tarkoittaa henkilöä, joka rakastaa, kehittää ja tutkii jotakin tiettyä taiteenlajia.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
KORKEIMMAN YLIPÄÄLLIKÖN PÄIVÄKÄSKY
N:o 16, helmikuun 23 pnä 1944 Moskova
 
"Neuvostotalonpoikaisto antaa valtiolle elintarvikkeita armeijaa ja kaupunkeja varten, raaka-ainetta teollisuutta varten ja tukee uhrautuvasti Punaista Armeijaa."
 
"Neuvostosivistyneistö antaa suoranaista ohjaavaa apua työläisille ja talonpojille tuotannon tehostamisessa ja Punaisen Armeijan tarpeiden tyydyttämisessä."
 
"Vapautettujen seutujen työtätekevät lisäävät joka päivä apua Punaiselle Armeijalle, vapauttajalleen, ja liittävät rintamalle virtaavaan tavaramäärään kunnostettavien tehtaiden ja maatalouden tuotteita."
 
T. Auer: Samoin kuin valkoinen terrori sisällissodassa, Saksan ja sen liittolaisten hyökkäys Neuvostoliittoon vahvisti vallankumouksellisten yhteishenkeä ja päättäväisyyttä. Vihollisten tarkoitus oli tuhota vallankumous, mutta todellisuudessa ne vahvistivat sitä.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Helsinki 30.8.2016
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti