Belgialainen Vallonian osavaltio panee edelleen hanttiin CETA-vapaakauppasopimukselle huolimatta komission painostuksesta.
Komissio lähestyi Vallonian osavaltion hallitusta uhkavaatimuksella vaatien Valloniaa allekirjoittamaan EU:n ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen. Vallonian pääministeri Paul Magnette hylkäsi komission viimeisimmän esityksen luonnehtien sitä edeltäjiäänkin huonommaksi. Komission painostusyrityksiä Magnette kommentoi sanomalla, että ”uhkavaatimusten esittäminen ei ole sovi yhteen demokraattisten oikeuksien harjoittamisen kanssa”.
Vallonian parlamentin puhemies Andre Antoine kuvaili vapaakauppasopimusta ”tekstimarmeladiksi”.
”Minulla on 300 sivua sopimustektiä, 1300 sivua liitteitä, 2–3 tulkintajulistusta, yksi selittävä asiakirja, sähköpostiviestejä, kirjepostia, kahdenvälisiä julistuksia. Minulla on nyt jopa Belgian muiden kanssa antama julistus.”
Belgia ei voi allekirjoittaa CETA-vapaakauppasopimusta ilman, että kaikki Belgian osavaltioiden parlamentit antavat liittovaltion hallitukselle valtuudet allekirjoittaa sen.
Ilman Belgian allekirjoitusta EU28:nkin on vaikea sitä allekirjoittaa.

Kommentti

Milliers remerciements, Région wallonne! On vaikea olla olematta samaa mieltä Megnetten kanssa, joka viime perjantaina totesi vapaakauppaa koskevassa keskustelussa olevan kyse siitä, millaisen globalisaation me haluamme.

Lähteet

EuObserver (24.10.2016): Wallonia rejects fresh EU ultimatum on Canada trade dealhttps://euobserver.com/economic/135617
EuObserver (21.10.2016): Ceta failure deepens EU trade crisis
https://euobserver.com/economic/135609